Denné menu: Zelerová nátierka, polievka, šišky

recepty 1

Raňajky

 

Zelerová nátierka

Potrebujeme
300 g zeleru, 1 jablko, 1/2 konzervy sardiniek v oleji, 100 g majolky, 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, soľ, cukor, citrónová šťava

Postup
Zeler a jablko nastrúhame najemno a pridáme popučené sardinky s trochou oleja. Primiešame ostatné suroviny a necháme postáť asi 15 minút. Potom potrieme celozrnný chlieb a podávame s mliekom.

 

Obed

 

Krúpová polievka a šišky

Potrebujeme
Na polievku: 1/4 kg bravčového mäsa, údené kosti (nemusíte použiť, vývar bude potom slabší), hrsť krúpov, hrsť drobnej farebnej fazule, koreňová zelenina (mrkva petržlen, kaleráb, zeler), zemiaky
Na šišky: 2,5 dl mlieka, 6 kociek cukru, 30 g droždia, 7 dl hladkej múky T650, 1/2 čajovej lyžičky soli, 3 žĺtky, 4 polievkové lyžice rozpusteného masla, 1 polievková lyžica rumu, džem, olej, práškový cukor

Postup
Polievka: Z mäsa a kostí urobíme vývar, zlejeme ho do hrnca. Pridáme do neho hrsť krúpov a fazule, pokrájanú koreňovú zeleninu a na malé kocky pokrájané zemiaky. Varíme, kým nebude fazuľa mäkká. Pred dohotovením môžeme do polievky pridať nakrájané mäso, z ktorého sme robili vývar. Do hotovej polievky môžeme pridať posekanú petržlenovú vňať.
Šišky: Vo vlažnom mlieku z droždia a cukru si urobíme kvások. Po vykysnutí primiešame žĺtky, maslo, rum, soľ a zľahka primiešame preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto. Ak treba pridáme vlažnú vodu. Necháme asi hodinu vykysnúť. Potom vyvaľkáme. Vykrajujeme krúžky s priemerom asi 6 cm. Na polovicu krúžkov dáme čaj. lyžičku džemu a prikryjeme prázdnym krúžkom. Okraje pritlačíme prstami. Potom necháme asi 15 minút odležať a vysmážame z oboch strán vo väčšom množstve oleja. Z prvej strany, keď opekáme, necháme prikryté, z druhej strany, už odkryté. Ukladáme na kuchynskú utierku, aby vsala prebytočný olej. Potom preložíme na tanier a posypeme práškovým cukrom.

 

Večera

 

Zemiaky zapečené s kyslou kapustou

Potrebujeme
10 uvarených zemiakov, 1 kg kyslej kapusty, cibuľa, sušené hríby, čierne mleté korenie, kečup, soľ, nastrúhaný syr

Postup
Hríby udusíme na polovici cibule. Umyjeme kyslú kapustu a nakrájame na menšie kúsky, dáme na druhú polovicu cibule, osolíme, okoreníme, môžeme pridať vegetu, mletú rascu a dusíme 20 minút. Na vymastený pekáč ukladáme: zemiaky pokrájané na kolieska, vrstvu udusenej kyslej kapusty, udusené hríby, kečup, a znovu tie isté vrstvy ešte raz. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 250 °C. Pečieme asi 30 minút. Pred dopečením zasypeme strúhaným syrom.

 

Alebo niečo z noviniek od Vitany? 

Takto s novými Grunt omáčkami »»»

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Preco sa ma umyvat kysla kapusta?! Ved ked ju umyjem, tak uz nebude kysla a vsetko dobre z nej bude fuc!!!!! To sa tam mohla dat kludne „ziva“ kapusta.

    Nikdy nepochopim, ako niekto moze umyvat / premyvat kyslu kapustu.

Pridaj komentár