Denné menu: jablkové lievance, bryndzové opekance

recepty 0

Na raňajky jablkové lievance, na obed bylinková polievka a bryndzové opekance a na večeru kapustový šalát. Tak aspoň jedno ste si vybrali? 🙂

Raňajky

 

Jablkové lievance

Potrebujeme
500 g jabĺk nastrúhaných na hrubšom strúhadle, 2 vajcia, 200 g polohrubej múky, 80 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 1/2 prášku do pečiva

Postup
Vyšľaháme žĺtky s cukrom a mliekom. Primiešame zľahka sneh a jablká. Opekáme na panvici z oboch strán.
Podávame posypané škoricovým alebo vanilkovým cukrom.

 

Obed

 

Iná bylinková polievka a bryndzové opekance

Potrebujeme
Na polievku: 1 liter vývaru (z mrazničky), 6 krajcov sendviča, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 200 g údeného syra, 4 polievkové lyžice nasekanej pažítky (môžeme použiť aj sušené aj čerstvé), soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok.
Na opekance:
Cesto: 400 g hladkej múky, štipku soli, 20 g práškového cukru, mlieko
Kvások: 200 ml mlieka, 20 g droždia, 10 g práškového cukru
Posýpka: 200 g bryndze, 100 g prerastenej slaniny, masť

Postup
Polievka: Sendvič nakrájame nadrobno a opečieme na masle. Pridáme pertžlenovú vňať a krátko orestujeme. V inom hrnci si necháme prevrieť vývar. Do odstaveného vmiešame chlebovú zmes a nastrúhaný syr. Metličkou to vyšľaháme do krému. Potom dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme pažítku nakrájanú nadrobno.
Opekance: Do vlažného mlieka vložíme droždie, cukor, zamiešame, keď začne kysnúť, primiešame ho do múky, pridáme cukor a soľ. Podľa potreby pridáme do cesta ešte vlažné mlieko a dobre ho vypracujeme. Z vymieseného cesta tvarujeme na pomúčenej doske asi jeden centimeter hrubé šúľky, ktoré uložíme na vymastený plech. Šúľky každé dva centimetre narežeme nožom, preložíme ich na plech, necháme vykysnúť a potom upečieme. Vychladnuté ich odložíme do druhého dňa, stačí 3 hodiny. Po odležaní ich oddelíme v miestach, kde sme šúľky narezali. Opekance vhodíme do vriacej vody a keď vyplávu na hladinu, rýchlo ich vyberieme, aby veľmi nepresiakli vodou. Odložíme ich na tanier a pomastíme. Slaninu nadrobno nakrájame a vyškvaríme. Bryndzu zmiešame s vytopenou masťou a opečenou slaninou.
Opekance polejeme a podávame teplé.

 

Večera

 

Kapustový šalát

Potrebujeme
500 g bielej kapusty, 50 g prerastenej slaniny, 1 cibuľa, 2 polievkové lyžice oleja, 3 polievkové lyžice octu (lepší je vínny), soľ, mleté čierne korenie

Postup
Kapustu nakrájame na tenké rezance a vhodíme do 2 litrov vriacej vody. Len čo voda zase zovrie, kapustu scedíme a necháme dobre odkvapkať. Slaninu a cibuľu nadrobno pokrájame a na panvici na oleji speníme. Ešte teplým zalejeme kapustu a necháme marinovať asi 30 minút. Potom primiešame soľ, korenie a rascu. Nakoniec vmiešame ocot.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár