Denné menu: hovädzí vývar a mäsko s bylinkovou omáčkou

redakcia 0

Na raňajky tvarohový krém, na obed polievka s mäskom a na večeru zapekaný kel.

Raňajky

 

Tvarohový krém

Potrebujeme
250 g tvarohu, 1 čajová lyžička masla, 3 polievkové lyžice práškového cukru, 2.5 dl prevarenného a vychladnutého mlieka, 1 polievková lyžica kakaa, 4 hrušky a 8 dlhých piškót

Postup
Tvaroh, maslo, mlieko, kakao a cukor vymixujeme v mixéri. Do misiek si poukladáme naštvrtenú očistenú hrušku, zalejeme ju tvarohovým krémom a ozdobíme piškótami.

 

Obed

 

Hovädzí vývar a mäso s bylinkovou omáčkou

Potrebujeme
Na polievku: 1,5 kg hovädzieho zadného, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 zeler, 3 litre vody, 2 čajové lyžičky soli, 1 bobkový list
Na mäso: mäso z polievky, 4 polievkové lyžice zelerovej vňate, 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate, 250 ml šľahačky, 1 čajová lyžička soli, mleté biele korenie, cibuľa, 2 polievkové lyžice masla, 1 polievková lyžica hladkej múky

Postup
Polievka: Všetko vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Položíme na hrniec pokrievku a necháme variť asi 1 a 3/4 hodiny. Potom vývar zlejeme. Zeleninu pokrájame do hrnca a zalejeme asi 1,5 litra vývaru. Osolíme a pridáme bobkový list. Necháme prejsť varom. Podávame. Zvyšok vývaru si odložíme do mrazničky. Mäso nakrájame na plátky.
Mäso: V kastróle si speníme nakrájanú cibuľu na masle. Pribáme zelerovu vňať, poprášime múkou a zalejeme šľahačkou. Povaríme asi 5 minút. Osolíme a okoreníme. Rozmixujeme a prisypeme petržlenovú vňať. Na tanier položíme plátok mäsa a trocha varených zemiakov. Polejeme omáčkou.

 

Večera

 

Zapekaný kel

Potrebujeme
1 kg kelových ružičiek, 2 polievkové lyžice soli, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 250 ml mlieka, 250 ml vývaru, 2 vajíčka, 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu, 250 g párkov, 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate

Postup
Do 3 litrov vriacej vody so soľou vhodíme ružičky a povaríme 8 minút. Zlejeme ružičky a prepláchneme studenou vodou. Múku opečieme na masle, kým sa neusadí, zalejeme vývarom a mliekom. Povaríme omáčku. Osolíme ju a okoreníme. Smotanu s vajíčkami vymiešame metličkou a vlejeme do odstavenej omáčky. Dobre premiešame. Jánsku misu vymastíme a naplníme ružičkami a pokrájanými párkami. Zalejeme omáčkou a pri 180 °C vo vyhriatej rúre pečieme asi 25 minút.
Podávame s chlebom.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár