Denné menu: vianočka, polievka z cícera a mrkva v bylinkovej omáčke

redakcia 0

Na raňajky vianočka s horúcou čokoládou, na obed ícerová polievka a bublanina  a na vačeru mrkva v bylinkovej omáčke.

Raňajky

 

Horúca čokoláda a vianočka

Potrebujeme
100 g horkej čokolády, 6 polievkových lyžíc sladkej smotany, 5 dl mlieka, vianočka z obchodu

Postup
Čokoládu nalámeme do 2 dl mlieka zmiešaného so smotanou. Varíme za občasného premiešania, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom vmiešame zvyšné mlieko a podávame.

 

Obed

 

Polievka z cícera a bublanina

Potrebujeme
Na polievku: 250 g bravčového mäsa, 250 g cícera (namočeného cez noc), 100 g prerastenej údenej slaniny, 150 g nastrúhaného ovčieho syra, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 konzerva olúpaných paradajok, pol póru, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, 750 ml mäsového vývaru, 1 bobkový list, 1 lyžica majoránu, 1 lyžica saturejky, vegeta, zväzok pažítky, mleté čierne korenie, soľ
Na bublaninu: 5 vajec, 6 mrazených marhúľ, 80 g mandlí, 80 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, citrónová kôra

Postup
Polievka: Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme mäso nakrájané na kocky a opečieme. Cibuľu a pór očistíme, nakrájame nadrobno, pridáme k mäsu a spolu krátko opražíme. Pridáme cesnak rozotretý so soľou, paradajkový pretlak a olúpané paradajky. Zalejeme mäsovým vývarom. Pridáme dobre odkvapkaný cícer, ochutíme bobkovým listom, majoránom a saturejkou. Prikryté varíme na miernom ohni asi 50 minút. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a vegetou, posypeme pažítkou, syrom a podávame.
Bublanina: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a striedavo primiešame po troche múku, nastrúhané mandle a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej menšej formy, navrch poukladáme rozmrazené, nakrájané marhule a pomaly upečieme vo vyhriatej rúre. Necháme vychladnúť a podľa chuti môžeme posypať práškovým cukrom.

 

Večera

 

Mrkva v bylinkovej omáčke

Potrebujeme
2 cibule, 2 polievkové lyžice masla, 750 g mrkvy, 1/2 čajovej lyžičky soli, 400 ml smotany na varenie, 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru

Postup
Na masle orestujeme cibuľu a pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska. Prikryjeme, osolíme a udusíme do mäkka. Smotanu si vedľa necháme prevrieť a vsypeme kôpor. Odstavíme a vlejeme do udusenej mrkvy.
Podávame so zemiakovou kašou.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár