01.01.1970verzia pre tlač


Denné menu č.50

Raňajky

 

Pikantné mafiny

Potrebujeme
275 g polohrubej múky, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička pomletých horčičných semiačok, 150 g bieleho jogurtu, 100 g nastrúhaného údeného syra, 8 polievkových lyžíc oleja, 150 ml mlieka

Postup
všetko premiešame a naporcujeme do foriem od mafinou asi do 2/3. Vo vyhriatej rúre pri 180 °C pečieme asi 20 - 25 minút. Vyskúšajte si radšej pri prvom pečení dĺžku času, lebo každá rúra pečie inak.
Podávame s ovocným čajom.

 

Obed

 

Kôprova polievka a pizza

Potrebujeme
Na polievku: 1 žĺtok, 50 g masla, 300 ml mlieka, 40 g hladkej múky, ocot, kôpor, soľ
Na pizzu: 2 vajcia, 400 g múky, 150 g masla alebo tuku, 1 čajová lyžička cukru, čajová lyžička prášku do pečiva, tuk na vymastenie formy, soľ, kečupv, 200 g strúhaného syra

Postup
Polievka: V mlieku rozšľaháme žĺtok, múku a soľ, pridáme maslo a na miernom ohni šľaháme do zhustnutia. Postupne prilejeme vývar alebo mlieko, okyslíme octom a ochutíme nadrobno nasekaným kôprom. Podávame s volským okom alebo s natvrdo uvareným vajcom a s novými zemiakmi alebo knedľou.
Pizza: Múku preosejeme na dosku. Primiešame prášok do pečiva, cukor a soľ. Tuk nakrájame na plátky a spolu s vajciami pridáme do múky. Smerom zvonka dovnútra vypracujeme jednoliate cesto. Zabalíme do vlhkej utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej formy na pizzu. Vlastnosti tohoto cesta určuje množstvo a kvalita tuku. Na jeho prípravu by sa mal používať len prvotriedny tuk. Krehké cesto možno dobre uchovávať. Zabalené do alobalu vydrží na chladnom mieste aj 5 dní.
Tip: Krehké cesto sa ľahko pripaľuje. Aby sme tomu predišli, treba používať zohriate maslo, ale na druhej strane nesmie byť veľmi mäkké. Dôležité je aj to, aby sa všetky prísady premiesili čo najrýchlejšie, lebo maslo inak vystúpi na povrch. Cesto položíme na pekáč, potrieme kečupom a zasypemee syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C.

 

Večera

 

Tvarohové knedle v ovocnej omáčke

Potrebujeme
Na knedle: 1 kg tvarohu, 50 g masla, 350 g detskej krupice, 250 ml smotany, 4 vajíčka, 30 g cukru, 1 čajová lyžička citrónovej kôry
Na omáčku: 125 g sušených jabĺk, 125 g sušených marhúľ, kúsok škorice, 1 klinček, 2 polievkové lyžice medu, 1 čajová lyžička majzeny

Postup
Knedle:/i> Všetko vymiešame a urobíme knedle a si priemerom 3 centimetre a vyvaríme v osolenej vode.
Omáčka: Jablká, marhule zalejeme 500 ml vody a necháme pol hodiny postáť. Vhodíme koreniny a vmiešame med. Necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty a vmiešame majzenu. Za stáleho miešania povaríme asi 2 minúty.
Na tanieri knedle polejeme omáčkou a podávame.

 

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia