Denné menu č.8

0

Raňajky

 

Lekvárové šatôčky

Potrebujeme
1 balenie lístkového cesta, 1 vajce, 250 g tuhého lekváru

Postup
Lístkové cesto rozvaľkáme, rozrežeme na malé štvorce, ktoré naplníme lekvárom. Zvinieme ich do šatôčky, položíme na mierne maslom vytretý plech, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15 minút.

 

Obed

 

Fazuľovica a pizza

Potrebujeme
Na polievku: 200 g veľkozrnnej fazule, 100 g párkov, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g údenej slaniny, 1 malá cibuľa, 40 g hladkej múky, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ
Bešamelové halušky: 20 g masla, 20 g hrubej múky, 50 ml mlieka, 50 ml vody, 1 vajce, strúhanka, petržlenová vňať, soľ
Na pizzu: 2 lyžice mlieka, 250 g hladkej múky, 15 g droždia, 2 lyžice oleja, 1000 ml vody, pol čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička cukru, kečup, 200 g strúhaného syra, 150 g salámy nakrájanej na rezance

Postup
Polievka: Deň vopred namočíme fazuľu do studenej vody. Na druhý deň pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu a uvaríme do mäkka. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, speníme primiešame múku, znovu opražíme, zafarbíme mletou červenou paprikou a zamiešame do polievky. Polievku osolíme, okoreníme, pridáme nakrájané párky a varíme ďalších 20 minút. Nakoniec do polievky nahádžeme halušky a varíme ešte 5 minút.
Bešamelové halušky: Z masla, múky, mlieka a vody uvaríme za stáleho miešania bešamel, ktorý osolíme a do vychladnutého zamiešame vajce, strúhanku podľa potreby a zelenú petržlenovú vňať, ktorú nasekáme nadrobno. Z pripraveného cesta povykrajujeme malou lyžičkou halušky, ktoré nahádžeme do polievky a povaríme 5 minút.
Pizza: Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvíme droždie, pridáme cukor a v teple necháme vzísť kvások (asi 15 minút). Namiesto mlieka môžeme použiť aj vodu. Do misy preosejeme múku (dôležitá je jej kvalita), osolíme ju, pridáme kvások, vodu a olej. Varechou vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Vodou radšej šetríme. Vypracované cesto dáme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte premiesime, aby bolo hladké. Ak sa lepí, pridáme trochu múky. Potom cesto vložíme späť do misy, zľahka ho posypeme múkou, aby neobschlo a prikryté utierkou ho necháme v teple kysnúť dovtedy, kým nezdvojnásobí svoj objem (cca 2 hodiny). Vykysnuté cesto tvarujeme ručne alebo valčekom do potrebnej formy a hrúbky. Potrieme kečupom. Posypeme polovicou syra. Pohádžeme rezance salámy a zasypeme druhou polovicou syra. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190°C asi 15 – 20 minút.

 

Večera

 

Špagety

Potrebujeme
Na omáčku: 2 malé cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, 200 g Nivy, 50 ml bieleho jogurtu, mleté biele korenie, trochu bazalky
Na špagety: špagety z obchodu alebo môžu byť aj kolienka alebo motýliky alebo…

Postup
Na troche masla opečieme na jemno nasekanú cibuľku a cesnak. Podlejeme vodou (asi 1 dl) a necháme podusiť 5 minút. Potom vmiešame nalámanú Nivu a miešame, kým sa syr nerozpustí. Primiešame jogurt. Do odstaveného vmiešame trochu nasekanej bazalky. Špagety uvaríme podľa návodu.
Podávame s pomarančovým džúsom.

 

365 nápadov na Denné menu –  na každý deň v roku »»»

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár