Ak vaše bábätko dovŕšilo vek, aby už mohlo začať ochutnávať aj niečo iné ako mliečko, leto je ideálne obdobie pre prvé príkrmy. Toľko chutného čerstvého a šťavnatého ovocia a zeleniny, z tých sa kašičky vyrábajú jedna radosť.
Broskyňové/nektarinkové pyré (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
- broskyňa alebo nektarinka
- voda alebo jablková šťava
- banán alebo čučoriedky
Broskyňu nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, podlejeme trochou vody alebo jablkovej šťavy a dusíme 2-3 minúty. Rozmixujeme na jemné pyré. Vmiešame banán roztlačený vidličkou.
Nevarená verzia: kúsky broskyne zmixujeme so ¼ šálkou umytých čučoriedok.
Slivkové/marhuľové pyré (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
- slivky alebo marhule
- banán
Slivky/marhule zbavíme šupiek, narežeme na kúsky a dusíme vo vode domäkka. Uvarené zmixujeme na jemné pyré. Môžeme skombinovať aj s banánom.
Melónovo-jablkové pyré (od 10 mesiacov)
Potrebujeme:
- melón
- jablko/banán/jahody
Kúsky melónu bez jadierok a polovičku jablka (zbavíme šupky, narežeme na kúsky) zmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré. Melón aspoň hodinu pred podávaním vyberieme z chladničky, aby kaša nebola príliš chladná.
Obmenou môže byť kombinácia melón a banán alebo melón s jahodami (pre dieťa staršie ako rok).
Mangové pyré (od 10 mesiacov)
Potrebujeme:
- mango
- banán/karotka
Dužinu manga nakrájame na malé kúsky a zmixujeme na jemné pyré. Môžeme skombinovať s banánom (popučíme vidličkou) alebo s karotkou (predtým udusíme na vode, zmixujeme).
Ryžová kaša z letného ovocia (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
- 1 marhuľu,
- 1 menšiu hrušku,
- 1 väčšiu slivku a
- 60 g uvarenej ryže (integrálnej)
Postup: Uvaríme ryžu. Ovocie zbavíme šupiek a krátko podusíme vo vode. Zmixujeme s ryžou na hladkú kašu.
Slivková kaša s kukuričnou krupicou (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
- 90 g uvarenej kukuričnej krupice,
- 60 ml materského mlieka (alebo formula),
- 50 g sliviek
Postup: Kukuričnú krupicu uvaríme v pomere 1:4 (20 g krupice na 90 ml vody). Zvlášť udusíme slivky (bez šupiek, pokrájané na malé kúsky). Keď krupica aj slivky trochu vychladnú, zmiešame ich, pridáme mlieko a vymixujeme na hladkú kašu.
Slivková kaša s amarantom (od 6 mesiacov)
Potrebujeme:
- 1 väčšiu slivku,
- 1 menšiu hrušku,
- 60 g uvareného amarantu.
Postup: Amarant uvaríme podľa návodu. Hrušku a slivku zbavíme šupiek, nakrájame na menšie kúsky, podlejeme v hrnci trochou vody a podusíme 2-3 minúty. Uvarené zmixujeme s amarantom na hladkú kašu.
Pšenová kaša z letného ovocia (od 10 mesiacov)
Potrebujeme:
- 60 g uvareného pšena,
- ¼ šálky čučoriedok,
- ¼ šálky černíc,
- 2 slivky
Postup: Uvaríme pšeno. Čučoriedky, černice, umyjeme (môžeme ich preliať vriacou vodou, tak znížime mikrobiologické riziká, ale uchováme vitamíny). Slivky zbavíme šupiek. Ovocie a pšeno zmixujeme na hladkú kašu.
Broskyňová kaša s pšenom (od 10 mesiacov)
Potrebujeme:
- 30 g broskyne,
- 20 g čučoriedok,
- 30 g dyne,
- 80 g vareného pšena,
- štipka škorice
Postup: Broskyne bez šupiek a dyňu pokrájame na malé kúsky. Čučoriedky dobre umyjeme. Ovocie popučíme vidličkou na požadovanú konzistenciu. Podľa návodu uvaríme pšeno, precedíme a vmiešame doň ovocnú kašu. Môžeme pridať štipku škorice pre ešte lepšiu vôňu.
Ovocná kaša s amarantom (od 12 mesiacov)
Potrebujeme:
- 1 biely jogurt,
- 80 g uvareného amarantu,
- 50 g brusníc a čučoriedok,
- 1 čajová lyžička medu
Postup: Uvaríme amarant. Osladíme medom, pridáme jogurt, zamiešame. Do kaše vmiešame umyté brusnice a čučoriedky.
»»»»»»»»» Prečítajte si aj: 7-dňové obedové menu pre bábätká.