Dovoľte mi vstúpiť s dieťaťom

Eva Pavlíková 1

Touto výzvou pomenovali kampaň matiek za zlepšenie ich sociálno-ekonomických podmienok jej iniciátorky z Materského centra Bambino. A že nie sú len kirschnerovskými „žienkami domácimi“, potvrdili minulý štvrtok a piatok v Poprade na celoštátnej konferencii materských centier. Materstvo si zaslúži ústretovosť verejnosti a nedostatky v tejto oblasti si tiež zaslúžia riešenia. Preto je úlohou kampane podpichnúť verejnosť k diskusii a kompetentných v legislatívnom rozhodovaní. Ponúka hneď aj osvedčené riešenie – budujme materské centrá. Popradské mamy ponúkli pomocnú ruku všetkým záujemcom, o.i. aj publikáciou „Materské centrum Bambino uvádza ako na to…“, ktorú pokrstili na slávnostnej recepcii. Na rolu krstnej mamy celého projektu sa dala Zuzka Krónerová.

V scenári konferencie bolo aj privítanie Ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Petra Magvašiho s „1000 kočíkmi“. Aj keď nie doslova – ale podarilo sa a dodalo konferencii svojského – rodinného ducha. Aj klauniáda, ktorá sa odohrala pred vchodom do Hotela Poprad (kde sa konferencia konala), nebola len zábavným a vydareným kultúrnym programom na úvod druhého dňa konferencie. Pretože téma „ako vmanévrovať kočík do točitých dverí“ veľmi pripomína množstvo každodenných problémov.

Z Ministrovho vystúpenia na margo transformačného procesu vyplýva, že ľady sa už pohli správnym smerom v novom systéme vyplácania celoplošných prídavkov na každé dieťa. No, kampaň si dala za úlohu biť na zvony aj ohľadom pracovno-právneho postavenia žien po materskej dovolenke a u tých smutnejších životných príbehov aj vymáhania výživného.

Postoje pána Magvašiho typu „matku treba podporovať hlavne vtedy, keď je matkou, keď uvádza do života dieťa, nie v poproduktívnom veku“ dostali u publika svoje ocenenie. Možno by na tomto mieste s nami polemizovali naše mamy, ale pre mňa je omnoho dôležitejšie získať lepšie životné podmienky teraz, keď mám malé deti, ako ísť o pár rokov skôr do dôchodku- nieslo sa kuloárom. Minister prisľúbil, že budúci rok presmeruje zdroje na sociálne projekty z domovov dôchodcov na služby pre rodiny s deťmi a inštitúcie typu „materské centrá“. (aj keď bolo na tento rok vymedzených na tieto účely len 50 mil. Sk).

Ale nie len o peniazoch chceli v Poprade hovoriť. Pán psychológ PhDr. Pavel Csader bol pre mnohých bonbónikom konferencie. Vo svojej odbornej praxi sa bežne stretáva so ženami, ktoré to nezvládli a preto skúsene vyhlasuje a dáva rady do života: “Nezblbnite vlastnou vinou!“ – dieťa nie je terorista, materstvo je fenomén krátkodobej straty, ale dlhodobého zisku, vyboxujte si jeden deň len pre vás, učte sa zvládať stres,…

A čo muži? Na konferencii sa vyskytol celkom ojedinelý jav – kým ženy oduševnilo prezentovali svoje materské centrá , či nasávali múdrosti od skúsenejších, ich polovičky naháňali bábätká vo foyeri hotela, ktorý bol predvídavým organizátorom premenený na detskú herňu. Tak teda „Pomôžte, aby sme si mohli pomáhať“ – ako hovorí názov konferencie. Ako bolo vidno, výzvu pochopili ako prví aspoň oteckovia.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Eva Pavlíková

články autora...

Komentáre k článku

  1. Veľmi ma zaujali články ohľadom Mat. centra v Prešove. Keďže som momentálne na materskej dovolenke zaujímam sa o všetko čo s tým súvisí. Chcela by som sa dozvedieť viac informácií o vás o vašej činnosti a aj nejak priložiť ruku k dielu a pomôcť.

     

    Môj e-mail : nobave@stonline.sk

    Tel.: 037/7735659 (nitra)

Pridaj komentár