Koľko by zarábali matky , keby boli za svoju prácu platené?

Marcela Glevická 7

Koľko by zarábali matky, keby ich za materské povinnosti platili? Online platový prieskum Platy.sk v spolupráci s portálom Rodinka.sk prepočítal, koľko času strávia matky s deťmi jednotlivými každodennými alebo pravidelne sa opakujúcimi činnosťami. Za týždeň by matka na materskej s dvomi deťmi mohla zarobiť 384 eur. 

Každý deň musí mama dvoch detí, jedného školopovinného a druhého, s ktorým je na materskej, absolvovať celý rad „povolaní“. Pozície, ku ktorým majú materské povinnosti najbližšie, a ktoré matka musí vystriedať za svoj „pracovný čas“, sú: kuchárka, upratovačka, zdravotná sestra, nákupkyňa, animátorka, vychovávateľka, účtovníčka, gazdiná, manažérka call centra, pracovníčka logistiky, coach, učiteľka, plavčíčka a kultúrna referentka. 

Niektoré činnosti sa samozrejme medzi sebou prekrývajú a matky ich robia súčasne. Keby sme spočítali čas, ktorý matke zaberie pätnásť najčastejších povolaní, musela by počas pracovného týždňa od piatka do pondelka odpracovať 85,5 hodín. Podľa údajov z platového prieskumu Platy.sk by jej mzda zodpovedala týždenne 384,49 eurám. 

Ohodnotili sme činnosti matky podľa toho, aby sa dali nazvať podľa skutočných pracovných pozícií, ktoré sleduje platový prieskum Platy.sk. 

Najviac času zaberie matkám týždenne vytváranie programu pre dieťa a výchova. Tieto činnosti je ťažké oddeliť od ostatných, keďže v podstate sú vykonávané neustále. Z tradičných pozícií najviac času matkám zaberá pozícia kuchárky. Prípravou raňajok, desiat a varením obedov a večere strávia ženy v priemere 11 hodín a 15 minú týždenne. Za svoju prácu by si zarobili na pozícii kuchárky v priemere za týždeň 34,65 eur. 

Najlepšie platenou pozíciou, spomedzi tých, ktoré sme napasovali na činnosti matiek, je pozícia coach. Coach v priemere mesačne zarobí 1184  eur v hrubom. Ich pracovnou náplňou je podporovať klientov pri riešení problémov formou štruktúrovaných otázok, reflexie, návrhov a spätnej väzby, konzultovanie alternatívnych spôsobov konania a ich dôsledkov, napomáhanie pri realizácii stanovených plánov a zámerov a podporovanie rozvoja a učenia. 

Matky sa zbytočne podceňujú

„Matky, ktoré sa vracajú nazad do pracovného procesu po materskej dovolenke, sa často podceňujú. Pri uvádzaní svojich očakávaných platov v našom prieskume nám vyšlo, že suma, ktorú si vypýtajú na pracovnom pohovore je nižšia ako býva mzda na danej pozícii. Matky by sa nemali na pohovoroch podceňovať, ale mali by zamestnávateľom vymenovať množstvo funkcií a činností, ktoré sú vďaka materstvu schopné vykonávať,“ povedal Miroslav Dravecký, manažér pre platový prieskum Platy.sk v spoločnosti Profesia. 

„Už asi nikto nezistí, kde sa vlastne vzal pojem materská dovolenka. Ak malo slovo dovolenka asociovať voľno z práce, matky na plný úväzok by sa asi z chuti zasmiali. Dĺžka pracovnej doby priemernej matky totiž prekračuje všetky odporúčania Zákonníka práce,“ povedala Eva Pavlíková, šéfredaktorka Rodinka.sk.

Pozrite si, čo je náplňou jednotlivých povolaní na www.pozicie.sk

Tabuľka: 15 pozícií, ktoré najbližšie zodpovedajú pracovným povinnostiam matky

Zdroj: Platy.sk, Rodinka.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (23 hlasov, priemerne: 4,90 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. No nesuhlasim s tou tabulkou uplne , napriklad zdravotna sestra, to nie je len 1 hodina. Vsak ked su deti chore, tak je to viac. Stretla som sa s nazorom (osobne mi to povedal moj kolega), ze ked idem na OCR tak si idem oddychnut. Nech si niekto skusi byt s chorym dietatom ked je stale hore place a mamicka je rada ked dostane co len kvaku pitia do neho.

    1. NO kazdy z nas by tu tabulku napisal trochu inak, podla toho co mame za deti a co sme za rodina a co podnikame. vseobecne platna sa vymysliet neda, ale zaujala.

  2. Mily Juraj.

     

    Ano taketo prirovnanie je mozno vtipne (urcite nie smiesne)

     

    Je ale velmi krasnou psychickou podporou pre vsetky matky ( ci uz vracajuce sa do prace alebo este nie) a ako vieme, to zeny potrebuju, vvsak? ^.-

     

    Okrem toho nie je na skodu, ak si spolocnost este parkrat ( 100 alebo 200 by mozno stacilo) pripomenie, ze byt matkou nie je len tak a ze si za to zeny treba vazit.A to nie len kvetinou ku dnu matiek smile

     

    Taketo prirovnanie je proste velmi velmi dolezite smile A som rada, ze uz aj na Slovensku niekoho napadlo to uskutocnit. Poprosila by som este uverejnenie v zopar casopisoch.

     

    Mamicka so zatial jednym chlapcekom smile

  3. NIe je to vôbec vtip. Môjmu manželovi stačí, ak ho nechám na víkend /!!!/ samého a to nemá doma malé deti, iba puberťákov a najmladšieho škôlkara. Bol totálne grogy. 🙂

    Nie je to zbytočné prirovnanie, lebo práca matky sa nedoceňuje a problém nájsť si zamestnanie je nielen na východe. Ja mám vďaka Bohu dobrú prácu /ale tiež vďaka tomu, že šéfka je normálna mama ako ja/, ale viem, že to nie je samozrejmosť a mnohé ženy po MD riešia ťažkú dilemu a majú pocit neschopnosti – do ktorej ich ale strká spoločnosť, keď tvrdí, že však nerobili doma nič. FAkt? Tak prečo si to nik nechce vyskúšať a vymeniť sa?

    Robíme to s láskou, ale to neznamená, že to nemá žiadnu hodnotu. O to kráča.

    Práca mamy sa nedá v skutočnosti oceniť, a ak je tu prirovnanie k uričitým profesiám a týždňovému platu, tak pre zamyslenie, ako to vlastne vidíme a uznávame.

  4. Nemyslím, že je to vtip. Žena na materskej je plne vyťažená určite viac ako 12 hodín denne a často aj v noci. Po skončení materskej sa má problém vrátiť do práce, prípadne nájsť novú – bežná realita u nás na východe. Áno, mamičky to robia z lásky, ale to neznamená, že nemajú byť zato patrične ohodnotené. Aj chlapi robia často to, čo ich v práci baví a výplatu si zoberú. Nemali by, ak je to hobby?

     

    P.S. Ako to prepočítam na tri deti? A komu mám poslať účet? Big Grins

  5. Trosku zbytocne prirovnanie. Sak mamicky to robia z lasky a hlavne preto, ze to viac menej je vsetko instinktivna, cisto naturalna zalezitost sa starat o vlastne dieta.

     

    OK. Viem, ze byt matka na na Slovensku nieje med, ale aj tak mamicky na Slovensku su best. Zasluzia si pozornost aj uradov a vlady a pridat trochu, nech nemaju obavy o svoju existenciu. Sak materska nieje veru nic moc.

     

    Ale spat k clanku. Sak naco taketo prirovnanie. Cele to je viac vtip ako seriozny clanok.

Pridaj komentár