Okolo povinných autosedačiek stále nie je úplne jasno…

redakcia 12

Problematiku povinného používania detských autosedačiek upravuje nariadenie vlády Slovenskej republiky o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení č. 554/2006, ktoré nadobudlo účinnosť dňa 1. júna 2007.

Podľa ustanovenia § 7 ods. 3 tohto nariadenia, ak vozidlá kategórie M1 (osobné motorové vozidlá) a N1 (malé nákladné motorové vozidlá) nie sú vybavené detským zadržiavacím zariadením alebo je týchto zariadení vo vozidle nedostatočný počet, možno dieťa vo veku 3 a viac rokov pri preprave v obci pripútať na zadnom sedadle vozidla bezpečnostným pásom, ktorým je vozidlo vybavené.

V záujme poskytnutia Vám čo najkomplexnejšej odpovede bola predmetná vec prekonzultovaná s vedúcim oddelenia bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo). Z tejto konzultácie vyplýva, že pri príležitostnej doprave (ide o prepravu v obci), do ktorej možno zaradiť aj prepravu taxíkom, možno dieťa vo veku 3 a viac rokov prepraviť aj bez použitia detskej autosedačky. Mimo obce takáto preprava nie je možná. Ministerstvo zároveň dotknutú vec prekonzultovalo aj s Cechom taxikárov. Predseda Cechu taxikárov ministerstvo informoval, že každý dispečing bude vybavený jednou detskou autosedačkou, ktorú si bude môcť vodič príslušnej taxislužby pri preprave detí zapožičať.

Čo sa týka požívania detských autosedačiek v autobusoch, ktoré sú tiež upravené vo vyššie uvedenom nariadení vlády Slovenskej republiky, z technického hľadiska je potrebné uviesť, že v autobusoch (ďiaľkových) sa používajú tzv. dvojbodové bezpečnostné pásy obopínajúce telo pasažiera okolo pása, a teda takýto bezpečnostný pás môžu použiť aj deti bez rizika uškrtenia.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Pripájam sa k Slávkynej otázke… Tiež máme škodovku bez bezpečnostných pásov vzadu a nevieme ako postupovať keďže prevážame bratovu malú 2 a 1/2 ročnú dcérku. Prosím, ak niekto vie čo robiť, poraďte nám. Ďakujem veľmi pekne.

  2. Prikláňam sa na stranu Renáty. Je to veľmi zvláštne, keď musí niekto nútiť rodičov chrániť si svoje deti. Ja mám 2. 9 a 6 ročné a bez autosedačky sa auto nepohne. Vedia, že sa musia pripútať. Je to naozaj ťažkp pre 4 a viacdetné rodiny, ale treba si vážne uvedomiť, že tu ide o bezpečnosť NAŠICH detí a je to naozaj šokujúce, že to niekto nechápe. To isté je aj s prilbami na bicyklovanie a korčulovanie. Šokujú ma niektoré vyhlásenia mamičiek tipu: veď je teplo, spotil by sa a pod. Raz sa mi stalo, že som mala v aute iba staršiu dcéru a išli sme iba kúsok a nepripútala sa, vbehla mi pod kolesá malá mačička, dupla som na brzdu/a to som sa naozaj vliekla 2Okou/dcéra sa poriadne buchla do hlavy. Odvtedy aj na parkovisku:( viem ja kedy do mňa napáli nejaký idiot a budem si to vyčítať do smrti…

  3. Podstata problému je ale niekde inde.

    V bezohľadnej jazde.

    A žiaľ, tú podporujú aj všetky vymoženosti – načo by šoféri jazdili ohľaduplne a zodpovedne, ked majú abs a oni môžu zastaviť na poslednú chvíľu, keď maju airbagy a ich to ochráni. Že tým ohrozujú iných, je im srdečne jedno.

    Keď máš v aute dieťa, proste musíš jazdiť inak, ako keď si sám.

    Ale nič nie je iba čiernobiele. Zober si rodinu so 4 malými deťmi – už nikdy nemajú ísť autom spolu? (možno mali jedno dieťa a trojičky – neplánovali to).

    Nie v každej jedine je lekár, sú aj také, kde musia k najbližšiemu prejsť desaitky kilometrov. A sú radi, že sa tam nejak dostanú, lebo autobus chodí iba raz do dňa. A sú radi, že majú aspon to staré auto, ktoré im možno požičia dedo. Mmch, raz som išla v aute s jedným bývalým záchranorom a ten sa nepripútal. Na moju otázku, či má dosť peňazí na pokuty povedal, že videl dvoch ľudí, ktorí uhoreli v aute. Nemohli sa z neho dostať von práve kvôli bezpčnostným pásom.

  4. Mila Dasa, ja som sa svojim prispevkom vyjadrila k horeuvedenemu clanku, ak si si to nevsimla. Netusim, ako vozila Slavka svoje dieta doteraz (do vajicka sa dieta zmesti cca do 1 roka, jej dcera ma roky 2). Nechapem rodicov, ktori riskuju zivoty svojich deti a prevazaju ich v autach bez pasov, alebo priputane len pasom pre dospeleho bez autosedacky – jedoducho tito ludia riskuju zivoty svojich deti. Podla mna sa bezpecnostne pasy do auta DODATOCNE bezpecne namontovat nedaju, podla mna je bezpecne auto, ktore ma vyrobcom namontovane, otestovane bezpecnostne pasy. Nemusi byt nove, ale musi byt bezpecne. Lutujem,ak ta to rozculio, ale taky je moj nazor, tu podla mna nie su kompromisy mozne.

  5. Milá renata, myslím, že tvoj príspevok naozaj slavke skvele pomohol. To si má malú uviazať na chrbát a ísť k lekárovi tak? Alebo naozaj si môžu deti dovoliť iba tí, ktorí majú aj na správne auto? ??? Problémom tiež je, že niektorí si myslía, že stačí dať dieťa do sedačky a potom už môže jazdiť nadalej divoko a bezohľadne….

    Slavka, ak auto nemá z výroby pásy, tak dieťa nemusí byť pripútané. Ale je zopár rodičov, ktorí si bezpečnostné pásy aj dali namontovať, dajú sa kúpiť celkom lacno. Spomínajú sa sumy okol 300 Sk.

  6. Ak je ustanovenie § 7 ods. 3 v takom zneni, ake tu bolo prezentovane, tak mi je luto, ze slovensky parlament prijal taketo znenie zakona, ktore vlastne „legalizuje“ nebezpecne prevazanie osob v autach. Ide pravdepodobne o to, aby poslanci nemohli byt obvineni, ze nutia ludi kupovat si bezpecne auta. Aka to nehoraznost, chciet od obcanov, aby seba a svoje deti vozili v bezpecnych autach! Mili rodicia, ste dospele, svojpravne osoby, takze vy sa skutocne podla zakona o ochrane ludskych prav mozete rozvazat ako chcete a kde chcete, a mozete dobrovolne riskovat svoje zivoty. Problem ale je v tom, ze VASE DETI NEMOZU SVOJVOLNE ROZHODNUT O SVOJEJ VLASTNEJ BEZPECNOSTI, tu im mate zabezpecit VY AKO ICH ZAKONONNI ZASTUPCOVIA. Dieta bez bezpecnostneho pasu na zadnom sedadle pri prudsom zabrzdeni (nehovorim uz vobec o naraze) v ani nie velmi vysokej rychlosti bude vymrstene zo sedadla a preleti prednym sklom – bude to vase dieta? Budete za to zodpovedni vy? Postaci vam na kludny spanok vedomie, ved sme nemali peniaze na ine auto? Ze predsa to bolo tak blizko, tak naco autosedacku? Myslite na svoje deti, ked sa rozhodujete a myslite na svoje rozhodnutia kazdy den, ked startujete svoje auto a deti sa na vas vzadu usmievaju, zdrave a spokojne……

  7. mam dceru 2 rocnu auto mame skodu 100 vzadu niesu pasy do vajicka sa uz nezmesti ako ju mam vozit v aute mam daleko lekara na auto som odkazana a na nove nemame . daju sa pasy namontovat? ako postupovat.

  8. mam dceru 2 rocnu auto mame skodu 100 vzadu niesu pasy do vajicka sa uz nezmesti ako ju mam vozit v aute mam daleko lekara na auto som odkazana a na nove nemame . daju sa pasy namontovat? ako postupovat.

Pridaj komentár