Ples v opere pre predčasne narodené deti

redakcia 0

Na Slovensku ročne príde na svet predčasne takmer päťtisíc detí. Pôrodná hmotnosť tých najmenších dosahuje len 500 až 700 gramov. Na svoje prežitie potrebujú špeciálne prostredie na poskytnutie pomoci a náročnú starostlivosť.

Tie nájdu v šiestich zriadeniach, perinatologocikých centrách, ktoré sa nachádzajú v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Prešove a v Košiciach. Sú vybavené tak, aby dokázali poskytnúť predčasne narodeným deťom bezprostredne po narodení život zachraňujúcu pomoc.

„Všetky tieto deti sú vážne, až kriticky choré hneď po svojom narodení a ich najväčším problémom je nezrelosť. Bez pomoci nedokážu ešte zvládnuť dýchanie, udržiavať si telesnú teplotu a problémy im spôsobuje aj obyčajné kŕmenie. Až tri štvrtiny z nich musia zvládnuť komplikácie, ktorých následky ich neraz môžu sprevádzať po celý život. Práve preto je pre perinatologické centrá nesmierne dôležité kvalitné technické vybavenie,“  uviedol  prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc., hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre neonatológiu.

Ples v opere  tento rok pre perinatológiu

Ples v opere je nielen najväčším spoločenským podujatím svojho druhu, ale aj jedinečnou príležitosťou, ako naplniť motív pomoci. 

Už po piaty raz hostia Plesu v opere, významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a hospodárskeho života, spoja svoju prítomnosť na plese aj s ušľachtilou myšlienkou pomoci tam, kde je naliehavo potrebná. Dobročinné poslanie nadchádzajúceho 14. ročníka Plesu v opere sa zameria na zvýšenie kvality starostlivosti o predčasne narodené deti.

Výťažok z príspevkov hostí Plesu v opere bude využitý pre potreby všetkých perinatologických centier.  „Naším zámerom je formou zlepšenia ich technického vybavenia prispieť k prevencii a verím, aj riešeniu často závažných problémov, ktorým čelia nielen predčasne narodené deti, ale aj ich najbližší vo fáze ďalšieho rastu a vývinu detí,“ vysvetlila Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere. 

500 eur pre každý pozvaný pár

Už po tretíkrát bude pozvánka na Ples v opere spojená aj s príspevkom 500 eur pre každý pozvaný pár. Toto pravidlo umožnilo, že ples patrí medzi najväčšie dobročinné podujatie svojho druhu na Slovensku a doterajšia výška príspevkov za štyri predchádzajúce ročníky predstavuje impozantnú sumu 582-tisíc eur. 

Garantom toho, že všetky príspevky získané za vstupenky a z mimoriadnych darov hostí nad cenu vstupenky sú vždy použité na dobročinný účel, sú Čestný plesový výbor aj hostiteľ Plesu v opere, spoločnosť Orange Slovensko.

„Sme veľmi vďační, že máme možnosť vďaka Plesu v opere a jeho hosťom pomôcť nielen predčasne narodeným deťom, ale aj ich rodinám,“ poznamenala predsedníčka OZ malíček Ľubica Kaiserová. 

Už tradične v starom SND

Ples v opere sa bude v súlade so svojou tradíciou konať v historických priestoroch Slovenského národného divadla v sobotu 11. januára 2014. Ocenením dobročinného aj spoločenského významu je opätovná záštita hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár