Požičovňa netradičných hračiek pre deti

Erika Tichá 0

Barbie ani Pony tu nehľadajte. Špeciálne hračky totiž ako hračky skoro vôbec nevyzerajú. Sú však úžasnými pomôckami pre deti so špeciálnymi potrebami.

V bratislavskom CVI sa podarilo zriadiť požičovňu hračiek a špeciálnych pomôcok pre deti s hendikepom.

Foto: Ingimage.com

Narodenie dieťaťa so zdravotným hendikepom a rizikovým vývojom, predstavuje pre každú rodinu náročnú životnú situáciu.

Zvládnutie situácie ovplyvňujú mnohé faktory, za najdôležitejšie je však považovaná atmosféra v rodine počas prvých troch rokov života dieťaťa. Ochotnú ruku v náročnom období podávajú rodinám Centrá včasnej intervencie (CVI).

Poradcovia ponúkajú rodinám partnerstvo, usilujú sa spoločne vytvárať podmienky pre vývin dieťaťa tak, aby sa včas posilňovali všetky oblasti jeho vývinu.

Pomáhajú tak, aby každá rodina dokázala nachádzať silu, možnosti a zdroje sama vo vlastnej rodine ale hlavne, aby každá rodina bola predovšetkým rodinou.

Malá izba – viacpodnetová „izbička“ pre poznávanie a vnímanie dieťaťa s poruchou zraku

Požičovňa hračiek

Jednou z viacerých oblastí podpory rodiny je podpora (stimulácia) vývinu dieťaťa.

V roku 2015 sa Centru včasnej intervencie Bratislava, vďaka podpore pracovníkov úradu Bratislavského samosprávneho kraja v rámci ich vianočnej zbierky podarilo zriadiť požičovňu hračiek a pomôcok pre deti so zdravotným postihnutím raného a predškolského veku.

Vďaka tejto podpore mali možnosť rodinám požičať hračky a pomôcky primárne orientované na oblasť motoriky (manipulačné hračky, hračky zamerané na vizuomotorickú koordináciu…) a oblasť kognitívneho vývinu.

Hračky a pomôcky sú v rámci požičovne požičiavané rodinám na dobu nevyhnutne potrebnú pre ich dieťa, čo do značnej miery odbremeňuje rodinu od nutnosti ich zakúpiť.

Sú finančne nákladné, častokrát slúžia len na krátky čas, prípadne po ich odskúšaní pre dieťa nemusia byť vyhovujúce.

Vďaka grantu poskytnutého BSK poradcovia Centra rozšírili ponuku špeciálnych pomôcok a hračiek so zameraním na oblasť stimulácie zraku detí so zdravotným postihnutím raného a predškolského veku.

Pružinová doska slúži na povzbudenie dieťaťa vykonávať pohyby nohami.
Set pomôcok na diagnostiku a stimuláciu zraku dieťaťa

Pomôcky pre deti s poruchou zraku

Ponuku špeciálnych stimulačných pomôcok rozšírili o špeciálny set pomôcok autorky Lilli Nielsen, ktorá ich uspôsobila pre potreby detí s poruchou zraku a sluchu a ďalších pomôcok, ktoré možno využiť na stimuláciu uvedených oblastí.

Pre mnohé z detí je práve táto oblasť kľúčovou pre vývin komunikácie, vyjadrenie potrieb ale aj porozumenie okoliu.

Pomôcky sa stali súčasťou požičovne hračiek, ktorú majú možnosť využívať všetci klienti, ktorí sú prijímateľmi sociálnej služby včasnej intervencie Centra včasnej intervencie Bratislava, n. o. bezplatne, na dobu po ktorú ju pre svoje dieťa potrebujú.

Ako si hračky spravím doma?

Druhou časťou projektu bolo podporovať rodičov v úprave a modifikácii predmetov bežne dostupných v ich domácnosti pre potreby ich dieťaťa.

Pre získanie predstavy rodičov o možnostiach úpravy predmetov bežne dostupných v domácnosti bolo často postačujúce porozumieť princípom stimulácie dieťaťa zo vzorových predmetov a pomôcok.

Ide napríklad o používanie kontrastných povrchov k predmetom, používanie lesklých plôch, umiestňovanie predmetov rovnomerne po stranách dieťaťa v časti rovnomerného osvetlenia a podobne.

Väčšina rodičov máva ťažkosti v prenesení tejto informácie priamo do prostredia rodiny. V rámci terénnej formy služby včasnej intervencie je možné napomôcť rodine v prispôsobení prostredia potrebám dieťaťa.

Foto: Ingimage.com

Spoločnou snahou tímu odborníkov Centra včasnej intervencie Bratislava, v zložení špeciálni a liečební pedagógovia, logopéd, psychológ, fyzioterapeut a sociálny pracovník, je v partnerstve s rodinou, napomáhať rodine s dieťaťom s rizikovým vývinom naplniť a vzájomne zladiť ich potreby.

Požičovňa hračiek sídli v priestoroch Centra včasnej intervencie Bratislava, na Hálkovej ulici 11, v Bratislave. Hračky a pomôcky sú zapožičiavané rodinám/klientom Centra do ich prirodzeného prostredia v rámci celého regiónu BSK.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár