Prenosu HIV z matky na dieťa už vieme zabrániť

Tomáš Turčan 0

Prvý decembrový deň je na celom svete venovaný boju proti AIDS. Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa boja proti AIDS dnes vydal Detský fond UNICEF

hodnotiacu správu o deťoch a AIDS pre rok 2013.

Tá odhaľuje okrem iného aj obrovský pokrok v zamedzovaní prenosu vírusu HIV z matky na dieťa. Od roku 2005 sa takto podarilo zachrániť až 850 000 detských životov v krajinách so strednými a nízkymi príjmami.

Najnovšia správa však upozorňuje, že vo vekovej skupine detí a mladých ľudí od 10 do 19 rokov je riziko nákazy vo svete stále veľmi vysoké.

Deti v Rwande utekajú domov po diskusii zameranej na ochranu zdravia pred chorobami (medzi inými aj AIDS) © UNICEF/RWAA2011-00631/Shehzad Noorani

Generácia bez AIDS?

Na svete žije 17,8 milióna sirôt, ktoré prišli o jedného alebo oboch rodičov kvôli chorobe AIDS. Prvýkrát v histórii sa však podarilo nazhromaždiť dostatok informácii, nástrojov a skúsenosti na dosiahnutie generácie bez AIDS.

Prvým predpokladom, aby sa dieťa narodilo zdravé a chránené pred vírusom je, aby tehotné a dojčiace matky podstúpili liečbu. Vďaka zjednodušeniu celoživotnej antiretrovirálnej liečby, pri ktorej stačí zobrať jednu tabletku denne, sa zvýšili šance ochrániť deti pred prenosom vírusu z matky, ale aj samotných nakazených matiek prežiť a žiť spokojný život.

Antiretrovirálna liečba

Za ostatné roky 62% tehotných žien v krajinách, kde patrí boj proti AIDS medzi priority, pristúpilo k antiretrovirálnej liečbe, čím zamedzili prenosu infekcie z matky na dieťa.

Najvýraznejší úspech bol zaznamenaný v subsaharskej Afrike. V Ghane poklesli nové infekcie u novorodencov medzi rokmi 2009 a 2012 až o 76%. O viac ako 50% klesli v takmer všetkých ostatných krajinách subsaharskej Afriky.

Dievča žijúce a pracujúce na ulici sa odfotilo s vreckovým kalendárom, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o nákaze HIV vírusom na Srí Lanke. © UNICEF/NYHQ2012-1507/Earl Jayasuriya

Liečba pre deti s AIDS

Správa zdôrazňuje, že ak chceme dožiť generácie bez AIDS, je nutné zabezpečiť taktiež liečbu pre deti žijúce s touto chorobou. Podľa výkonného riaditeľa Spoločného programu OSN pre AIDS (UNAIDS) Michela Sidibeho „generácia bez AIDS je taká, v ktorej sa všetky deti narodia bez AIDS a zostanú pred ním chránené počas celého života a deti žijúce s HIV vírusom majú zabezpečený prístup k liečbe.“

V porovnaní s až 64% dospelých, ktorí dostali potrebnú starostlivosť v roku 2012, iba 34% detí získalo prístup k liečbe. V dôsledku toho až 210 000 detí zomrelo na následky choroby AIDS v roku 2012.

Vďaka antiretrovirálnej liečbe sa podarilo zamedziť prenosu vírusu HIV z matky na dieťa.© UNICEF/NYHQ2013-1031/Leonie Marinovich

UNICEF zdôrazňuje, že je nutné zamerať sa najmä na cieľovú skupinu adolescentov, čím by sa výskyt nových infekcií vo vekovej kategórii 10 až 19 rokov mohol znížiť na polovicu.

Ohrozené sú najmä deti a mladí ľudia žijúci na okraji spoločnosti. Príčinou sú diskriminácia, chudoba a tvrdé zákony znemožňujú adolescentom dať sa otestovať a vyhľadať potrebnú zdravotnú starostlivosť a podporu.

Tehotná matka z Juhoafrickej republiky drží v ruke tabletku, každodenné užívanie uchráni jej ešte nenarodené dieťa pred nákazou.© UNICEF/NYHQ2013-1030/Leonie Marinovich
Inovácie urýchľujú diagnostiku choroby, čo umožní skoršie nasadenie liečby.© UNICEF/NYHQ2011-1757/Giacomo Pirozzi

Intervencie…

Intervencie ako používanie kondómu, antiretrovirálna liečba, prevencia vírusu z matky na dieťa, dobrovoľná zdravotná obriezka mužov, osveta, sociálna ochrana či posilňovanie zdravotného systému sú naďalej účinné v boji proti AIDS.

Výrazne pomáhajú aj inovácie, napr. používanie mobilov v Zambii a Malawi pri zisťovaní výsledkov testov pomáha k omnoho skoršej diagnostike choroby a nasadeniu liečby u pacientov.

Tomáš Turčan, UNICEF

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

Rád píšem. Tvorím texty na témy, ktoré považujem za zmysluplné a (verím) praktické aj pre tých, čo si ich prečítajú. Venujem sa hlavne oblastiam, ktoré súvisia so zdravo prežívaným rodinným životom. V práci je mojou doménou marketingová komunikácia.

články autora...

Pridaj komentár