Trojičky ako kompromis?

Alexandra Húsková 0

V bratislavskej pôrodnici na Antolskej sa narodili trojčatá. Mama Petra plánovala dve deti, jej partner chcel štyri – osud im teda doprial kompromis v podobe trojičiek. Deti sa narodili 24. júna a majú sa k svetu.

Foto: UNB

Petra Patková s partnerom bábätko plánovali. Otehotneli prirodzene, ľahko a bez problémov. Prvým prekvapením bola správa zo sona, ktorá hovorila o dvojičkách. Tešili sa teda na dve deti – až do morfologického ultrazvuku v 20. týždni. Deti boli totiž v Petrinom brušku tri.

„Bol to sprvu šok a stres. Čím viac detí máte, tým viac sa o ne bojíte,“ povedala mamička Petra. „Celý čas som však verila, že to dobre dopadne a nepripúšťala som si inú možnosť,“ dodala.

Ohrozené na živote

Detičky prišli na svet 24. júna, plánovaným cisárskym rezom, v ukončenom 33. týždni. Jedno z bábätiek totiž prestalo rásť a bolo ohrozené na živote. Pôrod prebehol bez problémov, na deti boli pripravené tri tímy neonatológov.

Prvá sa narodila Anička s hmotnosťou 1820 gramov, druhá Zoja s váhou 1100 gramov a tretí Daniel, ktorý vážil 1750 gramov.

Po narodení súrodencov mamičke vyhŕkli aj slzy šťastia. „Už pri samotnom zákroku, keď som ich počula plakať, mi vypadli slzy. Bolo tam však veľa ľudí a deti potrebovali starostlivosť. Nebol čas, aby som ich videla. Museli ich stabilizovať, udržať životné funkcie, každé bábo malo tím lekárov, ktorí sa o nich postaral. Boli skutočne skvelí, veľmi pekne im ďakujem,“ spomína na pôrod Petra.

„Všetky tri deti skončili na JIS-ke, Anička s Danielkom však potrebovali len krátku podporu dýchania. Problémy boli s najmenšou Zojkou, ktorá mala adaptačné, aj cirkulačné problémy a stav sa jej neskôr skomplikoval aj s infekciou,“ uviedla Darina Chovancová, prednostka Neonatologickej kliniky UNB na Antolskej ulici v Bratislave.

Foto: UNB

Najväčší jedák je Anička

Po necelom mesiaci sa však trojičkám darí a prospievajú. Mamička ich mala pri sebe posledné dni všetkých troch a lekári ju chvália, ako starostlivosť o detičky dobre zvláda.

Zatiaľ väčšinu dňa prespia, najväčším jedákom je vraj Anička. Mlieka sa už začína dožadovať aj Daniel a malej Zojke tiež pribúdajú gramy na váhe. 

Dvoch súrodencov si už rodičia odnášajú domov, malá bojovníčka Zojka ešte zostáva v nemocnici. Na vnúčatá sa doma teší dedko, ktorý svoju dcéru nazval zo žartu Mária Terézia :-). S bábätkami bude pomáhať Petrina sestra a opatrovateľka. „Hlavne však budeme jeden tím s mojím mužom,“ hovorí usmievavá mamička. Otecko trojičiek sa totiž bez obáv do starostlivosti o detičky zapájal už počas ich pobytu v nemocnici.

Na prechádzku vonku si ešte chvíľu počkajú, doma ich privíta nová detská izba. „Po správe o trojičkách sme sa rozhodli pristavať a rozšíriť prízemie nášho domu. Izbu pre bábätká sme dokončili len prednedávnom,“ priblížila mama Petra.

Mnohí sa pri predstave trojičiek chytia za hlavu, Petra je však usmiata a dobre naladená. „Takto to malo byť,“ konštatuje. Hlavne, že sú deti v poriadku a ostatné zvládnu. „Ako si to nastavíme, tak to budeme mať. Aj keď – možno časom budem na pol hlavy šedivá,“ hovorí so smiechom.

Foto: Rodinka.sk

 

Riziká viacpočetných gravidít

Viacpočetná tehotnosť znamená veľké riziko, že sa deti budú musieť narodiť predčasne. Predčasné pôrody majú vyšší výskyt aj v tehotenstvách po umelom oplodnení. „Napriek tomu, že naše trojičky sa narodili po prirodzenom počatí, riziko predčasného pôrodu má pri trojičkách pravdepodobnosť až 90 percent,“ uviedla Darina Chovancová, prednostka Neonatologickej kliniky UNB na Antolskej ulici v Bratislave.

„Je potrebné, aby deti z viacpočetných gravidít prišli na svet v perinatologickom centre. Čím je dieťa nezrelšie, tým perióda jeho ohrozenia trvá dlhšie a v špecializovaných centrách majú nedonosené deti najlepšiu perspektívu,“ dodala.

Upozornila aj na podporu dojčenia – práve pri predčasných pôrodoch môže byť matkino kolostrum život zachraňujúcim liekom pre malého novorodenca. „Matky, ktoré pripravujeme na predčasný pôrod upozorňujem, že už od troch hodín od sekcie treba začať s „prácou s prsníkmi“. Kolostrum dávame detičkám aj po kvapkách,“ priblížila Darina Chovancová.

Ako často sa narodia trojičky?

V pôrodnici na Antolskej sa za rok narodí viac ako tri tisíc detí a z toho približne 160 detí je z viacpočetných gravidít. Trojčatá tu mávajú dva-trikrát do roka. V minulom roku sa tu narodili jedny trojčatá po umelom oplodnení a dvojo po prirodzenom počatí.

Štvorčatá mali naposledy pred šiestimi rokmi.

Okrem prípadov umelého oplodnenia majú šancu na viacpočetnú graviditu ženy s pozitívnou rodinnou anamnézou (viacpočetné tehotenstvo v príbuzenstve), po otehotnení krátko po vysadení antikoncepčných tabletiek, ale pri liečbe polycystických vaječníkov.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár