Už cez víkend zaplavia ulice šatkujúci rodičia

Jana Felcanová 0

Rodičia z celého Slovenska budú v týždni 4.-10. októbra 2015 už tretí rok oslavovať radosť z nosenia svojich detičiek vrámci 7. ročníka Medzinárodného týždňa nosenia detí (MTND), do ktorého sa tento rok zapojí rekordných 37 miest s nabitým programom ako pre deti, tak aj pre dospelých.

Svet oslavuje nosenie

Po uplynulé dva roky ste mohli zaznamenať v uliciach slovenských miest pochody rodičov „nesúcich“ svoje detičky v šatkách či ergonomických nosičoch. Nebola to náhoda ani žiaden zvláštny úkaz. Celý svet totiž už 7 rokov vždy začiatkom októbra oslavuje radosť z nosenia detičiek. Na Slovensko sa táto tradícia však dostala len pred troma rokmi vďaka maminám zo Spiša.

Prvý rok bol celkom skromný. Ani nosiacich rodičov nebolo až tak veľa. Druhý, minulý rok ste už o akciách sprevádzajúcich celý týždeň mohli sledovať aj prostredníctvom médií. Tento rok sa už ale skutočne stáva veľkou oslavou aj na Slovenku, a to vďaka neúnavnej osvete nosenia, ktorú šíria poradkyne nosenia a zanietené mamičky roztrúsené po celom Slovensku.

2 aktívne združenia na Slovensku

Len za posledný rok vznikli na Slovensku dve aktívne občianske združenia NosmaChcem nosiť, ktoré sa aktívne usilujú o jednotné šírenie informácií a spájanie nosiaceho sveta pod jednu strechu.

Nosma ako celoslovenská podpora a zároveň oficiálny partner IBW (International Babywearing Week), Chcem nosiť pôsobiace primárne v hlavnom meste. Čo pre vás teda pripravili v spolupráci s ďalšími poradkyňami a ďalšími dobrovoľníčkami?

Tak ako obohacuje nosenie naše životy a životy našich detí, obohatí vás aj

týždňový program počas MTND 2015!

Celý týždeň slávnostne odštartuje v nedeľu 4.10. sprievodom nosiacich rodičov v hlavnom meste, Bratislave a zároveň Maratónom mieru v druhom najväčšom meste Slovenska, v Košiciach. Uzavrie ho v sobotu 10.10. povestná túra nosiacich rodičov vo Vysokých Tatrách.

Bratislava

Bratislave sa bude počas celého týždňa konať program v štyroch materských centrách – MC Budatko, RC Kramárik, RC Ráčik a MC Podunajské Biskupice.

Môžete navštíviť workshopy priamo na témy nosenia, ukážky viazania, tanec s bábätkom v šatke/nosiči, prehliadky nosiacich pomôcok a vybraných slovenských e-shopov, ktoré ich ponúkajú, ale taktiež aj príbuzné témy ako kontaktné rodičovstvo, rozhovory s dulou či otázky pôrodníc a pôrodov. Bratislavský program oficiálne ukončí v piatok 9.10. Prvý nosičský festival.

Počas tohto jedného dňa budete mať možnosť dozvedieť sa pod jednou strechou opäť čosi viac ako aj o priamych témach nosenia, ale aj ich príbuzných ako bonding, pozrieť si módnu nosiacu show a nakoniec sa aj s detičkami vyjašiť na diskotéke s Aničkou Strike.

Banská Bystrica

Banskej Bystrici sa môžete okrem nosiacich workshopov priučiť aj masážam vašich bábätiek a ich blahodárneho účinku. V spolupráci s OZ Návrat pripravujú organizátorky prednášku aj pre adoptívnych rodičov o terapii dotykom a možnosti liečby psychických tráum u detí práve prostredníctvom fyzického kontaktu a nosenia detí.

Nitra 

Nitra bude veľa tancovať 🙂 Okrem brušných tancov a salsy, ktorú nájdete v Bratislave, predstaví aj tanec Port de Bras či hudobno dramatické pásmo pre najmenších.

Sliač

Na Sliači budete mať možnosť nechať sa profesionálne pofotiť aj s vašim bábätkom a uchovať si tak vzácne spomienky.

Prešov

Prešov si pripravil okrem iného aj program s pútavým názvom „Živá knižka“ a „Programy pre nosenčekov“. Živé knižky sú v tomto prípade aktívne nosiace maminy, ktoré sa budú deliť o svoje skúsenosti s verejnosťou počas diskusie  „S dieťaťom pri srdci“.

Nosenčekovia sa budú môcť vyšantiť na fit loptách a ďalších aktivitách, ktoré aktívne podporujú aj fyziologický vývoj. Neskôr podstúpiť logopedické, ukľudňujúce aktivity a stimulácie pre deti, maminy následne navštívia besedu o BKM (bezplienkovej komunikačnej metóde)a látkovaní a celkovú bodku za týmto zaujímavým programom poskytne hudobná škola YAMAHA – masáž bábätiek a Montessori dielňa.

Liptov

Liptovskom Hrádku sa môžete pokochať výstavou 4.ročné obdobia, opäť si zatancovať s Aničkou Strike (ak ju nestihnete aj v iných mestách;)) a zoznámiť sa s prvým slovenským e-bookom s návodmi na viazanie.

Ostatných 37 miest má pre vás samozrejme tiež pripravený krásny program. Vybrali sme primárne z tých, ktoré boli v niečom výnimočné, či sa od seba líšili. Nemusíte sa obmedzovať len na svoje mesto, ale pokojne si počas jedného týždňa precestovať aj celé Slovensko podľa toho, čo vás zaujme.

Viac o programoch

Detailne rozpísané programy nájdete buď na stránke www.nosma.sk alebo na facebook fanúšikovnskej stránke Medzinárodný týždeň nosenia detí 2015 Slovensko.

Viaceré mestá pripravujú popri workshopoch a rôznych zaujímavých aktivitách regionálne súťaže, do ktorých sa určite oplatí zapojiť!

V uplynulých dňoch zároveň odštartovala aj celoslovenská MTND súťaž „Objím svoj sen“ o výhry v hodnote o 1 166eur! Vyhrať môžu až 13ti z vás! Stačí sa len zapojiť vypísaním tohto dotazníku.

Ešte stále váhate, či sa prísť osobne zapojiť?

Vítaní sú všetci! Ako aktívni nosiaci rodičia, ktorí už majú jasno vo filozofii nosenia, tak aj začiatočníci, či len tehotné mamičky, starí rodičia alebo aj tí, ktorí o týchto témach počujú prvý krát a chcú nabrať čo najviac informácií a vedomostí.

Medzinárodný týždeň nosenia je tá najlepšia príležitosť ako získať množstvo informácií v skutočne krátkom čase (jedného týždňa). Okrem toho sa zoznámite s profesionálnymi ľuďmi vo vašom okolí, na ktorých sa môžete obrátiť aj neskôr a takisto spoznáte aj ostatných rodičov s rovnakými názormi a myšlienkami.

Zažite, aké je krásne „Objímať svoj svet“ (Embrace your world – motto MTND 2015)!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár