V kaši Nestlé je nebezpečný atropín. Sťahuje sa z trhu!

Mária Kopčíková 0

Informovala o tom  Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia Českej republiky (SZPI). Zároveň nariadili spoločnosti dm drogerie markt s.r.o. stiahnuť z celej trhovej siete potravinu Nestlé nemliečna kaša osemzrnná.

Ide o výrobok s trvanlivosťou do apríla 2017, výrobnej šarže L53030291. Vyrobený bol v Španielsku.

Analýza SZPI   tomto produkte potvrdila prítomnosť atropínu v koncentrácii 7,9 mikrogramu na kilogram, pričom tolerovaná hranica je ma. 1 mikrokram / kg.  

Preto bola táto kaša vyhodnotená ako nebezpečná a SZPI nariadila jej stiahnutie zo siete predajní. S dovozcom SZPI začne správne konanie o uložení pokuty.

Prečo je atropín nebezpečný?

Atropín je alkaloid ľuľkovitých rastlín, najmä Ľuľkovca zlomocného, so známymi negatívnymi účinkami na ľudské zdravie.

Atropín sa rýchlo vstrebáva sliznicami, hromadí sa v ľadvinách a pečeni. Preniká i placentou (cca 5 – 15 minút o podaní).

Zdroj: szpi.gov.cz

Medzi príznaky otravy patrí suchosť v krku, pretože atropín tlmí sekréciu slinných a potných žliaz, zvýšený tep a môže podporiť hypertermiu – prehriatie. Spôsobuje rozšírenie zreníc a zvyšuje vnútroočný tlak.

Človek s vysokou dávkou atropínu v tele môže byť veľmi nepokojný, často meniť polohu, môže sa objaviť závrať a dezorientácia, niekedy i agresivita.  Pridať sa môžu i svalové kŕče.

Atropín sa svojimi toxikologickými vlastnosťami zaraďuje medzi silne toxické a nebezpečné látky. Existuje veľká variabilita vnímavosti na vysoké dávky atropínu a preto sú aj údaje o minimálnej letálnej dávke rôzne.

Mohlo by vás zaujímať: Uvarte svojmu drobcovi kašu radšej doma, nekupujte instantné >> >>

Alebo tiež:  Najčastejšie tipy intoxikácie u detí >> 

Zdroj: szpi.gov.cz, wikipedia.org

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

články autora...

Pridaj komentár