Veľké veci v Košiciach od Haligandy

Silvia Sorgerová 0

Haliganda je 11 rokov občianskym združením, ktoré sa venuje práci s deťmi od narodenia až po školský vek a tiež práci s ich rodičmi. Svoje nové priestory otvára v sobotu 21.septembra o 15.00 v zadnom trakte v budove školy na Čordákovej 50 na sídlisku KVP v Košiciach. Nová Haliganda tu otvorí tri svoje oddelenia – materské centrum, Dom kreativity a montessori herňu.

Materské centrum 

Materské centrum prevádzkuje OZ Haliganda od svojho vzniku a táto jeho tretia pobočka sa sťahuje z iných priestorov na sídlisku KVP. Materské centrum je primárne zamerané na program a napĺňanie potrieb detí od 0 do 3 rokov a pre rodičov na materskej dovolenke. Novootvárajúce sa priestory ale zahŕňajú aj dva celkom nové a náplňou výnimočné oddelenia.

Dom kreativity

Súčasťou nových priestorov bude Dom kreativity Haliganda. Ide o prirodzené vyústenie potreby zastrešiť dosiaľ „outdoorové“ fungovanie podujatí pre deti od 4 do 12 rokov. Dom kreativity deťom pripravuje pravidelné tvorivé a praktické stretnutia s rôznymi umeniami. Bude sa venovať výtvarnej kreativite aj v netradičných technikách ako je napríklad sieťotlač, práca s kameňom, recyklácia v umení.

Otvára vlastnú detskú rozhlasovú skupinu, zakladá s Mariánom Čekovským vlastnú televíziu. Pripravuje hudobné workshopy so skutočnými muzikantmi a aparatúrou, chystá divadelné a tanečné projekty. Nebudú chýbať ani divadlá , koncerty pre rodiny, stretnutia so spisovateľmi. Chystá Táraninky na pódiu, čím chce podchytiť talentované deti a vytvoriť im priestor na realizáciu. Samozrejme nebudú chýbať šialené nápady v haligandovom duchu z oblasti literatúry, hudby  performence. Dom kreativity bude naďalej spolupracovať s umelcami z Poľska, Čiech a  Maďarska.

Montessori herňa 

Druhou jedinečnosťou v nových priestoroch je v Košiciach jediná montessori herňa pre deti od pol roka. Pripravuje pre záujemcov o montessori pedagogiku nielen miesto na hranie a stretávanie, ale aj na vzdelávanie sa v tejto oblasti a na výmenu skúseností. Rodičia sa tu budú oboznamovať s praktickými montessori aktivitami a pomôckami, budú vidieť predovšetkým na vlastných deťoch, v čom je toto učenie pre deti prínosné. Herňa, otvorená zatiaľ jeden deň v týždni, je podľa záujmu pripravená rozšíriť otváracie hodiny na ďalšie dni a aj na popoludnia, aby vyhovela aj pracujúcim rodičom.

Začína sa s programom…

Program otvorenia sa začne o 15.00 pod taktovkou haligandového kráľa – spisovateľa Tomáša Janovica. V prvej hodine sa rodičia s deťmi zoznámia s novými miestnosťami, hrami, hračkami, dostanú informácie o programe všetkých oddelení, lektori predvedú ukážky workshopov, montessori klubu, poinformujú o všetkých starých aj nových kurzoch. O 16.hodine je pre deti pripravené divadelné predstavenie prešovského Babadla a tiež sprievodný divadelný workshop a bábkami. Chlapi z Inej hudby – hudobného zoskupenia hrajúceho na exotické hudobné nástroje – odohrajú svoj vynovený koncert a zahrajú sa spolu s deťmi a nástrojmi o 17.00. Po nich sa deti stretnú so spisovateľmi Janou Bodnárovou, Stanislavom Rakúsom,Tomášom Janovicom a predovšetkým s ich hrdinami. Po celý čas sa bude s deťmi výtvarne tvoriť, k dispozícii budú šmýkačka v zimnej krajine, nafukovací hrad, maľovanie na tvár a pre všetkých občerstvenie. Vstupné na toto podujatie je dobrovoľné – s podmienkou, že je venované od srdca a že sa sem rodiny budú rady vracať.

Dve pôvodné herne materského centra Haliganda na sídlisku Nad  jazerom a v Krásnej fungujú aj naďalej. Sú otvorené každý pracovný deň a otvorenie nových priestorov ich nijako neovplyvní.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár