Zbierka UNICEF „Týždeň modrého gombíka“

Anna Beňová 0

Detský fond UNICEF pomáha najviac ohrozeným a zraniteľným deťom vo svete a v máji sa k tejto krásnej myšlienke môžeme pridať aj my.

Tretí májový týždeň od 16. do 22. mája 2011 bude už po siedmy raz patriť celoslovenskej zbierke Týždeň modrého gombíka.

Už tradične sa do nej zapoja aj školy a dobrovoľníci z celého Slovenska. Bude možné prispieť nielen do pokladničiek UNICEF, ale aj zaslaním prázdnej SMS na číslo 844 v sieti všetkých mobilných operátorov alebo na číslo účtu 26297 26297 / 1100 (Tatra banka), variabilný symbol 0311. Zbierka je aktívna počas mája a júna.

Škola znamená život

Výťažok zbierky pomôže deťom v Južnom Sudáne získať základné vzdelanie. Škola totiž pomáha prežiť – naučí deti nielen čítať, písať a počítať, ale aj základné zručnosti pre život: napríklad zásady hygieny a starostlivosti o zdravie ako očkovanie či dojčenie, dozvedia sa o nástrahách nášľapných mín aj HIV/AIDS a o tom, ako sa im vyhnúť.

Keďže v Sudáne často pripadá na jedného učiteľa viac ako 1000 detí, aj vďaka našej podpore bude môcť Detský fond UNICEF preškoliť nových učiteľov, dodať učebné materiály a učebnice, kompletne vybaviť niekoľko Škôl priateľských k deťom zariadením na pitnú vodu, sanitačnými zariadeniami a vzdelávacími materiálmi o hygiene, a pomôcť najmä dievčatám, aby mohli začať chodiť do školy.

Príbeh:

Ak by som bola vydatá, manžel by mi nedovolil chodiť do školy


Príbeh Jackline ilustruje životné osudy mnohých dievčat – je šťastná, že chodí do školy, aj keď sa jej mnohí smejú. „Ľudia hovoria, že len plytvám časom. Myslia si, že dievčatá sa tu skrývajú a že by sa už mali vydať. Ale ak by som bola vydatá, môj manžel by mi nedovolil chodiť do školy.“

V južnom Sudáne je ďaleko viac pravdepodobné, že dospievajúce dievča je vydatou ženou ako študentkou. Z populácie viac ako 7 miliónov ľudí, dokončí každý rok základnú školu len asi 500 dievčat. Naproti tomu, jedna z piatich dospievajúcich dievčat je už matkou. Rodičia vydávajú svoje dcéry príliš skoro z niekoľkých dôvodov. Chudobné rodiny často považujú mladé dievča za finančnú záťaž a jej vydaj za nevyhnutnosť pre prežitie rodiny. Veľakrát si myslia, že skoré manželstvo ochráni ich dcéru pred nebezpečenstvom sexuálneho napadnutia. Skoré manželstvo môže byť tiež stratégiou, ako zabrániť otehotneniu dievčat mimo manželstva.

Ako hovorí Per Engebak, regionálny riaditeľ UNICEF pre región východnej a južnej Afriky: “Žiadna iná investícia nemá taký dlhodobý efekt, akou je vzdelanie detí. Deti, ktoré navštevujú školu, sú zdravšie, samostatnejšie a schopnejšie nastúpiť do pracovného procesu. Vzdelanie je jedinou efektívnou vakcínou proti HIV/AIDS.”

Všetky deti majú právo na vzdelanie

Dohovor o právach dieťaťa priznáva všetkým deťom bez ohľadu na rasu, náboženstvo či pohlavie právo na vzdelanie. Ak deťom v Južnom Sudáne. Spoločne dokážeme týmto deťom, ktoré prežili vojnu, hlad, a núdzu, zaistiť lepšiu budúcnosť. Viac na www.unicef.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár