1.-7. október: Svetový týždeň dojčenia

Dagmar Mozolová 12

Svetová aliancia na podporu dojčenia vyhlásila 1. – 7. október za Svetový týždeň dojčenia. Termín nie je ani zďaleka náhodný, keďže práve máme 40. týždeň roka. Áno, presne toľko trvá tehotenstvo. Cieľom tohto týždňa je pripomenúť si Deklaráciu o ochrane, propagovaní a podpore dojčenia, ktorá bola podpísaná v auguste 1990 na Svetovom summite o deťoch vo Florencii. Ústrednou myšlienkou Svetového týždňa dojčenia v roku 2008 je olympijská myšlienka víťazstva.

PODPORA MATKÁM: Máme na zlato! Vyhráva každý!

Cieľom je:

  • zvýšiť povedomie o potrebe a o význame poskytovania podpory dojčiacej matke,
  • šíriť najnovšie informácie týkajúce sa podpory dojčiacich matiek,
  • vytvoriť optimálne podmienky pre poskytovanie podpory matke v dojčení po každej stránke.

Dnes už je všeobecne známe, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dieťatko do 6. mesiacov výlučne dojčiť, pričom nie je potrebné podávať ani vodu, ani čaj. V dojčení sa odporúča pokračovať aj po zavedení prvých príkrmov, a to dovtedy, kým to matke a dieťaťu vyhovuje. Dojčenie má nesporné výhody pre aj dieťa, aj pre matku.

Dojčenie podporujeme aj na našej stránke www.babetko.sk. Všetky redakčné články na túto tému nájdete v rubrike Výživa / Dojčenie a mlieko.

Informácie o podpore dojčenia organizáciou UNICEF si prečítajte TU.   

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ahojte, mam 6 mesacneho chlapceka, stale sa dojcime. No zaciatky boli tazke, bolesti bradaviek az zahnisane bradavky, 2xzapal prsnika,boli to tazke 3 mesiace, ale to vsetko sa da prekonat laskou k dietatku, pevnou volou a podporou okolia.

    A dojcenie nie je uchylactvo, ak sa ti to nepaci, nemala si ani zacat dojcit a ani nikoho uchylacke rady pocuvat Sad Prajem vsetkym mamickam ktore stale dojcia, alebo sa na to chystaju vela uspechov. Prajem pekny dnik.

  2. ahojte,som mamina dvoch krásnych stvorení,staršia dcérka má 2,5 roka,bola kojená 2 mesiace vďaka mojej sestre a suplementora,nakoľko je adoptovaná,aj keď mliečko nebolo úplne moje zwinker ten pocit zblíženia Big Grins bol krásny…teraz kojím synčeka,ktorý bude mať o 7 dní 1.rok a opäť si to užívam a dúfam,že si ten „zázrak“ ešte dlho užijeme zwinkertakže maminky do toho Mr. Green nedajte na okolie,držte sa hlasu svojho srudíčka a načúvajte vášmu malinkému stvoreniu… zwinker

  3. IVANA Frown z Tvojho názoru sa mi normálne zastavil rozum Eek . Takže pre Teba Ja ako úchyláčka Ti niečo napíšem: Keď sa Ti kojenie zdá úchylné Rolleyes , prečo si vobec svoje dieťatko dojčila? Prečo si si po porode nedala pichnúť injekciu na zastavenie laktácie, ktorá by Ti mimochodom okrem zablokovaniu úchylného kojenia rozhádzala v tele hormóny, prinajhoršom alebo prinajlepšom? by Tvoje telo zareagovalo tak, že by si odpadla, keď sa Ti to zdá drastické, máš milión iných sposobov ako zastaviť dojčenie…prečo si si nebežala kúpiť umelé mlieko?

    Ty zjavne nevieš, prečo nám bolo dané dojčenie!!! Je mi ľúto, že máš takéto názory, ale je to Tvoj názor, ja si píšem svoj. Skús sa trošku hlbšie zamyslieť a možno pochopíš. Prečo si vlastne chcela byť matkou? Ide Ti na nervy, keď je Tvoje dieťatko od Teba závislé tým, že Ťa chce mať pri sebe, cítiť Tvoje teplo, počuť tlkot Tvojho srdca, cítiť Tvoju voňu… nehovoriac o tom, že toto všetko mu dávaš tým, že ho nadojčíš? Čiže: pri napapaní toho malinkého človiečika mu dáš ešte oveľa viac…Podľa Tvojich názorov na dojčenie si asi svoje tehu veľmi šťastne neprežívala, keď TVOJE telo muselo dlhých 9 mesiacov vyživovať malinkého človiečika, ktorý bol vo všetkom od Teba závislý.Chcela si Ty vobec to dieťatko? Alebo sa Ti len hodilo, aby si už bola mamou, pretože to od Teba vyžadovalo okolie a keď si porodila, cítila si sa konečne slobodná a teraz – dojčenie – a ups, zasa si bola niečím k tomu dieťatku pripútaná. Ale veď to puto je tu stále, aj keď nie viditeľné. Dieťatko potrebuje mamu, a keď ho dojčíš, dávaš mu to najzdravšie, čo može mať, nehovoriac o iných výhodách.

    Keď je dojčenie podľa Teba úchylné, však nedojči!!!Ty snáď nevidíš aké máš spokojné dieťatko keď sa k tebe pritúli, keď Ti naznačí že chce – ako narkoman!!!- svoju dávku? Alebo mi snáď chceš tvrdiť, že mu dávaš nasilu svoj prsník?

    Zámerne nepíšem o dojčení po 1.roku dieťatka, pretože je to podľa mňa jedno, koľko má dieťatko mesiacov. Keď si z toho dojčenia nešťastná teraz, keď má 21. mesiacov, nebola si šťastná ani predtým. Nie je to predsa logické, aby sa Ti dojčenie tak sprotivilo a nazývala ho úchylným.

    Myslím, že sa cítiš dieťatkom obmedzovaná,myslíš si, že už nemáš toľko času pre seba ako predtým. Ale to vobec tak nemusí byť. Porozmýšlaj nad tým, prečo si vlastne nešťastná, lebo z tvojich riadkov cítiť nešťastie, smútok. Buď vobec rada, že Tvoje dieťatko chce ešte Tvoje mliečko, že možeš ešte dojčiť…Poznám osobne XY maminiek, ktoré dojčili do 3 rokov veku dieťatka a sú šťastné. Dieťatko Ti samo dá najavo. kedy už mliečko nebude chcieť, a keť to tak bude, kým sa neožení Eek , daj si to zapísať to Guinnessovej knihy, budeš asi prvá na svete a budeš pre nás všetky úchyláčky VZOROM!!!!

    Prajem Ti pekný deň a pohľad na vec z iného uhla, aby si pochopila, že Tvoje dieťatko nie je od Teba závislé, LEN Ťa ľúbi a je pri dojčení šťastné…A Ty ani nechápeš, koľko mu toho dávaš už dlhých 21 mesiacov.

  4. Tak ja uprimne zavidim maminkam, ktore mozu dojcit. moj maly sa narodil v 33.tyzdni sekciou s vahou 1410g kvoli pravemu uzlu na pupocniku. 5 tyzdnov sme stravili v nemocnici, z toho 3 bol v inkubatore. Dojcenie samozrejme prichadzalo do uvahy az pri vyssej hmotnosti, aby mal silu, ale bohuzial mu zistili atreziu choany, co je nepriechodna nosova dierka. Kedze nevie dobre dychat – nevie sat z prsnika. A tak ja uz 7 mesiacov odsavam mliecko. Je to unavne, ale urcite to stoji za to. Neviem ako dlho este vydrzim, ale som rada, ze nevysli predpovede tych, ktori hovorili, ze sa mi nebude chciet. Drzim palce vsetkym dojciacim maminkam.

  5. Váš komentár

    Som matkou takmer 10-mesacneho syna. Prvych 6-mesiacov bol vyhradne dojceny, potom sme pridali prikrmy, ale nadalej pokracujeme v kojeni. Je to neopisatelny pocit, aj ked je pravda, ze som mala okolo 2 mesiaca krizu a par krat mi napadla myslienka, ci by to nebolo jednoduchsie s flasou, ako to robili niektore moje kamaratky. Teraz som nesmierne rada, ze som to nevzdala, lebo kazde jedno kojenie prezivam velmi intenzivne spojenie s mojim syncekom. Nedavno som vsak zazila velmi neprijemnu situaciu – v tehotenstve som prekonala tzv. cholestazu, resp. hepatopatiu. U mojho synceka sa prejavila alergia, resp. na rukach ma zapalene vyrazky, na niektorom mieste az mokvajuce. Kedze kremy od doktorov nepomahali, odporucila mi moja kamaratka liecitela. Zazila som sok, lebo som sa dozvedela, ze kvoli tomu, ze ja nemam v poriadku pecen, tak je na tom rovnako aj moj syncek a jediny sposob, ako sa vylieci je, ked ho odstavim…. Ked sa mi narodilo dieta, pytala som sa, ci mozem dojcit, pretoze som brala lieky na pecen. Zo vsadial som pocuvala, ze tieto lieky mu nemozu ublizit .. Dva mesiace po jeho narodeni som uz aj hepatalky mala v poriadku. Po navrate od liecitela som sa chvilu pohravala s myslienkou na odstavenie, ale nakoniec som ju zavrhla. Zazil niekto podobnu situaciu, resp. vie mi poradit odbornik? Robim dobre, ak pokracujem v dojceni? Alergia sa syncekovi urobila v case, ked sme vyhradne dojcili.

  6. Prosím vás!!!z vlastnej skúsenosti:dojčiť dieťa po 1.roku života je už ÚCHYLNÉ.Mám prvé dieťa a dojčím ho 21 mesiacov,pretože som sa pridŕžala vašich úchylných rád.Teraz máme problémy sa odstaviť,pretože je to vybudovaná závislosť na prsníku,tak isto,ako narkomani na drogách.je to už len trápenie.tak mi napíšte ako sa odstavuje tak dlho kojené dieťa,bez toho aby netrpelo dieťa ani matka!!! alebo dokedy sa bude kojiť?dokedy sa neožení??

  7. Váš komentár

    Ja som dcérku dojčila 3 roky, spočiatku sme mali obrovské problémy, nakoľko sa Valentínka narodila malinká a nevládala, v nemocnici su prikrmovali, no doma to bolo už len dojčenie a synčeka som dojčila 3,5 roka a prestala som len preto, že som musela brať lieky, lebo som ochorela… dojčenie je nádherné… Big Grins

  8. Ahojte mam 11 mesacnu dceru a este ju kojim,som velmi rada,ze v dnesnej uponahlanej a modernej dobe sa preferuje to najzdravsie co moze matka ponuknut svojmu dietatku.Aj ked to vzdy nebola prechadzka ruzovym sadom.Je smutne,ze niektore matky to beru ako zataz a prejdu na umelu stravu. Evil

  9. Kojenie je to najcenejšie, že matka môže dať svojmu dieťaťu. Je smutné, že je viac žien, ktoré nechcú kojiť. Sad

    Ja kojím skoro 8mesiacov a som šťastná ak budem ešte ďalšie mesiace. Dcérka je spokojná a ja tiež. Mám dobré bábo a určite je to aj tým, že máme medzi sebou tento telesný kontakt…“naša chviľka“ – kojenie a to je LEN naša.

  10. Ahoj, som mamina dvoch krásnych dcér. Staršiu som dojčila asi 3 mesiace, nakoľko som stratila mlieko a mladšia má 14mesiacov a ešte stále ju dojčím, síce už len ráno a večer, lebo už pracujem. Nie je nič krajšie, ako keď ten náš drobec príde pri mňa, zdvihne mi tričko a pricucne sa na mňa. Razz

  11. dojcim uz 12 rokov s dvoma malymi prestavkami v kuse. a nemenila by som! bez cumla, bez flase, v pohode – i ked obcas krizy boli. Najkrajsie pre mna je, ked pride ten nas najmensi 21 mesacny zazrak a povie s tym rozkosne pytajucim pohladom: Pjosim si mjecko!

  12. Ahojte som matka dvoch deti ktore nadovsetko milujem.Dominka som kojila sotva dva mesiace co mi je do dnes velmi luto. Cry A viem ze chyba bola vo mne. Evil

     

     

    Moj druhy syncek Matusko dude mat za tyzden 9 mesiacov a je stale kojeny Big Grins A pokial budem moct tak ho chcem kojit aspon do 2 rokov Razz Verim ze sa mi to podari ked som uz vydrzala takto dlho kojit. Big Grins

Pridaj komentár