Cumlíky bez BPA

MikSa/redakcia 8

Škodlivý bisfenol A aj v cumlíkoch?

Posledné výskumy a analýzy dokazujú prítomnosť škodlivej látky bisfenolu A v detských cumlíkoch resp. dudlíkoch.

Koncentrácia tejto látky, ktorá pravdepodobne spôsobuje neplodnosť, predčasnú pubertu, poškodenie mozgu a dokonca rakovinu prsníka, bola v súčasnosti zistená v dudlíkoch (v minulosti v detských fľaškách) v rozpätí od 80 až do 400 miligramov na kilogram.

Z tohoto dôvodu sa dnes doporučuje rodičom kupovať cumlíky označené ako BPA free – bez bisfenolu A.

Cumlíky úplne bez BPA prisľúbili v blízkej budúcnosti aj „výrobcovia dudlíkov“ NUK, Babylove a Baby-Nova, ktorí doposiaľ takéto výrobky neponúkali.

Bisphenol A alebo Bisfenol A (2,2-bis-(4-hydroxyfenyl)propán) patrí do skupiny organických uhľovodíkov a medzi škodlivé látky. Používa sa napr. pri výrobe CD a DVD, v stomatológii, pri výrobe PET fliaš, plastových príborov, obalov a dóz na potraviny.

Hoci existujú normy na „bezpečný“ obsah tejto látky (pri výrobe detských fliaš a cumlíkov), ak môžete, vyhýbajte sa polykarbonátovým detským výrobkom, ktoré obsahujú bisfenol A – ten býva označený ako sedmička v trojuholníku zo šípok.

Pevne verím, že výskyt škodlivej látky BPA v cumlíkoch nie je len ďalší „marketingový ťah“, ale že ide naozaj o zdravie detí.

Vidíte aj Vy ďalšiu výhodu dojčenia?

Do pozornosti: vyjadrenie spoločnosti Phillips-Avent k téme nebezpečného bisfenolu A v detských fľašiach

foto: sxc.hu, zdroj: internet

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)

Komentáre k článku

1. ja som svoje dieťa dojčila do 14-tich mesiacov, sám sa postupne odstavil a to sme od narodenia používali dudlík, lebo stále chcel byť na prsníkoch, čo som nechcela dopustiť. teraz máme 2 roky a cumlík síce používame, ale nikdy sa malý nenaučil piť z dojčenskej fľaše, pijeme mliečko z pohárika so slamkou zwinker

Denisa, myslím si, že veta predčasné odstvenie dieťaťa vo veku 1 1/2 roka nie je na mieste. však sa dojčilo viac ako 1/2 roka, čo je podľa mňa hraničná čiara, dokedy by malo byť každé dieťatko dojčené minimálne, nie?

1. Levica, svetova zdravotnicka organizacia odporuca vylucne dojcenie pol roka a potom s prikrmom dva roky a potom dalej ak to matke a dietatu vyhovuje.bola stanovena spodna hranica dva roky, nie 6 mesiacov.teda rok a pol je menej ako svetoví odbornici odporucaju.mozem to teda nazvat ze je to pradcastne odstavenie. inak v priemere sa vo svete dojci 4 roky aj dva mesiace. je to na rodicoch. ak do dojcenia nezasahujeme, dieta sa chce dojcit ovela dlhsie ako dva roky.ak sa dieta odstavy do veku dvoch rokov- vzdy je to na popud matky(okolia)- vedomy alebo nevedomy.

1. Tak to je aká haluz Ze vo svete sa dojci 4 roky priemerne? Kde prosimta, v Uruguaji? V zapadnom svete ide vacsina matiek do roboty po pár mesiacoch… A tiež je blbosť Ze ak sa dieťa odstaviskor je to rozhodnutie matky. Moje dieťa prestalo chcieť prsník keď začalo chodiť, a mne to príde prirodzene.

1. to nie je haluz ale fakt.celosvetovo zamerane statistiky sa nerobila v uruquaji ani v zapadnych krajinach, ale v co mozno najsirsom meradle.ja neargumentujem svojimi pocitmi ani osobnou skusenostou.to ze tvoje dieta sa odstavilo ked zacalo chodit je iba tvoj popis situacie ale to nema skutocnu vypovednu hodnotu.mozno pilo menej a ty si rozdiel doplnila inym mliekom a to sposobilo odstavenie, alebo jedlo prilis mnoho tuhej stravy, malo dudlik, mozno si ho nekojila na poziadanie ale stanovovala si hranice, mozno s nim casto alebo dlhsi cas travil niekto, kto ta nahradzal v tvojej nepritomnsti. moznosti je kopec a nie su samozrejme vycitkou, len sa snazim vysvetlit ze na pochopenie pricin predcastneho odstavenia a toho, ako funguje dhodobe dojcenie a prirodzene odstavene, treba problematiku poznat hlbsie.ak chces vediet viac, klikni si na sites.google.com/site/vasamamila/Home/prezentacie-mamily/dlhodobe-dojcenie

2. no ja som kojila tiez vyse roka a neodstavila som len tak , ale postupne som musela prikrmovat lebo mi dochadzalo mlieko. a cumlik mala zacala pouzivat okolo 9 mesiaca, ked jej sli zuby, mala som pocit ze jej to pomahalo pri bolesti pri prerezavani. a potom pomohol pri zaspavani, kedze bola zvyknuta zaspavat pri cuckani. tak nevidim nic zle na cumlikoch pri dojceni.

1. zalezi na tom ci si dieta chcela dojcit do obdobia ked sa odstavilo- resp. si ho odstavila ty svojim zasahom- dala si mu dudlik. ak ti teda dlzka dojcenia vyhovovala, chapem ze na dudliku nic zle nevidis. ak si dufala v dlhsie dojcenie, dudlik ti to pokazil.nedostatok mlieka sa da riesit aj inak ako prikrmovanim ci dokrmovanim- takto sa totiz riesi iba prijem pre dieta nie laktacia samotna.a co sa tyka zaspavania- laktacii vyrazne napomaha ak dieta na prsniku zaspava, ukludnuje sa, a robi mnozstvo inych veci, ktore s jedlom nemaju nic spolocne.prsnik s mliekom nie je to iste ako flasa s mliekom. prsnik je multifunkcny.

3. suvisi to tak, ze cumlik je jeden z hlavnych faktorov ktory sposobuje predcastne odstavenie sa dietata vo veku okolo roku a pol.zena, ktora chce dojcit do doby, ked sa dieta same odstavi, neda dietatu nic, co dojceniu skodi. dieta, ktore nema cumlik ani ziaden iny „odstavovac“ tak sa dojci prirodzene dlhsie a nepozna flasu.takze vyhoda dojcenia je v tom, ze dieta ak nedostane flasu alebo cumel, by malo byt atakovane nepriaznivymi chemickymi vplyvmi v mensej miere ako dieta krmene z flase alebo majuce dudlik, ktory je nebezpecny.

4. ta veta o dojčení je trochu mimo. Ja som dojčila svojho syna takmer dva roky, ale popri tom mal od 2. mesicov aj cumik…. takze co to ma s dojcenim?