Mattel sťahuje jedovaté hračky

tlačová správa 11

BRATISLAVA. Firma Mattel musí zo slovenských obchodov stiahnuť najmenej desať druhov hračiek, ktoré môžu vážne poškodiť zdravie detí. Ide napríklad o sady s bábikami ako Svet morskej víly, Bábika s doplnkami, Snehový hotel či Pollywood hudobné nástroje (kompletný zoznam nižšie).

Pri výrobe niektorých hračiek bola použitá farba obsahujúca jedovaté olovo, ktoré môže spôsobiť deťom rôzne problémy vrátane možného poškodenia mozgu. Ďalšie obsahujú silné malé magnety, ktoré sa môžu uvoľniť a dieťa ich môže prehltnúť. Ak prehltne viac než jeden, magnety sa priťahujú a môžu vášne poškodiť vnútorné orgány dieťaťa.

Firma sa rozhodla k celosvetovému stiahnutiu hračiek z obchodov po tom, ako boli v Spojených štátoch zaznamenané stovky prípadov uvoľnenia magnetov a tri deti museli byť po prehltnutí nebezpečných magnetov operovať.

Druhý prípad v mesiaci

Celosvetovo musí Mattel známy najmä bábikami Barbie z obchodov stiahnuť 18 miliónov hračiek. Akcie Mattelu po oznámení spadli o šesť percent.

Je to pritom už druhý prípad tento mesiac, kedy má Matell problém so zdravotnou závadnosťou hračiek, ktoré nakupuje z Číny. Predtým firma sťahovala 1,5 milióna hračiek pre predškolákov obsahujúcich olovo. Riaditeľ čínskej továrne, ktorá ich vyrobila, v sobotu spáchal samovraždu.

Čínsky problém

V Číne sa vyrába až 80 % všetkých hračiek, ktoré sa predávajú v USA, a podľa expertov môže teraz utrpieť nielen povesť Mattelu, ale aj predaj iného čínskeho tovaru.

„Zákazníci už rozhodne stratili dôveru,“ povedal Don Mays z Consumer Reportu. „Ľudia vravia, že nemôžu veriť čínskym výrobkom a nebudú ich už kupovať.“

Podľa Seana McGovana, analytika firmy Wedbush Morgan Securitis, je Mattel známy tým, že bezpečnosť hračiek berie vážnejšie ako iné podobné firmy. „Problém je skôr v korupcii v niektorých (čínskych) fabrikách ako v Matteli,“ povedal agentúre Reuters.

Najnovší škandál nemal pre Mattel práve najlepšie načasovanie – vypukol práve v deň, keď firma spustila svoju celoamerickú reklamnú kampaň, v ktorej propaguje svoj zodpovedný prístup k zdravotnej nezávadnosti hračiek.

Zoznam nebezpečných hračiek, ktoré majú byť stiahnuté zo slovenských obchodov:

Zdroj: www.sme.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. ja som čítala v našich regionálnych novinách, že jedovaté olovo je hlavne na utíčkach Pixar Sarge, Polly – bábiky sťahujú skôr pre vypadávajúce megnety

  2. Baby, minulý rok som bola na veľtrhu hračiek v Norimbergu. To by ste čumeli. Bolo tam asi 14 hál (jedna taká ako celá naša Incheba) a všade hračky. Jedna nafukovacia hala bola len pre hračky z Číny – smrdelo to tam umelinou. Samozrejme, že tieto hračky boli častokrát dokonalými kópiami značkových hračiek ale za tretinové ceny. A presne tieto hračky zapĺňajú naše hračkarstvá. Množstvo naozaj kvalitných, kreativnych a vkusných hračiek sa na náš trh vôbec nedostane, lebo sú pridrahé. Sme zvyknutí na ceny z Tesca a Dráčika, ale na pár značkových hračiek sú tieto obchody plné lacného braku 🙁

  3. no ano len problem je ci sa deti budu chciet hrat len s tym vysustruzenym konikom… obavam sa ze nie a cine sa byhnut neda aj ked je to svinstvo.

  4. Tych clankov o zavadnych tovaroch z ciny je viac ako dost, takisto clankov ako brutalne vykoristuju robotnikov prave tovarne na hracky, preto ked sa decka narodili zacala som bojkotovat tento detsky tovar a nezaujima ma aka je to znacka. Mimochodom, aj farbicky a vodovky su z casto z ciny, esteze tu a tam nadabim na stary dobry cesky KOHINOOR, vtedy kupujem do zasoby. Oblecenie kupujem slovenske alebo zo sekaca (stade sa asi tie skodliviny uz vyprali 🙂 Zatial najviac zabavy mame s beznymi predmetmi z domacnosti, hlavne ked su ulozene vysoko. Moja skolkarka este nepyta tie farebne nezmysly od Mattela a pod., najneskor to asi vypukne az pojde do skoly, ked vsetci budu mat Ponny a Morsku vilu a len „sedlaci“ a „zebraci“ nie. A asi sa tomu nevyhneme ani s oblecenim… Skusim ju vychovat tak, aby ju viac bavila kreativna cinnost a montovanie elektrosuciastok nez nakupovanie novych a novych babik a hraciek podla momentalnej mody. Boze, pomahaj.

  5. No super, keď sa to tak vezme, ja ani nemám kde kúpiť poriadne hračky. Celé mesto je zamorené čínou. Aj v tom blbom Dráčiku majú 90 percent čínskych hračiek, v našom meste nie je proste poriadne hračkárstvo. Prior-čína, Tesco- samá čína, až na pár hračiek. Dávam si na to pozor a zaujímam sa kde bola hračka vyrobená. To je čím ďalej tým strašnejšie. Niekedy mám pocit, že dôjdeme až tam, že budeme chodiť k stolárom, aby nám vysústružil nejakého koníka, vláčik, ….

  6. Ja som si tiez doteraz myslela, ze ked kupim drahu znackovu hracku, je nezavadna a vhodna pre deti. Je to velke chrapunstvo ako dnesni vyrobcovia len aby mali co najvacsie marze, tak vsetku vyrobu presuvaju do ciny a thajska, kde ti chudaci ludia robia pomaly za 2 dolare mesacne.

    Mam doma tiez plno tych polly pocket, dcerka sa s tym velmi rada hrala. Samozrejme nemam uz ani blocek ani krabice, tak asi tazko mi niekto vrati peniaze. Ide ma rozhodit.

  7. Ja mam tiez riadny hnev na vsetky cinske vyrobky. Pritom sa tomu neda ani ubranit, lebo aj ked sa snazim a zasadne nekupujem v tych lacnych cinskych butikoch, a uz vobec nie oblecenie pre deti tak aj tak vsetko takmer robia v tej Cine. ….

Pridaj komentár