O Banskej Štiavnici je asi rozhodnuté?!

SME, SITA 9

Zajac súhlasí s postupom Banskobystrického VÚC

Bratislava 12. marca (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva SR zamietlo námietky manažmentu Mestskej nemocnice v Banskej Štiavnici voči zaujatosti predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Milana Marčoka.

Šéf rezortu zdravotníctva Rudolf Zajac teda rozhodol, že Marčok postupoval nezaujate pri rozhodovaní o odobratí licencie gynekologicko-pôrodníckemu oddeleniu mestskej nemocnice. Tam sa urobili dve chyby. Išlo o fiktívne účtovanie hospitalizovaných žien a nezabezpečenie 24-hodinovej služby detského lekára pre novorodencov.

Zajac vyslovil ľútosť, že manažment nemocnice miesto priznania chýb a sebareflexie a rýchlej nápravy prešiel skôr k „sofistikovaným právnym úkonom“.

Minister pred novinármi ocenil odvahu VÚC urobiť také vážne rozhodnutie, ktoré on sám považuje za správne.

Voči rozhodnutiu VÚC o odobratí licencie gynekologicko-pôrodníckemu oddeleniu mestskej nemocnice sa jej manažment môže ešte odvolať do dvoch týždňov na MZ SR. Následne o odvolaní bude rozhodovať rozkladová komisia ministerstva, ktorá sa k veci má vyjadriť do 30 dní.

Zdroj: SME.

Konanie o odobratí licencie pôrodnici bude pokračovať

BANSKÁ BYSTRICA 12. marca (SITA) – Konanie vo veci odobratia licencie pôrodnici Mestskej nemocnice v Banskej Štiavnici bude pokračovať okamžite, ako Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) oficiálnou cestou dostane rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o nezaujatosti svojho predsedu Milana Marčoka v tejto kauze. V reakcii na piatkové rozhodnutie ministerstva, že Marčok nie je zaujatý a môže vo veci ďalej konať, to uviedol vedúci odboru zdravotníctva Úradu BBSK Richard Rišňovský.

„Predseda rozhodne do 24 hodín po tom, ako nám doručia písomné vyjadrenie ministerstva. Poštou to príde zrejme v utorok,“ povedal pre agentúru SITA. Očakáva, že Marčok o odobratí licencie rozhodne kladne. Banskoštiavnická nemocnica navrhla vo svojom vyjadrení konanie ukončiť vzhľadom na to, že už odstránila všetky nedostatky.

Správne konanie o odobratí licencie začal BBSK začiatkom marca na základe februárovej kontroly v nemocnici. Tá zistila viaceré porušenia licenčných podmienok, ako najzávažnejšie sa uvádza nezabezpečenie stálej služby pediatra v pôrodnici.

V piatok 5. marca však konanie prerušili, pretože vedenie nemocnice podalo námietku zaujatosti proti Marčokovi. Nemocnica namietala, že Marčok vo svojom vyhlásení pre médiá 1. marca o odobratí licencie pôrodnici od 8. marca prejudikoval samotné rozhodnutie.

Kontrolu v nemocnici vykonala v januári aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorá zistila aj nelegálne vykazovanie neuskutočnených hospitalizácií. VšZP podala trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu. Vedenie Mestskej nemocnice v Banskej Štiavnici označilo celú kauzu za vyvrcholenie snahy o likvidáciu konkurencie.

Odmietlo však konkretizovať, kto má na zatvorení pôrodnice záujem.

Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Marián Špila sa po dohode s vedením nemocnice vzdal funkcie a prešiel na ambulanciu. „Bola to jedna z podmienok VšZP na obnovenie zmluvy s nemocnicou. K 1. marcu nám totiž pôvodnú zrušila,“ uviedol riaditeľ nemocnice Martin Mačaj.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v Banskej Štiavnici má kapacitu 15 postelí. Pre jeho dobré meno ho preferujú rodičky z celého Slovenska a počet pôrodov tam už niekoľko rokov rastie. Minulý rok vykonali 482 pôrodov, čo je najviac v histórii štiavnickej nemocnice. Vyše dve tretiny tamojších rodičiek tvoria ženy z iných regiónov.

Mestská nemocnica v Banskej Štiavnici je od februára 2003 mestskou neziskovou organizáciou. Prešla transformáciou, ktorá si vyžiadala aj zníženie počtu zamestnancov.

Zdroj: SITA.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Katka, v Holandsku (ako vsade inde na svete!) je clovek oproti vacsim spolocnostiam ci uradom malicky cerviacik. ;o( Druha vec ale je, ze v Holandsku mas moznost volby. Nemas tam iba jednu alternativu a ak sa ti nepaci, tak musis zaujat bud postoj „nejako to prezijem“ alebo ist niekam za hranice (aj s peniazmi…). Co sa tyka porodu mozes rodit alebo doma, alebo v nemocnici. Ak nemas komplikacie – sprevadza ta porodna asistentka, neviem ako ostatne, ale tie moje (v praxi kam chodim do poradne su 3) su zlate zeny – plne im doverujem, viem, ze aj pocas porodu sa budem moct spolahnut na ich asistenciu a pomoc. Budu vediet, ako si to predstavujem a verim, ze mi nebudu nutit nejake postupy „u nas sa to takto robi kazdej“. Na Slovensku je to ine kafe – tam cloveka, ktory bude pri takej dolezitej udalosti ako je narodenie mojho dietata, ani nepoznam ;o((( Ako mam doverovat takemu cloveku? Ako vlastne taky clovek vie, ako si predstavujem svoj porod? Ani v Stiavnici by som tych ludi sice nepoznala, ale podla tych mnohych pribehov, tam by ma vypoculi a vlastne by sa zaujimali o to, ako si to cele predstavujem. To je ten rozdiel.
    Ja osobne velmi fandim Zajacovej reforme, mozno ju nerobi najlepsie, ale aspon ju robi. Preto ma zarazil jeho zaver v tejto veci – nie som za ututlavanie podvodu, ale v tejto veci uz predsa kona niekto iny (vedie sa trestne stihanie, pliest do toho licenciu mi pride ako miesanie hrusiek s jablkami), som vsak za to, aby tak, ako to stale do televiznych kamier Zajac hovori, aby skutocne kladol pacienta (v tomto pripade rodicku) na prve miesto. Myslim, ze sa to nestalo ;o(

  2. Zaujimave je len to ze sa tak rychlo nesnazia zavriet tie porodnice, ktore su na tom ovela horsie, a mnohokrat su udrziavane len preto lebo su vramci niektorej zo statnych nemocnic…naozaj by som chcela vediet o co panovi ministrovi a ludom okolo tohto pripadu ide. Keby bol pan minister Zajac zena priala by som mu porod v jednej z tych nemocnic v ktorych sa k neprivilegovanym rodickam spravaju ako k dalsiemu tovaru na beziacom pase……………D

  3. Marcok je podozrivy z brania uplatku. Neviete na akej je to ceste? o Zajacovi som pocula vraj ma „firmu“ z kt. mozu brat iba tovar nejake lekarne. Vraj je to podmienka, ze nemozu brat od inych…… Mrzi ma ze sa musim uchylovat k takymto spekulaciam, vsetci viema, ze je za tym VUC. V tel. Zajac povedal ze bude rozhodovat podla hladiska pristupoveho…. uz sa presne nepamatam este ake… Co som sa pytala znamych hovorili najviac o ciernych dusiach. Kolko ich asi bolo?

  4. Zajac a privatizacia v Banskej Stiavnici = nezmysel. Po Slovensku beha aspon desat takych klebiet, ze Zajac tam a tam privatizuje… Ale ani jedna klebeta sa nepotvrdila. Siria to povacsine neprajnici reforiem = zmien. O BS rozhodol zriadovatel banskobystricka VUC. Tam a na mimisterstvo stale treba smerovat protesty obcanov- klientov. MaminaM, keby ste (si) si precitala poriadne spravu, tak by ste (si) si vsimla za je to „mestska nemocnica“, ktora ma status neziskovej organizacie. Takze tu uz v ziadnom pripade nemoze byt rec o privatizacii, lebo nemocnica uz nie je statna, t.j. uz nie je v zriadovatelskej kompetencii ministerstva…

  5. „Zajac vyslovil ľútosť, že manažment nemocnice miesto priznania chýb a sebareflexie a rýchlej nápravy prešiel skôr k „sofistikovaným právnym úkonom“. “ Skoda, ze toto urobila nemocnica BS ako prve, ale akosi si to nas pan MINISTER neracil vsimnut…

  6. Počula som, že za budúcou lukratívnou privatizáciou tejto pôrodnice stojí minister zdravotníctva, resp. jeho blízke kruhy. Asi preto sa tak poponáhľali s odobratím licencie a asi preto minister tak nahlas chváli „odvahu VÚC urobiť také vážne rozhodnutie, ktoré on sám považuje za správne“ . Petícia, smerujúca na ministerstvo, bola asi v tejto súvislosti úplne zbytočná. Navrhujem obrátiť sa s ňou na kanceláriu prezidenta. Držím palce, aby sa podarilo niečo dosiahnuť, lebo spoplatnený pôrod v BS sa stane asi pre mnohé mladé rodiny nedostupným.

  7. Je mi smutno. Peticia, vsetky tie pribehy ludi, co tam priviedli na svet svoje deti a boli spokojni, porovnanie so zahranicim – to vsetko bolo marne? ;o(((

Pridaj komentár