Pneumokokovej sepse podľahlo trojročné dieťa

Tlačová správa 16

Bratislava, 3. marca 2008 – Na východnom Slovensku si baktéria pneumokok vyžiadala ďalšie zbytočné úmrtie dieťaťa. Aj napriek maximálnej snahe sa lekárom nepodarilo zachrániť život 3-ročného dievčatka, ktoré po 3 hodinách od stanovenia diagnózy podľahlo pneumokokovej sepse (otrave krvi). Pneumokoková sepsa, ako aj ostatné invazívne pneumokokové ochorenia, sú pritom ochorenia, ktorým je možné predchádzať očkovaním. Imunizačná komisia Úradu verejného zdravotníctva SR odporučila ešte minulý rok zaviesť očkovanie proti pneumokokom do kalendára povinného očkovania detí. Doteraz sa tak však nestalo.

„Minulý rok bolo nahlásených 37 prípadov závažného pneumokokového ochorenia, príčom v 6 prípadoch skončilo ochorenie smrťou pacienta. Je to však len zlomok reálneho stavu. V skutočnosti je počet týchto ochorení niekoľkonásobne vyšší. Mnohé prípady závažného pneumokokového ochorenia totižto nie sú hlásené.“ komentuje epidemiologickú situáciu na Slovensku MUDr. Mária Avdičová, PhD. z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Pneumokoky predstavujú zvýšené riziko pre starších ľudí nad 65 rokov a hlavne pre deti do 5. roku života. Odhaduje sa, že na Slovensku ochorie ročne 18 detí vo veku do 5 rokov na pneumokokovú meningitídu, 122 na pneumokokovú sepsu a 35 000 detí na pneumokokový zápal stredného ucha. Jedno zo 6 detí zostane po prekonaní pneumokokovej meningitídy trvalo neurologicky postihnuté, jedno zo 4 detí ohluchne. Predpokladá sa, že ročne zomrú na Slovensku 4 deti vo veku do 5 rokov na invazívne pneumokokové ochorenie.

Svetová zdravotnícka organizácia stanovila v stratégii vakcinácie pneumokokové ochorenia spolu s maláriou, ktorá sa u nás nevyskytuje, za svoju jednoznačnú prioritu. Pneumokokové infekcie spôsobujú na svete najviac úmrtí na ochorenia, ktorým sa dá predchádzať očkovaním. Práve očkovanie môže počet pneumokokových infekcií výrazne znížiť. Aj odborníci zo Slovenska na čele s Prof. MUDr. Svetozárom Dluholuckým, CSc., prednostom Detskej kliniky DFNsP v Banskej Bystrici považujú očkovanie proti pneumokokom za číslo jeden v prioritách imunizačného programu na Slovensku. „Imunizačná komisia ÚVZ SR odporučila ešte minulý rok zaviesť očkovanie proti pneumokokom do kalendára povinného očkovania detí. Plošné očkovanie dojčiat proti pneumokokom je jedinou efektívnou cestou, ako môžeme účinne predchádzať prípadom pneumokokových ochorení a predísť aj takým tragickým prípadom akým bola smrť 3-ročného dievčatka na východnom Slovensku“ uzavrel prof. Dluholucký, člen Imunizačnej komisie ÚVZ SR.

Pneumokok je baktéria, ktorá dokáže spôsobiť veľmi závažné invazívne ochorenia, akými sú zápal mozgových blán, otrava krvi alebo zápal pľúc. Tieto ochorenia spôsobujú aj iní pôvodcovia, najťažší priebeh a najviac trvalých poškodení však vzniká pri ochoreniach pneumokokového typu. Okrem toho je pneumokok častým pôvodcom aj takých bežných ochorení ako zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín alebo zápal priedušiek.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. A nikoho tu ani len nenapadne kde sa odrazu vzali tie ťažké pneumokokové infekcie? Jedna hypotéza vcelku pravdepodobná je na iuro.awardspace.com/dok/vran/Pneumokok_vakcina.html. A čo sa toho príbehu z TASR týka, je to strašný a krutý príbeh ale nesedí mi na ňom to, aký je strašne anonymný. Veľmi by ma zaujímalo, či je vôbec pravdivý, pretože aj keď sa takéto tragédie stávajú, je žiaľ aj bežnou novinárskou praxou, že ide o účelovú lož.

  2. Lia, máš veľmi rozumnú lekárku, ktorá vie o čom to celé je. O peniazoch a zisku.

    Pokiaľ dieťa nemá starších súrodencov, ktorí chodia do škôlky/ do školy alebo pokiaľ dieťa nie je v detskom kolektíve /jasle/, naozaj nie je dôvod ho dávať zaočkovať tak skoro. Aj nám pediatrička poradila zaočkovať malého mesiac-dva pred nástupom do škôlky /pôvodne som ho chcela zaočkovať skôr/

    A ako som už raz inde spomínala, dostane PNEUMO 23.

    Som zvedavá, či má táto správa vyvolať hystériu a masívne očkovanie Prevenarom- ale ani by som sa nečudovala, keby to bol zámer.

    Škoda, že nevieme viac o pôvode, sociálnych pomeroch a priebehu choroby úbohého dievčatka,mali by sme o tom komplexnejší obraz.

  3. presne, tiez si myslim, ze niet nad cim vahat. Najma ak sa vahanie tyka financii. Na zdravi netreba setrit. A dieta predsa nejde do nekonecna izolovat od kolektivu. Nam lekarka povedala, ze pneumokokov je vela a su vsade, Staci aj nevinna navsteva nakupneho centra, decko chyti kontaminovany predmet a je to. Neda sa predsa dieta neustale okrikovat a odstrkat mu rucicky od vsetkeho a vsetkych. Preto povazujem vakcinaciu za dobru investiciu a prevenciu.

  4. Ja som dala zaockovat svojho trojrocneho syna asi 2 tyzdne dozadu. Ockovali ho s Pneumo 23 a nic sme neplatili. Len za recept. V novembri prekonal tazky zapal str. ucha a z kultivacie vysiel pneumokok. Ked bol vylieceny uplne – trvalo to naozaj velmi dlho, tak sme sa rozhodli pre zaockovanie. Kym sa zistilo ze je to pneumokok, Maly vybral aso troje ATB a nic nezaberalo. Stale mal vysoke horucky, bolo to velmi tazke obdobie. Na usne sme chodili kazdy treti den na kontrolu, 3x mu prepichovali bubienky… Nastastie uz sme za tym zatial sa zda ze je vsetko v poriadku. Naozaj mamicky nemate na co cakat zaockujte svoje deti. Po dvoch rokoch sa ockuje vňcsinou Pneumo 23 a vo vseobecnej sa neplati nic a u ost. si treba zistiti. My sme v dovere a tiez sme nic neplatili. Okrem receptu. Kazda poistovna ma svoje podm. treba sa pytat na vsetko. Pneumokok je velmi zakerny necakajte. Najmä pred nastupom deti do skolky.

  5. lia a ostatné, čo váhate…môj syn tiež nikdy nepatril do žiadnej rizikovej skupiny a po nástupe do škôlky ho pneumokok skoro zabil, keď dostal meningitídu…

  6. Lubka,plne s tebou súhlasím, ja som dala malú zaočkovať v januári a teraz nás čaká ešte jedna,celé ma to vyšlo na 5360sk,je to podľa veku dieťaťa,ale konjugovaná prevenar je podľa mňa naj….. a vôbec tie peniaze neľutujem

  7. Nam ho doktorka tiez nemieni predpisat a navyse povedala, ze je este skoro(8mesiacov), ze dieta nie je vystavene rizikovej skupine, ze zbytocna zataz…Vraj ide o reklamny tah farmaceutickych firiem.Dost som sa cudovala. Pockame do roka a potom sa zaockujeme. Inak velmi dobra a podrobna stranka www. pneumokok.sk.Ta aktualna cena vakciny je od tohto roka 2238.Pocet davok zavisi od veku, ale je to tam podrobne rozpisane. Vsetkym detickam i rodicom vela zdravia a radosti!

  8. maminy,pneumo23 vam uhradi poistovna,pokial vam ju predpise lekar ak spadate do kategorie rizikovych pacientov,je to vsak vakcina ktora sa nehodi pre male babatka.prevenar stal 2890,potom chvilu 2600 a uz stoji len nieco cez 2200.ockuje sa spolu s hexa vakcinou do 1 roka a potom sa preockuje v 2 rokoch,teda spolu 4 vakciny

  9. davam sem len vynatok, kto chce citat cely text moze kliknut na http://www.vakciny.net

     

    Dnes je již téměř jisté, že české kompetentní instituce zavedou toto očkování do našeho očkovacího kalendáře pro všechny nově narozené děti (hovoří se o roce 2009). I když údajně prospěch a náklady tohoto celoplošného očkování přesahují rizika a náklady nad těmito onemocněními, lze předpokládat, že nebyl zahrnut tento významný faktor celkového nárůstu nevakcinačních pneumokokových onemocnění. Lze jen doufat, že další klinická a epidemiologická pozorování ze zemí s celoplošným očkováním proti pneumokokovým nákazám nepovedou k závěru, že toto očkování sice eliminuje nebo minimalizuje výskyt těch pneumokokových invazivních onemocnění (IPD), vůči kterým tato vakcína chrání, ale naopak zvyšuje výskyt ostatních nevakcinačních IPD, v jejichž důsledku by byl počet všech IPD vyšší než před zavedením celoplošného očkování. Takový výsledek by totiž znevážil princip celoplošného očkování a ve svém důsledku by mohl vést i k negativnímu postoji občanů k očkování obecně.

     

    V žádném případě však nelze považovat celoplošné očkování proti pneumokokovým nákazám s konjugovanou vakcínou za nebezpečné, naopak takové očkování by bylo žádoucí, avšak s vakcínou vícevalentní a lépe vyváženou i pro Evropské prostředí (tedy i ČR).

  10. Kati, ak si neplatila nic, tak preto, ze tvoja lekarka ti vakcinu predpisala. Bud si spadala do kategorie ohrozenych deti – predcasne narodene, casto chore, alergici… alebo si vo vekovej kategorii, ktorej to preplaca poistovna. Ta to preplaca myslim az od druheho roku. Inak nie. My sme platili plnu sumu, pretoze nespadame ani do jednej kategorie a stala nas zakazdym, t.j. 2x cez 2 a pol tisic. Druhe ockovanie sme absolvovali pred tyzdnom, magistra v lekarni ma informovala, ze poistovna, v nasom pripade VSZP, este nepristupila na preplacanie vakciny pre vsetky deti bez rozdielu, hoci o tom uvazuje. Ak nespadas ani Ty do ziadnej vyssie popisanej kategorie, potom mas ustretovu lekarku, ktora Ti prevenar predpisala aj tak, aby si jednoducho usetrila. Nie kazda lekarka to vsak je ochotna urobit, niektore to vsak robia. To mi povedala magistra v lekarni a dost sa divila, ze mi si ideme vakcinu zacvakat sami z vlastneho vrecka.

  11. Deti, ktore boli predcasne narodene, maju prevenar zadarmo zo zakona. Neviem, ako to je s pneumo23, ale za ten prevenar sme platili asi 89 SK za dve vakciny. Syna som dala zaockovat ked mal 16 mesiacov prvou davkou a do 2 mesiacov 2 davkou. Ale medzi tym sme boli chori, preto sme cakali dlhsie na zaockovanie. Opytajte sa na to preplacanie vo vasej poistovni, pripadne urcite nieco najdete na internete, pripadne vam poradi pediater. Nasa pediatricka nam to sama navrhla a poradila, ze to mame v podstate zadarmo.

  12. Naozaj 1 vakcina stoji (stala) okolo 3 000Sk. Ale pokial viem, tak po no novom niektore zdravotne poistovne ju uz zacali uhradzat. Ci nie?

  13. Chcem len upozornit, ze Peta a Kati pise o 2 roznych vakcinach. Ta prva je ta konjugovana/prevenar, stoji necelych 3000korun a je to proti tym najzavaznejsim kmenom pneumokokom, ktore su nebezpecne zvlast pre deti mladsie ako 2 roky.

    Ta druha je Pneumo23, je to ina vakcina, ta ktorou ockuju aj starsich ludi „proti zapalu pluc“.

    Tiez som dcerku (4rocnu) dala zaockovat tym pneumo23, preplaca to detom do 5 rokov poistovna (VsZP) a plati sa len za recept, inak stoji 500-600korun.

    A chcem este upozornit, ze ak sa rozhodnete dat si zaockovat babatko prevenarom , treba sa informovat u pediatra o ockovacom kalendari, lebo nie je rovnaky pre vsetky vekove kategorie. Maly dostal do roka 2 davky a caka ho teraz v 2.roku tretia, takze ono to je 3x suma tej jednej vakciny … a to je naozaj peniazkov dost.

    Vsetkym zelam hlavne vela zdravia a vela radosti z nasich deticiek.

  14. Ja som dala zaočkovať moju 3 ročnú dcéru proti pneumokokom pred 2 týždňami a neplatila som za to nič (len 5,-Sk za recept). Nemáš Peťa zlú informáciu ohľadom ceny vakcíny? Dr. mi hovorila, že minulý rok stála vakcína okolo 500-600,-Sk

  15. velmi by ma potešilo a určite nielen mna keby sa očkovalo plošne pretože táto vakcína stojí asi okolo 3500sk a na dve deti je to asi 7000sk-kde na to vziať?zatiaľ šetrín,len aby nebolo neskoro kým našetrím…..

Pridaj komentár