Sviečka za nenarodené deti

MikSa 0
Kvetinky

Sviečka za nenarodené deti

Akcia „Sviečka za nenarodené deti“ je už tradičnou akciou, ktorú organizuje občianske združenie Fórum života v spolupráci s detskou organizáciou eRko – HKSD a ďalšími kresťanskými hnutiami a spoločenstvami. Hlavnou myšlienkou akcie je spomienka na deti, ktoré nemali možnosť sa narodiť, pretože ich život bol násilne ukončený umelým potratom. Denne je na Slovensku umelým potratom usmrtených 40 detí, za celý rok je to skoro 15 000 umelých potratov, čo predstavuje takmer 30 % úmrtí navyše z celkového počtu 52 230 zomrelých za rok (pozri www.statistics.sk, rok 2003).

Fórum života, ktorého poslaním je šíriť úctu k životu, preto vyzýva cirkvi, veriacich a všetkých, ktorí sú za rešpektovania ľudského života od počatia, aby sa do akcie „Sviečka za nenarodené deti“ zapojili. Spôsob je jednoduchý – v deň Pamiatky zosnulých, 2. novembra vo večerných hodinách odporúčame umiestniť v oknách domovov horiacu sviečku. Horiaca sviečka bude tak symbolom pripomínajúcim životy tých, ktorým nebolo umožnené žiť.

V deň, kedy si budeme spomínať na našich zosnulých, prosíme zároveň o modlitbu (text je uvedený nižšie), nielen v kruhu rodiny, ale i pred nemocnicami, kde sa umelé potraty vykonávajú, prípadne i na inom vhodnom mieste – pri pamätníku nenarodeným, na cintoríne, pri kríži a pod.

Modlitba za nenarodené deti

Bože, darca života, chválime ťa a zvelebujeme za to, že si povolal k životu každého človeka. Ty chceš, aby človek mal podiel na tvojej nekonečnej láske, aby si uvedomil hodnotu svojej ľudskej dôstojnosti.

Dnes s veľkou dôverou prosíme o tvoje milosrdenstvo pre našich drahých zosnulých. Chceme si tiež spomenúť aj na tých najbezbrannejších, ktorí zomreli násilnou smrťou umelého potratu skôr, ako sa narodili.

Teba, najláskavejší Bože, prosíme o svetlo pravdy pre rodičov týchto zabitých detí, aby pochopili, že dieťa je tvoj dar a nie ich vlastníctvo. Tento Boží dar nesmie končiť v kontajneri s odpadom. Dieťa j e dar, za ktorý sa ďakuje.

Prosíme ťa za lekárov a zdravotnícky personál, ktorí asistovali pri smrti nenarodených detí, aby spoznali hrôzu svojich činov, aby sa nespreneverovali svojmu poslaniu a boli vždy na strane života.

Prosíme ťa za tých, ktorí v spoločnosti šíria kultúru smrti, zasiahni ich svetlom pravdy, aby si vážili a spoznali hodnotu každého ľudského života.

Dobrotivý Bože, prosíme ťa za nás všetkých, aby sme s tvojou pomocou, každý na svojom mieste a vo svojom povolaní, vydávali svedectvo o kráse a vznešenosti ľudského života, a tak prispievali k šíreniu „evanjelia života „.

Panna Mária, matka Božia a matka naša, prihováraj sa za nás u tvojho syna, aby svojím milosrdným pohľadom vzhliadol na všetkých, za ktorých prosíme v tejto modlitbe. Svätý Jozef, verný ochranca Svätej rodiny, ochraňuj aj všetky naše rodiny, aby sme sa raz všetci stretli a radovali v dome nášho Nebeského Otca.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,50 z 5)