Bezlepkáčske recepty

Silvia Bodláková 0

Celiakia je choroba, pri ktorej sme precitlivelý na bielkovinovú zložku obilnín – lepok. Lieči sa jedine bezlepkovou diétou. Tak poďme sa teda liečiť, a napečme si spolu niečo dobré, čo nás vylieči.

Moje zmesi

Väčšinou si ich dám do malého vedierka od horčice či jogurtu a po zavretí dobre premiešam. Mám ich takto v potravinovej skrini pripravené na použitie. 

Zmes na sladké keksy a múčniky

Do misky si dáme 100 g kukuričnej polohrubej múky, 150 g hladkej ryžovej múky, 50 g aramantovej múky, 20 g aramantu a 25 g jemného kukuričného škrobu. Dobre premiešame.

Zmes na slané keksy a múčniky I

100 g pohánkovej hladkej múky, 100 g ryžovej hladkej múky, 100 g kukuričnej hladkej múky a 50 g zemiakového škrobu dáme do misky. Dobre premiešame.

Zmes na slané keksy a múčniky II

100 g pohánkovej hladkej múky, 100 g ryžovej hladkej múky, 100 g lupinovej hladkej múky a 50 g kukuričného jemného škrobu dáme do misky. Dobre premiešame.

Maslo

Používam maslo GHEE, maslo A-lsan a vo výnimočnom prípade Heru.

Soľ

Soľ odporúčam používať radšej morskú.

Cukor

Odporúčam radšej hnedý alebo stéviový, prípadne radšej kukuričný sirup alebo ryžový sirup. V cukre však si nevyberám, aký mám, taký použijem.

Droždie alebo kyprenie

Nemám rada veľmi v týchto receptoch droždie. Ozaj ho použijem minimálne. Najradšej používam  sódu bikarbónu alebo Salajku. V slaných receptoch potom aj kvások z pohánkovej múky.

Recepty zo sladkej zmesi

Mafiny

1 vajíčko vymiešame s 1 polievkovou lyžicou masla GHEE izbovej teploty a dvomi vanilkovými cukrami. Pridáme 1,5 dl teplej vody a toško zmesi, aby sme vytvorili cesto hustoty hustejšieho pudingu. Primiešame 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.

Ihneď vložíme do košíčkov a vkladáme do rúry vyhriatej na180°C. Pečieme asi 12 – 15 minút Závisí to od veľkosti košíčkov.

Pomarančové mafiny

2 žĺtka vymiešame  do biela s 3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Pridáme čajovú lyžičku masla Alsan izbovej teploty. Potom vlejeme 1 dl pomarančovej ľťavy. Pridáme zmes tak, aby sm evytvorili hustejší puding. Vmiešame nakoniec sneh z bielkov. Vlejeme do košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Na vrch ešte zvyknem dať trochu hrozienok. Čas si určujeme podľa veľkosti košíčkov. 

Lievance

1,5 dl teplej vody vsypeme zmes asi v takom množštve, aby sme vytvorili cesto hustoty ako puding. Pridáme medzi prsty sódy bikarbóny. Naberačkou potom na vytretej panvici s jamkami upečieme lievance z oboch strán. Podávame posypané strúhanou várovou čokoládou.

Jablkové lievance

1 dl nastrúhaného jablka na jemno spolu so šťavou vymiešame s dvomi žĺtkami. Pridáme zmes tak,aby sme vytvorili cesto hustoty pudingu. Potom vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na panvici s jamkami opečieme z oboch strán. Podávame posypané škoricovým cukrom.

Čerešňová bublanina

3 žĺtka vymiešame s 3 polievkovými lyžicami ryžového sirupu. Pridáme 50 ml vody. Miešame a za stáleho miešania prisýpame zmes po lyžiciach, kým nebude cesto husté ako na lievance. Potom pridáme z bielkov sneh. Vlejeme do pekáčika vystlaného papierom na pečenie. Povrch pokryjeme čerešňami. Vložíme do vychladnutej rúry, teplotu nastavíme na 180°C a pečieme asi 50 minút. 

Toto cesto používam aj na bábovku.

Keksy I

2 žĺtka vymiešame do biela s 2 kopcovitými polievkovými lyžicami práškového cukru. Pridáme postupne toľko zmesi, aby sme vytvorili cesto ako plastelína. Vmiešame tuhý sneh. Vyvaľkáme na práškovom cukre na 1 cm. Potom vykrojíme tvary, ktoré poukadáme na papierom vyložený plech. Potrieme trochou vody a pečieme  pri  180°C asi 15 minút.

Keksy II

2 žĺtky vymiešame s 2 polievkovými lyžicami masla Alsan a 2 zarovnanými polievkovými lyžicami práškovího cukru. Pridáme zmes a vytvoríme cesto na vaľkanie. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm. Vykrojíme tvary a na papierom vyloženom pekáči pečieme pri 200°C asi 12 – 15 minút podľa veľkosti tvarov.

Recepty zo slanej zmesi

Chlieb

2 čajové lyžičky kvásku z pohánkovej múky premiešame s 1 dl vody. Pridáme zmes premiešame a pridáme polovicu čajovej lyžičky soli. Vyrobíme pevnejšiu guľu a na papieri na pečenie v pekáči necháme nakysnúť asi 2 hodiny na teplom mieste. Potom pečieme pri 200°C asi 30 – 35 minút.

Keksy

2 žĺtky vymiešame s 2 polievkovými lyžicami masla Alsan a 1 zarovnananou čajovou lyžičkou soli. Pridáme zmes a vytvoríme cesto na vaľkanie. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm. Vykrojíme tvary a na papierom vyloženom pekáči pečieme pri 200°C asi 12 – 15 minút podľa veľkosti tvarov.

Cesto na pizzu

1 dl vody vymiešame trochu zmesi. Pridáme ½ čajovej lyžičky soli a ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Pridáme znova zmes. Vyvaľkáme cesto. Obložíme. Pečieme pri 200°C asi 12 minút.

Rýchle chlebíky

1 dl minerálky premiešame so zmesou. Pridáme ½ čajovej lyžičky soli a ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Vytvoríme cesto na vaľkanie. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme šálkou kruhy, ktoré opečieme na jemne vymastenej panvici maslom Alsan z oboch strán pod pokrievkou. 

Vhodné ku šalátom.

 

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár