Celiakia a bezlepková diéta

Daniela Divílková 6
Celiakia

Celiaka – vážne ochorenie, ktorá sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok (glutén) v potravinách. Lepok sa nachádza v prevažnej väčšine obilovín, používaných v jedlách. Človek, ktorého trápi celiaka musí prijímať len také potraviny, kde sa lepok nenachádza. Riešením je bezlepková diéta.

Ľahko sa povie, horšie sa realizuje. Viete si predstaviť ako presvedčíte svoje 6-ročné dieťa že nesmie jesť rožky a chleba taký ako iní ľudia?! Alebo to, že sa musíte obmedzovať vy?

Prevencia

Dnes sa celiaka začína veľmi šíriť aj medzi deťmi. V západnej civilizácii je pomer 1:200, a to nie je príliš priaznivé. Preto je veľmi dôležité, čo jedia vaše deti a aj vy. Pestrosť stravy, celozrné výrobky a hlavne vysoký podiel zeleniny a ovocia zabezpečí odolnosť tráviaceho systému. Pohyb a zvyšovanie imunity pobytom vonku tiež napomáhajú odolnosti organizmu.

Ale čo robiť, keď už celiakia príde?

Musíte (aspoň zo začiatku) čítať v obchodoch obaly produktov, aby ste si zvykli, ktoré môžete používať. Všetky produkty vyrobené pre bezlepkovú diétu by mali byť označené logom – prečiarknutý klas pšenice. Väčšina obchodov má svoj kútik pre diabetikov, ale nie pre vás. Čiže budete musieť hľadať.

Treba zameniť obiloviny. Zabudnite na pšenicu, raž a jačmeň. Bezlepkové obiloviny sú: kukurica, pšeno, pohánka, ryža, amarant a quinoa. Posledné dve menované pochádzajú z Ameriky a sú veľmi zdraviu prospešné obsahom bielkovín. Dostať ich kúpiť napríklad aj v BIO obchode.

Tie ostatné už dostanete v každom väčšom obchode či už v kútiku BIO-produktov alebo medzi ostatnými obilovinami. Ak neviete, čo s takým potravinami ako napríklad pšeno treba robiť, porzrite si recepty na bezlepkovú stravu.

V obchode dostanete namiesto chleba – pufované celozrné výrobky z ryže alebo pohánky, chrumkavé plátky kukuričné, pohánkové, pohánkové tyčinky, v jogurtoch dostanete sójové jogurty.

V niektorých pekárňach a v predajniach zdravej výživy, si už môžete objednať bezlepkový chlieb či pečivo. 

V lekárni, kde by ste mali dostať kúpiť zo zákona so zľavou bezlepkové produkty na poukaz, žiadajte aj trvanlivé bezlepkové pečivo. Zväčša majú múky, cestoviny, záleží od ochoty lekárnika, aký široký má sortiment.

Bude to chcieť hľadať a nájsť sebe vhodné a aj chutné jedlá. Skúste sa pozrieť do kníhkupectva, kde by mali mať už bežne v ponuke knihy alebo brožúrky s receptami a radami pre potreby ľudí s celiakiou. Z internetového obchodu vám môžeme ponúknuť brožúru Praktická bezlepková kuchárka.

A už to chce len trpezlivosť a hľadanie. Aby som Vám to trochu uľačila prinám tiež niekoľko odkazov na ďalšie web stránky:

  • Celiaka.sk


Na záver Vám želám jedálniček je plný chutných a zdraviu prospešných potravín. Tiež to, aby vám ostala chuť do života i napriek tomu, že Vás trápi celiaka, dobre viete čo je lepok a nie je Vám cudzia bezlepková diéta:).

Autor článku – Daniela Divílková.

Od roku 2002 dobrovoľne a s radosťou pracuje pre Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne.

 

 

Zdroj: www.biospotrebitel.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 4,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Môj syn (7mes.) nemá priamo celiakiu, ale „iba“ intoleranciu pšenice, čo pri stravovaní vonku aj pre mňa (keďže ho stále kojím) znamená to isté, ako keby som bola na bezlepkovej diéte. Doma som pšenicu úplne vylúčila, chlieb pekávam zo špaldovej múky(obsahuje lepok), cestoviny som našla v biopotravínách a sme spokojní. Zatiaľ si zvykáme…

  2. U nas ma celiakiu starsi 5 rocny syn.Prislo to ako blesk z jasneho neba,nemal ziadne priznaky iba stale nafuknute brusko,vtedy mal dva roky.Som na neho pysna,lebo celu tu proceduru,vysetrenia i samotnu dietu zvladol hrdinsky.Mozno aj preto,lebo mame vybornu doktorku tetu Krajcirovu(tak ju vola syn),ktora je fakt vynimocna vo svojom obore svojim pristupom k celiatikom.

  3. Velmi ma zaujal vas clanok. Mne celiakiu zistili, ked som mala asi rok, teda pred 24 rokmi, ked este taketo moznosti, o akych sa pise v clanku, neboli. Mamka so mnou mala vela starosti. No ale od malicka ma viedla, ze vestky potraviny, kde je muka, nemozem jest. Zvykla som si. Absolvovala som 11 liecebnych pobytov v Cechach aj u nas, pravidelne mi robili gastroenterologicke vysetrenia. Asi v 14 rokoch mi zistili, ze sa to zlepsilo, ze uz nemusim dodrziavat bezplepkovu dietu. Len sa bojim, ako to bude, ked budem mat deti.

Pridaj komentár