Vyhlásenie výboru Slovenskej pediatrickej spoločnosti k používaniu Domperidonu pri podpore laktácie

redakcia 1

Nakoľko pred časom vyvolal pomerne búrlivú diskusiu článok, ktorý sme uverejnili a ktorý sa týka používania lieku Motílium (s účinnou látkou Domperidon) pri podpore laktácie, prinášame vám stanovisko Slovenskej pediatrickej spoločnosti.

Píše sa v ňom:

Vážny problém pre pediatrickú obec vyplynul zo skutočnosti, že pribúdajú otázky ohľadom medikácie lieku Domperidonu, ktoré kladú mamičky pediatrom. Tento liek im odporúčajú laktačné poradkyne, aby sa im tvorilo mlieko a nevedia, či ho môžu užívať.

Prizvaní hostia (MUDr. Haľamová – koordinatorka BFHI UNICEF, doc. MUDr. Chovancová, CSc.  -predsedníčka NS SPS, prof .MUDr. Zibolen, CSc. – hlavný odborník MZSR pre neonatológiu, MUDr. Litavec – predseda Národného výboru pre podporu dojčenia) sa spolu s členmi výboru zhodli na závere, ktorý vyjadril Litavec:

„Aj keď niektoré zdroje pripúšťajú krátkodobé užívanie nízkej dávky domperidonu na zvýšenie tvorby materského mlieka, vzhľadom na údaje uvedené v príbalovom letáku a prebiehajúcej štúdií EMA, nie je možné v súčasnosti domperidon v uvedenej indikácii odporúčať. Ak by výsledky prebiehajúcich štúdii v budúcnosti podporili užívanie domperidonu ako galaktogoga, pravdepodobne by jeho indikovanie patrilo prísne do rúk neonatológa a pediatra.

Pred ukončením výskumu je však nutné považovať odporúčanie domperidonu ako galaktogoga za neprípustné. A už vôbec nie je prijateľné, ak sa toto odporúčanie nachádza na stránke laického občianskeho združenia. Nehovoriac o tom, že tak vysokú dávku a dĺžku podávania, akú uvádzajú laktačné poradkyne na svojej webovej stránke, neuvádza žiadna dostupná štúdia.“

Stanovisko nájdete aj tu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)

Komentáre k článku

1. Zaujimave komentare:

„SÚKL upozorňuje, že domperidon nebol nikdy schválený pre používanie na zvýšenie laktácie, pretože neexistuje dostatok údajov, ktoré by dokumentovali schválenie takejto indikácie.“

„Aj keď niektoré zdroje pripúšťajú krátkodobé užívanie nízkej dávky domperidonu na zvýšenie tvorby materského mlieka, vzhľadom na údaje uvedené v príbalovom letáku a prebiehajúcej štúdií EMA, nie je možné v súčasnosti domperidon v uvedenej indikácii odporúčať.‘

Autor neuviedol doporucenie od renomenovaneho kanadskeho odbornika pri dojceni, dr. Jack Newmana a taktiez, ze lekarnici v USA nadalej dodavaju na predpis ucinnu latku domperidon. prakticky kazdy liek ma v pribalovacom letaku mozne negativne ucinky.

Podla dr. Jack Newmana: „Celosvetové skúsenosti s užívaním domperidónu počas posledných dvoch desaťročí naznačujú, že dlhodobé vedľajšie účinky sú takisto zriedkavé. Niektoré matky na našej klinike, ktoré dojčia adoptované deti, užívali tento liek 18 mesiacov bez zjavných vedľajších účinkov. Ako sa uvádza v časti Domperidón, začiatok užívania, pacienti užívajúci domperidón pri problémoch so žalúdkom ho užívajú mnoho rokov.“

Na druhej strane vyboru Slovenskej pediatrickej spolocnosti neprekaza „oficialne“ doporucenia pouzivat nahradnyu vyzivu vyrabanu potravinarskymi firmami, ako napriklad Nutricia (Danone), Nestle, balena voda Lucka, atd…

Otazka pre verejnost by mala byt ako je mozne, ze pediatricke konferencie na Slovensku su nad primerane sponzorovane prave potravinarskymi firmami vyrabajuce nahradnu vyzivu pre deti, ktoych mamicky maju problem z laktaciou. Sympozia pocas pediatrickych konferecniach a kongresoch na Slovensku su priamo riadene potravinarskymi firmami, ako napriklad Nutricia. je to neeticky konflikt zaujmov a je otazne ci usporiadatela pediatrickych konferencii a kongresov maju aj finacny zaujem, alebo finacny prospech zo spoznorstva a spoluprace z tymi firmami. Publikum, ktorym pediatri doporucuju nahradnu vyzivu ma pravo vediet, ci doporucujuci pediater ma konflikt zaujmov.

Materinske mlieko podla WHO/UNICEF za povazuje za liek, nahrada by tak isto ma byt povazovana za liek a postupit rigoroznym nezavyslim klinickym skuskam.

Vybor Slovenskej pediatrickej spolocnosti ma zodpovednost dat vysvetlenie a tak isto Univerzitne/Fakultne nemocnice a Detske kliniky lekarskych fakult, kde konferencne a kongresove aktivity prebiehaju pod ich zastitov.