Jablko – čo s tebou?

Mária Kohutiarová 1
Foto: isifa.com

Jabĺk je teraz veľa a aj keď sú chuťovo skvelé, tiež treba s nimi všeličo vymýšľať, nech to nie je stále len o tom guľatom červenom či zelenom. Čo radia naše dievčatá z fóra, to ponúkame ako inšpiráciu aj vám.

Do varenia

Okrem klasickej jablkovej žemľovky, na ktorú však správni fajnšmekri nedajú dopustiť, je prekvapujúcou ponukou použiť jablká do knedlí miesto sliviek. Chuť je vraj vynikajúca a tak z nedostatku sliviek jednej mamy vznikla klasika, ktorá sa cení. Vynikajúce sú aj  nastrúhané pridané do klasického palacinkového cesta, aj keď už z nich budú skôr jablkové placky – výhodou však  je, že sú sýtejšie, lepšie sa pečú a tiež na ne postačí trochu škoricového cukru miesto lekváru.

Tí, čo strúhané podusené jablká dávajú do cestovín ich môžu skúsiť dať aj k pohánke alebo krúpom – podľa mám z fóra je aj tento variant vynikajúci.

Vianočková žemľovka sa robí takto: 

Recept je na dvojdávku, pretože sa po nej len tak zapráši. Dve vianočky, O,5 kg tvarohu (dať mäkký), kilo jabĺk, 50 g masla, 6 vajec, O,5 l mlieka, hrozienka, vanilkový, škoricový a práškový cukor podľa chuti. Vianočky nakrájame a namáčame v mlieku zmiešanom s 3 žĺtkami a práškovým cukrom. Poukladáme ju do vymasteného pekáča a pokvapkáme rozpusteným maslom. Na to dáme polovicu vymiešaného tvarohu s 3 žĺtkami, vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a hrozienkami. Na tvaroh uložíme strúhané jablká posypané škoricovým cukrom, na ne znovu druhú časť tvarohu. Na vrch uložíme znovu vianočku namáčanú v mlieku a pokvapkanú maslom. Pečieme 25 minút. Nakoniec vyšľaháme bielka s cukrom a ešte 10 minút zapečieme.

Upečené

Pre tie, ktoré majú radi koláče, ale nie piplanie okolo nich, je recept z fóra na sypaný koláč, ktorý zvládnu fakt aj tie uponáhľané, aj ľavoruké, aj lenivé ženy.

Sypaný koláč: 6 dcl múky, 6 dcl práš. cukru, 1 kypriaci prášok zmiešame, polovicu vysypeme na nahrubo vymastený plech. Na to dáme kilo očistených a postrúhaných jabĺk ( aj viac, podľa chuti ), posypeme cukrom a škoricou, na ne nasypeme druhú polovicu sypkej hmoty. V 6 dl mlieka rozmiešame 3 vajcia, lyžicou pokropíme celý povrch cesta. Roztopíme 125 g masla, a aj tým cesto rovnomerne pokropíme. Necháme 15 minút postáť, potom upečieme v predhriatej rúre na miernom plameni asi 25 minút.

Alebo skúste Vrbkin jablkový:

CESTO: 450 g polohrubej múky, 125 g masla, 1/2 bal. prášku do pečiva, 200 g práškového cukru, 4 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka, citrónová kôra, 1 lyžička kakaa. 
Vypracujeme cesto zo surovín, okrem kakaa. Cesto rozdelíme tak, že jednu tretinu zmiešame s kakaom a dáme do chladničky. Ostatné vyvaľkáme a dáme na plech. Na cesto postrúhame jablká cca 7 menších očistených, posypeme cukrom (ja dám ešte aj vanilkový a škoricový, môžu sa pridať hrozienka alebo aj orechy). 
Na jablká dáme bielok zo 7 vajíčok a naň postrúhame cesto z chladničky. 
Pečieme cca 30 min. hotový ozdobíme rozpustenou čokoládou.

Zaváranie

Také iné recepty sú tieto:

JABLKOVÁ NUTELA: 
3kg očistených jabĺk uvariť s trochou vody, potom rozmixovať alebo prepasírovať, pridať do nich 100g mliečnej čokolády,1 kg kryštálového cukru – uvariť, kým sa všetko neroztopí. Nakoniec pridať SALKO. Sterilizujeme 20minút. Z jednej dávky asi 10 – 12 fľašiek od Tatárky – malých. 

JABLKOVÝ PUDING: 
3kg očistených jabĺk, uvariť s trochou vody, rozmixovať, pridať 2 vanilkové cukre, 250g kryštálového cukru a vo vode rozmiešané – 10dkg kakaa, 1 zlatý klas,1 čokoládový puding – sáčkový, variť do zhustnutia, sterilizovať 20min. 

Skvelé sú aj nastrúhané jablká a to buď zamrazené v sáčkoch, alebo natlačené do fliaš a vysterilizované. Sú takto pripravené na všetko.

No a toto určite nerobí hocikto:

JABLKOVÝ LEKVÁR: 
2,5 kg očistených jabĺk, 0,5 dl octu, 1 kg kryštálového cukru. 
Jablká komu sa chce postrúhať, komu nie len nakrájať, zmiešať s ostatnými surovinami a 24h nechať odstáť. Potom zmixovať, uvariť do zhustnutia a horúce plniť do fliaš a šup pod deku vychladnúť. 

Len tak

Kto nepotrebuje stáť pri sporáku, ale jablká môže, postačí mu denne odšťaviť si svoju dávku na jablkový džús, o ktorom presne vie, čo v ňom je a odkiaľ je.

Dá sa dobre aj uskladniť, takto: Vylisovanú šťavu treba prevariť na 80 stupňov – nie viac, pridať trošička kyseliny citrónovej. Vysterilizovať asi 10 minút, ale pozor, jabĺčka musia byť sladké.

Hitom sú aj staronové sušené jablká, ktoré nestoja veľa námahy, stačí ich nakrájať na štvrte, vybrať jadrovník, nahusto naukladať na plech na papier na pečenie alebo do stroja na sušenie a pri nízkej teplote pomaly sušiť. Zmiznú podozrivo rýchlo!

Kto má chuť, si ďalšie dobroty určite nájde tu. Alebo pridá niečo dobré, svoje a vyskúšané.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár