09.09.2014verzia pre tlač


Šípky

Autor: Silvia Steiner

Ruža šípová je známa tak dlho ako samotné ľudstvo. Jej existencia siaha do starších dôb treťohorných, čoho dôkazom sú skamenené pozostatky, nájdené pri vykopávkach.

Poznali ju naše staré mamy

Samozrejme, že ju poznali aj naše staré mamy, veď ruža šípová rastie u nás divoko a hojne v hájoch, na pastvinách, na kraji listnatých lesov, pri cestách, kroviskách plotoch i na slnečných svahoch.

Poznali ju - zbierali, sušili a využívali v najrôznejších podobách; tejto rastline sa od nepamäti pripisovalo mnoho liečivých vlastností.

Čím sú šípky bohaté

Medzi hlavné obsahové látky šípok, najmä v ich dužinatej časti, patrí vitamín C, A, B, kyselina nikotínová, vitamín P a K, ďalej cukry, flavonoidy, červené farbivo, triesloviny, slizice a silice. Usušené šípky v porovnaní s čerstvými strácajú až 3/4 z obsahu vitamínu C.

Lecitín v spojení s vitamínom C a A posobí na úsporné využívanie tukov a bielkovín pre výstavbu organizmu a udržovanie zdravia, zabranuje rýchlejšiemu procesu kôrnateniu ciev.

Kedy šípky zbierame

Šípky zbierame v septembri a októbri, keď sú zrelé, sfarbené do karmínocervena, ešte pred príchodom mrazov.

Najbežnejší spôsob ako ich udržať, je sušenie. Možno ich sušiť celé alebo ešte lepšie, keď ich rozrežeme na polovičky. Zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme a zrnká vyškriabeme. Plody sa sušia najprv volne v prievane v jednej vrstve. Dosušujú sa umelým teplom (na plechu v rúre) do teploty najviac 35°C. Nesmú zhnednúť a spáliť sa.

Recepty zo šípok

Šípková marmeláda

Na 1 kg očistených šípok treba 250 - 300 g cukru. Prekrojené, očistené umyjeme a rozvaríme s trochou vody.Ked šípky zmäknú, prepasírujeme ich, potom znova povaríme, pridáme cukor a dovárame ako iné marmelády. Nalejeme do fliaš a uzatvárame až druhý deň.

Nápoj zo sušených šípok

Sušené šípky umyjeme, potom ich dáme povariť do mäkka s cukrom, vínou a vodou, do ktorej sme pridali postrúhanú citrónovú kôru a škoricu. Podávame ho čerstvo varený a ochladený.

Šípkový kompót

Tvrdé šípky rozkrájame, vyškriabeme z nich semená a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej a potom studenej vode. Do jedného litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok a vlejeme ho do nádoby, do ktorej dáme také množstvo šípok, aby v roztoku plávali. Takto ich ponecháme do druhého dňa, potom ich povaríme. Ďaľší deň toto preváranie zopakujeme. Varením v cukrovom roztoku šípky zmäknú. Potom ich poukladáme do menších pohárov. Cukrový roztok varením ešte zahustíme a šípky ním zalejeme. Kompót sterilizujeme asi 20 minút, v pare ho necháme 10 minút. Používame ho najmä na ozdobu múčnikov a k jedlám z diviny.

Šípkový čaj I  

  • 1/2 l vody
  • 1 lyžica čerstvých šípok
  • Varíme 5 - 10 minút, potom na niekoľko minút odstavíme.

Šípkový čaj II  

  • 1/2 l vody
  • 1,5 g sušených šípok
  • Umyté šípky rozdrvíme, zalejeme studenou vodou a necháme niekoľko hodín namočené. Potom ich chvíľu povaríme, precedíme a dochutíme.
  • Šípkový čaj ochucujeme medom alebo mliekom.

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.0 z 5. Celkom 15 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia