06.04.2014verzia pre tlač


Ako kúpiť, očistiť, uvariť a zjesť špargľu

Autor: Dagmar Mozolová

Keď sme išli pred niekoľkými rokmi dedinkami v Rakúsku, videli sme na poli ľudí, ktorí obrábali nejaké kopčeky zeme...

Vtedy som netušila, že takto sa pestuje špargľa – pod zemou. Zaujímavé je, že hoci u našich susedov je špargľa obľúbenou pochúťkou a v jej pestovaní sa im roky darí, u nás bola - ešte donedávna – takmer neznámou exotickou pochutinou. Pritom je to veľmi zdravá zeleninka.

Prečo ju ochutnať:

  • obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny,

  • má málo kalórií,

  • pomáha odvodňovať,

  • má močopudný účinok.




A ak patríte medzi snažilky, vedzte, že je špargľa osvedčené afrodiziakum. 




Kupujeme špargľu


Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia (a samozrejme chutnejšia, sladšia). Špargľa je čerstvá vtedy, keď stisnete medzi prstami jej spodný koniec a ona vám praskne a vytečie šťava (hlavne tá šťava je dôležitá). čerstvá špargľa vonia mierne sladkasto, hlavičky špargle sú pevné, zatvorené, rezné plochy sú šťavnaté a nemajú zmenenú farbu.




Čistenie


Ak nemáte špeciálnu škrabku na špargľu, očistite ju škrabkou na zemiaky. Čistí sa zhora nadol po celej dĺžke okrem hlavičky. Hlavne nešetrite! „Ak sa vám zdá ešte vždy „drevnatá“, čistite ju ďalej, pretože bude horká. Keď je dobre očistená, opláchnem ju a zospodu (z tej hrubšej strany) odrežem asi 1 cm, ten vyhodím,“ napísala Kornélia. Tvrdé konce môžeme použiť aj na polievku.




Varenie


Milovníci špargle majú na jej varenie špeciálny úzky a vyšší hrniec, v ktorom sa varí „postojačky“. Špargľa sa varí hrubým koncom dole, hlavičkou hore. Ak je čerstvá, nevaríme ju dlhšie ako 7 – 10 minút. Niektorí radia dať vodu len do po hlavičky, tie sa uvaria v pare. Tým sa zabezpečí rovnomerné uvarenie, keďže spodok špargle je hrubší a hlavičky jemné.

Recepty

Varená špargľa s holandskou omáčkou

Špargľu uvaríme v osolenej vode a podávame so zemiakmi poliatu holandskou omáčkou. 

Špargľová polievka

4 dl vody necháme zovrieť. Vhodíme do nej za hrsť na hrubom strúhadle nakrájaných zemiakov a necháme prevrieť asi 5 minút. Vsypeme za hrsť očistenej a na drobné kúsky nakrájanej špargle. V asi 2 dl mlieka rozhabarkujeme 1 pol. lyžicu detskej krupice a 1 čajovú lyžičku vegety alebo soli. Vlejeme za stáleho miešania do polievky a necháme prevrieť asi 5 minút. Podávame teplé.

Špargľa so syrovou omáčkou

Špargľu uvaríme v osolenej vode, podávame so zemiakovou kašou a omáčkou zo syra Gouda. Suroviny na prípravu: 150 g syra Gouda (môže byt aj iný), 150 g sladkej smotany (môže byť aj plnotučné mlieko), 2 žĺtky, maizena.

Postup: syr nastrúhame a pomaly povaríme so smotanou a žĺtkami. Ak treba, zahustíme maizenou.

Špargľový krém (polievka)

Bielu špargľu očistíme od hrubej šupky, nakrájame na kúsky a dáme variť do menšieho množstva vody. Po uvarení zmixovať. Sladkú smotanu (najdelikátnejšia je šľahačka, ale kto si stráži líniu, tak radšej len tú 10%) rozmiešať s hladkou múkou a vliať do vriacej polievky. Osoliť, prikoreniť bielym korením, prípadne troškou nastrúhaného muškátového orieška. Polievka by nemala byť príliš riedka. Veľmi rýchlo ju pripravíte z konzervovanej špargle, to je potom záležitosť desiatich minút.

Zapekané cestoviny so špargľou

Špargľu ošúpať a nakrájať na kúsky. Uvariť cestoviny (vrtuľky, kolienka), zliať. Kuracie prsia nakrájať na malé kúsky. Do zapekacej misy vrstviť cestoviny, špargľu (osoliť), mäsko (osoliť, okoreniť), cestoviny... Celé to zaliať vajíčkami rozmiešanými so sladkou smotanou (opäť - so šľahačkou je to lahôdka) a zapekať tak 1/2 - 3/4 hodiny. Podávať so zeleninovým šalátom.

Špargľa s volskými okami

Ošúpanú bielu špargľu (250 g) varíme v osolenej vode s kvapkou olivového oleja 11 min. Zohrejeme cca 1/2 dcl olivového oleja (nesmie byť veľmi horúci), pridáme strúhaný parmezán (cca 10dkg), rozmiešame na kašičku. Na panvici pripravíme volské oká z 2 vajec. Na 2 taniere rozdelím špargľu, polejeme zmesou parmezánu s olivovým olejom a na to dáme volské oko.

Holandská omáčka na špargľu

Urobíme klasický bešamel, čiže z masla, múky a mlieka, pridáme už len soľ, mleté čierne korenie, trošku kari korenia a za lyžičku horčice. A touto omáčkou popolievame špargľu. Podávame so zemiakmi.

Zapekaná špargľa so syrom

Potrebujeme:

Asi 500g špargle, polovicu bielej a polovicu zelenej, soľ, 50 g postrúhaného parmezánu, 2 lyžice masla, korenie: k špargli sa hodí muškátový oriešok, ale môžeme posypať aj trochou čierneho korenia a paprikou, petržlenová vňať (najlepšie čerstvá).

Postup: Z bielej špargle ošúpeme celé stopky, zo zelenej len spodnú tretinu a v silne osolenej vode ju varíme asi 20 minút. Pomocou dierkovanej naberačky ju vyberieme z vody a poukladáme do ohňovzdornej misky na zapekanie, posypeme parmezánom, na vrch poukladáme vločky z masla a posypeme korením a petržlenovou vňaťou. Na 5 minút vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Príloha môžu byť uvarené zemiaky.

Špargľový koláč

1000g tenkej špargle, balíček lístkového cesta, 100g diétnej salámy,100g eidamskej tehly, 3 vajcia, 10 dl sladkej smotany, 1 lyžica horčice a 1dl bieleho vína, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať.

Špargľu ošúpeme, uvaríme v osolenej vode a scedíme, okrúhlu formu s priemerom asi 30cm vypláchneme studenou vodou a vložíme do nej rozvaľkané lístkové cesto, vyformujeme z neho vyššie okraje a poukladáme naň kúsky salámy, špargľu a posypeme strúhaným syrom. V miske rozmiešame vajcia so smotanou, horčicou, soľou, čiernym korením a vínom.

Dáme upiecť v rúre, po 10 minútach koláč ešte posypeme petržlenovou vňaťou a necháme dopiecť dozlatista. Podávame teplé alebo studené.

Farfalle so špargľou a cuketou

Omáčka: na panvici zohrejeme olivový olej, podusíme 1 kúsok cesnaku nakrájaný na tenké plátky a 1 malú cibuľku na malé kúsky; keď cesnak začne uvoľňovať vôňu (pozor, nesmie prihoriet!), pridáme umytú zelenú špargľu nakrájanú na cca 2cm dlhé kúsky a cuketu nakrájanú na kolieska asi pol cm hrubé. Spolu podusíme cca 20 min. Môžeme posypať múkou alebo solamylom a podliať vodou, aby sme dosiahli viac šťavnatej omáčky.

Cestoviny: uvaríme cestoviny podľa návodu (pozor, nerozvariť!), vyberieme kratšie tvary a nie uzatvorene, ideálne farfalle (mašličky), fusili (vretienka) alebo conchiglie (mušle) ...

Omáčku servírujeme na cestovinách, ale nie, aby v nej plávali.

Špargľová mliečna polievka

Špargľu očistím od hlavičky dolu od hrubej šupky a dám ju variť do osolenej vody spolu s mrkvou a troškou petržlenu. Keď je už všetko polomäkké, prilejem mlieko podľa toho, koľko chcem tej polievky, pridám mäkké syry: karička, bambino, (kľudne tých syrov môže byť viac, dodajú fantastickú chuť polievke a určite tam pridajte z viacerých druhov bude to báječné), vegetu, trošku bieleho korenia a muškátového oriešku. Varím to, kým všetko úplne nezmäkne a potom to všetko rozmixujem ponorným mixérom. Ako je to rozmixované, pridám očistené zemiaky pokrájané na kocky. Keď sú aj tie úplne uvarené, pridám hladkú múku rozmiešanú v studenej vode a zahustím polievku. Na záver prilejem ešte smotanu na varenie a nechám len, aby začala vrieť a vypnem. Na záver môžete ešte pridať posekanú petržlenovú vňať. Polievku počas varenia ochutnáme a dochutíme podľa vlastnej chuti.

Špargľové závitky

Uvarené špargle si zavinieme do šunky a do plátkového syru. Poukladáme do maslom vytretej zapekacej misky. Do pochúťkovej smotany rozmiešame vajce, osolíme, okoreníme a prelejeme závitky. Posypeme strúhaným tvrdým syrom. Dáme zapiecť.

A ešte skúsenosť Lenky, ktorá bola ako au-pair v Rakúsku:

„Ako opérka v rodine v Rakúsku som videla, ako domáca pripravuje špargľu. Pripravovala bielu špargľu, ktorú očistila, resp. olúpala škrabkou a na konci odlomila asi dvojcentimetrovú zdrevnatenú časť, viem, že keď špargľu kúpila a hneď ju nepoužila zbavila ju igelitového obalu, zabalila do utierky, aby zostala dlhšie svieža.

Potom špargľu vložila zviazanú ako keby do kytice do osolenej vriacej vody s polovičkou citrónu, ktorý už bol vyžmýkaný (čiže kôru z polovice citróna) a varila približne 15 minút v hlbšej nádobe ak sa dá, aby vody bolo tak, že vrchné špičky, nebudú ponorené, takže sa v podstate budú iba pariť.

Potom vybrala špargľu, ale predtým si pripravila zálievku z balzamikového octu, dižónskej horčice, aromatu (je to dehydrovaný výrobok, podobný vegete), soli, čerstvo namletého čierneho korenia, byliniek a olivového oleja, popolievala ňou špargľu rozloženú na mise a posypala nadrobno nakrájaným natvrdo uvareným vajíčkom a reďkovkou, podávala s varenými zemiakmi, pričom takto uvarenú špargľu udržiavala pri izbovej teplote v predhriatej rúre alebo mikrovlnke.“

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.1 z 5. Celkom 70 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

silvia napísané 08.04.2014 16:54 answer email
michaela napísané 02.03.2013 16:39 answer email

Presne, keby nebola taká drahá. Sad Aj ja ju zbožňujem.

pe84 napísané 21.05.2012 13:06 answer email

jaj paradne recepty, zboznujem sparglu, len keby nebola taka draha...

Vaše meno :Stefan napísané 28.11.2011 11:36 answer email

Váš komentár : a kde sa da kupit ? Ja som to dodnes este nevidel a mam 72. Ako sa sadi a z coho ? ( zo semienok ?,odrezkami ?, kde sa daju objednat ?).

Dakujem,

Stefan Melcer,Banovce

Malvinka napísané 10.05.2011 19:35 answer email

Výborný nápad s týmto článkom, hneď kopírujem link do našej diskusie Big Grins

tana napísané 06.05.2011 19:04 answer email

tiez odrezem len konce, vobec ju netreba supat. skuste ju ugrilovat na grille z kazdej strany asi 4 minuty, nakoniec potriet maslom a osolit!

Veronika napísané 29.01.2011 10:23 answer email

Tiez zboznujem sparglu, da sa pripravit mnohymi sposobmi...no ale holandska omacka, na ktoru ste tu dali recept je naozaj uplne z niecoho ineho...hlavne teda zo zltok, ktore sa pripravuju nad parou, alebo vodnom kupeli s mliekom, smotanou alebo vyvarom a troskou masla...... zwinker

dadka napísané 05.05.2008 12:02 answer email

Ja zboznujem sparglu, dokonca ju pestujeme...stací ju umyt, vobec ju netreba súpat a odrezat len spodné tvrdé casti. Ttiez ju len na pare povarím, posolím a podávam s olivovým olejom ako prílohu. Alebo, ak je spargla tenká, oprazím ju na panvici so solou, je to výborné! Výborná je aj v prazenici.

ada napísané 04.05.2008 15:05 answer email

Sparglu staci poumyvat a spodok odrezat, tak jeden cm, a nechat ju trochu naparit. Posolit a podavat ako prilohu k masu.

alebo umytu podusit mierne na olivovom oleji a posolit a tak isto sa podava ako priloha k jedlam.

Ja ju mam najradsej na pare, lebo vsetky vitaminy ostanu v nej a je aj najchutnejsia.

Nesmie sa pripravovat dlhsie ako par minut ( max 5)

najlepsia je mlada a tu netreba ani cistit.

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia