Večere mojej šestnásťmesačnej dcéry

Silvia Bodláková 0

Tieto recepty som trošíčku poopravila z poznámok mojej prastarej mamy, ako ona kŕmila svoje deti. Mala ich sedem. Viem, je to dávno. Pozrite si však recepty a uvidíte, že aj oni jedli zdravo. Dajú sa urobiť aj na desiatu alebo olovrant, podľa toho, aké sýte bolo jedlo na obed. Staršie deti si takisto pochutia na týchto jedlách.

Cviklový šalát

Nastrúhame si asi dve polievkové lyžice cvikle a zalejeme vodou. Udusíme približne 5 minút. Po vychladnutí šťavu zlejeme (môžete dať neskôr vypiť) a zmiešame s polievkovou lyžicou bieleho jogurtu. Moja dcéra si tento šalát zajedá rožkom.

Brokolicový šalát

Nakrájame si na drobné kúsky asi dve polievkové lyžice brokolice, zalejeme vodou, vsypeme medzi prsty soli a necháme udusiť asi 10 minút. Po udusení vmiešame jeden žĺtok uvarený na tvrdo. Podávam teplé aj studené s chlebom.

Zemiaková kaša

Nakrájame väčší zemiak a necháme 20 minút udusiť. Zemiaky (nezlejeme) popučíme a zmiešame s polievkovou lyžicou nastrúhaného syra Eidam.

Šošovicová kaša

Dve polievkové lyžice šošovice sme nechali asi dve hodiny napučať. Teraz ich zmiešame s 1 polievkovou lyžicou nastrúhanej mrkvy a 1 polievkovou lyžicou nastrúhaného zemiaku. Všetko zalejeme vodou a dochutíme štipkou soli. Povaríme asi 15 minút pod pokrievkou.

Mafinky

Zmiešame preosiatu polohrubú múku (250 g) s 1 práškom do pečiva a 100 g kryštálového cukru. Primiešame 1 vajce, 150 ml mlieka a 100 g rozpusteného masla.

Pomocou lyžičky dávkujeme do papierových košíčkov (do polovice) a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňovej teplote asi 15 minút. Pečiem v košíčkoch s priemerom 5 cm. Ak dávkujem v košíčkoch s priemerom 2,5 cm, pečiem pri 180 stupňoch asi 8 minút. Do niektorých kúskov pridám aj trochu tuhšieho lekváru, tie potom ráno raňajkuje mliekom.

Bosniačiky

Asi 20 g čerstvého droždia vymiešame s 2 zarovnanými lyžičkami soli, 2 lyžičkami octu a 3 dl teplej vody. Necháme asi 10 minút podkysnúť. Potom vmiešame 200 g celozrnnej pšeničnej múky a 150 g polohrubej múky. Necháme asi 45 minút nakysnúť. Do formičiek na mafiny dáme po kvapke oleja a vytrieme každú časť pierkom. Lyžičkou dávkujeme masu do formičiek asi do trištvrte. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňovej teplote asi 30 minút. Občas ich rozrežem a podávam s maslom a nastrúhaným syrom. Inak sú dobré aj len tak.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár