Ako pripravovať stravu pre dojčatá

MUDr. Silvia Barteková 0

Začínate variť prvé príkrmy pri bábätko, zvažujete aký hrniec, strúhadielko? Aké sú tie najlepšie technologické postupy a kuchynské úpravy, keď začíname po pol roku bábätku servírovať okrem mliečka aj „naozajstné jedlo“?

Ingimage

Variť? Dusiť? Pariť?

  1. Potraviny spracujeme šetrne, aby sa nezničili vitamíny. Používame vždy čerstvé, chorobami (pleseň, hniloba) nezasiahnuté ovocie a zeleninu. Šúpeme a strúhame na nehrdzavejúcom alebo sklenenom strúhadle.
  2. Zeleninu – umývame pod tečúcou vodou, karfiol, kel, brokolicu, (neskôr kapustu) namočíme na 20 min. do slanej vody, aby sa odhmyzili.
  3. Vhodná kuchynská úprava od 6. mesiaca je varenie vo vode, alebo nad parou.
  4. Od polovice 7. mesiaca zaraďujeme po ovocí a zelenine aj mäso. Mäso môžme najprv nasucho opiecť, podliať trochou vody a dodusiť do mäkka. Alebo len jednoducho variť vo vode.
  5. Mäso vkladáme do studenej vody (ak chceme mať dobrý vývar), do horúcej ak chceme mať šťavnaté mäso. Pri vývaroch pre deti nepoužívame hovädzie a bravčové kosti.
  6. Zahusťujeme zemiakmi, ryžou, zátrepkou z maizeny (kukuričný škrob). Omáčky môžeme zahusťovať bielym jogurtom.
  7. Do troch rokov nepoužívame klasické zápražky pre preprážanie tukov.
  8. Na dochutenie sú vhodné zelené vňate (čerstvé alebo sušené) – petržlen, kôpor, pažítka, zelerová vňať, bazalka, rozmarín, materina dúška, oregano, rasca, fenikel.
  9. Ak na potravine zistíme hnilobu, už ju nepoužívame a nevykrajujeme.
  10. Ak má matka dosť materského mlieka , môže ho pridať do hotových jedál.
  11. Ak dieťa odmieta príkrm, skúste do hotového jedla pridať trošku materského mlieka – dieťa bude cítiť jeho chuť a vôňu a možno zmení názor.
  12. Tuk pridávame až do hotového jedla.
  13. Na prípravu jedál pre dojčatá používame vyhradený riad. Pri umývaní vylúčme silné čistiace prostriedky, radšej používajme len horúcu čistú vodu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (27 hlasov, priemerne: 3,50 z 5)
Loading...

Pridaj komentár