14.10.2012verzia pre tlač


Recepty od 5. mesiaca

Autor: Silvia S.

Papá vaše bábätko zatiaľ iba mliečko? Čas na prvú lyžičku by sme podľa najnovších poznatkov nemali načasovať skôr, než je ukončený 17. týždeň a nie neskôr než v 26. týždni. U dojčených detí stále platí, že s podávaním väčších objemov tuhej stravy sa má začať po ukončenom 6. mesiaci.

Deti treba už v tomto období postupne zoznamovať aj s potravinami s lepkom (obilniny, chlieb, pečivo) - postupne začať malými omrvinkami, aby sa dieťa v rámci obdobia tzv. "imunologického okna" zoznámilo s rôznymi chuťami, vrátane lepku. Viac si môžete prečítať v článku Zavádzame príkrmy - O čom je imunologické okno.

V tomto článku vám ponúkame niekoľko prvých receptov pre bábätká od našej čitateľky Silvie.

1 PL = polievková lyžica, 1 ČL = čajová lyžička

Marhuľovo-hruškové pyré 

  • 250 g marhulí
  • 150 g hrušiek

Očistené ovocie, zbavené jadier, nakrájame na malé kocky a podusíme s trochou vody. Prepasírujeme.

Mrkvové pyré

  • 400 g mladých mrkvičiek
  • 1 PL slnečnicového oleja

Mrkvičku umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Podusíme vo vode (cca 100 ml). Keď je mrkvička dostatočne mäkká, prepasírujeme a vmiešame olej. 

Zeleninové pyré

  • 200 g mrkvy
  • 100 g špenátu (čerstvý alebo zmrazený)
  • 100 g zemiakov
  • 1 ČL masla
  • 1 PL mlieka

Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme trochu vody a dusíme. Prepasírujeme, pridáme maslo a mlieko.

Kliknite na obrázok pre zobrazenie fotopostupu, ako uvariť prvú mrkvu

 

Mrkvovo-banánové pyré

  • 250 g mrkvy
  • 1 CL slnečnicového oleja
  • 150 g banánu
  • 1 CL mlieka 

Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Podusíme vo vode (cca 100 ml). Keď je mrkva mäkká, vmiešame olej a pridáme na malé kúsky nakrájaný banán a mlieko. Všetko rozmixujeme.

Mrkvovo-jablkové pyré

  • 200 g mrkvy
  • 200 g jabĺk
  • 1 PL mlieka

Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dusíme s trochou vody. Jablká umyjeme, ošúpeme a jemne nastrúhame. Pridáme k udusenej mrkve. Prepasírujeme, dochutíme mliekom.

Špenátovo-jablkové pyré 

  • 300 g mladého špenátu (ev. zmrazený)
  • 1 ČL slnečnicového oleja
  • 100 g jabĺk

Špenát dáme do hrnca, necháme pod pokrievkou zmäknúť a podusíme. Očistené jablká nakrájame na malé kocky, pridáme k špenátu, krátko spolu podusíme a rozmixujeme. Olej pridáme na koniec varenia.

Kliknite na obrázok pre zobrazenie 7 fotoreceptov, ako uvariť prvé príkrmy pre deti

 

V článku 7 fotoreceptov, ako uvariť prvé príkrmy pre deti nájdete základné recepty, podľa ktorých pripravíte prvú zeleninu, príkrm z miešanej zeleniny, mäso so zeleninkou a tiež niekoľko receptov na obilninové kaše na dobrú noc.

Dobrú chuť!

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.0 z 5. Celkom 30 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia