14.10.2012verzia pre tlač


Recepty od 5. mesiaca

Autor: Silvia S.

Mysicky

1 PL = polievková lyžica

1 CL = čajová lyžička

MRKVOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 400 g mladých mrkvičiek
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL vody

Mrkvičku umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Olej zohrejeme v hrnci, pridáme nakrájanú mrkvičku a podusíme. Pridáme vodu ďalej dusíme.

Keď je mrkvička dostatocne mäkká, prepasírujeme.

 

MRKVOVO-FENIKLOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 300 g mrkvy
  • 100 g feniklového koreňa
  • 2 PL vody
  • 1 PL mlieka (v neskoršom veku sladká smotana)

Mrkvu a fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do hrnca, pridáme vodu a dusíme.

Ked je mrkva dostatočne mäkká, prepasírujeme a dochutíme mliekokm (smotanou).

 

ZELENINOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 200 g mrkvy
  • 100 g špenátu (čerstvý alebo zmrazený)
  • 100 g zemiakov
  • 1 CL masla
  • 1 PL mlieka (v neskoršom veku smotany)

Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Pridáme trochu vody a dusíme.

Prepasírujeme, pridáme máslo a mlieko.

 

ZEMIAKOVO BANÁNOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 250 g mrkvy
  • 1 CL slnečnicového oleja
  • 150 g banánu
  • 1 CL mlieka ( v neskoršom veku sladkej smotany) 

 

Mrkvu umyjeme, ocistíme a nakrájame na malé kúsky. Olej zohrejeme v hrnci, pridáme mrkvu, cca 100 ml vody a dusíme.

Ked je mrkva mäkká, pridáme na malé kúsky nakrajaný banán a mlieko (sladkú smotanu). Všetko rozmixujeme.

MRKVOVO-JABLKOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 200 g mrkvy
  • 200 g jabĺk
  • 1 PL mlieka ( v neskoršom veku sladkej smotany)

Mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Dusíme s trochou vody. Jablká umyjeme, ošúpeme a jemne nastrúhame.

Pridáme k udusenej mrkve. Prepasírujeme, dochutíme mliekom (smotanou).

 

FENIKLOVO-JABLKOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 300 g feniklového koreňa
  • 1 PL mlieka (v neskoršom veku sladkej smotany)
  • 100 g jablk

Fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Udusíme s trochou vody. Prepasírujeme a pridáme mlieko (smotanu).

Ošúpané jablko najemno nastrúhame a pridáme do feniklového pyré.

 

FENIKLOVO-BANÁNOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 250 g feniklového koreňa
  • 1 CL slnečnicového oleja
  • 150 g banánov

 

Fenikel umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme v hrnci, pridáme fenikel a podusíme na miernom ohni.

V prípade, že fenikel nepustí dostatočné množstvo vlastnej štavy, pridáme 1 - 2 PL vody. Udusený fenikel prepasírujeme.

Banán roztlačíme vidličkou a primiešame k feniklovému pyré.


ŠPENÁTOVO JABLKOVÉ PYRÉ(cca 400g)

  • 300 g mladého špenátu (ev. zmrazený)
  • 1 CL slnečnicového oleja
  • 100 g jabĺk

Špenát dáme do hrnca, polejeme olejom, necháme pod pokrievkou zmäknút a podusíme. Očistené jablká nakrájame na malé kocky,

pridáme k špenátu, krátko spolu podusíme a rozmixujeme.

 

MRKVOVO-MANGOVÉ PYRÉ (cca 450g)

  • 200 g mrkvy
  • 200 g mangovej dužiny
  • 2 PL mlieka ( v neskoršom veku sladkej smotany)

Očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu podusíme v troche vody. Mangovú dužinu nakrájame na malé kocky a s ostatnými prísadami

pridáme k mrkve. Všetko prepasírujeme.

 

MRKVOVO-MARHULOVÉ PYRÉ (cca 450g)

  • 200 g mrkvy
  • 250 g marhúľ
  • 1 PL mlieka ( v neskoršom veku sladkej smotany)

Očistenú mmrkvu jemne nastrúhame. Umyté a kôstok zbavené marhule nakrájame na malé kúsky. Spolu s mrkvou a 2 PL vody dusíme.

Prepasírujeme a dochutíme mliekom (smotanou).

 

MARHUĽOVO-HRUŠKOVÉ PYRÉ (cca 400g)

  • 250 g marhulí
  • 150 g hrušiek

Očistené ovocie a zbavené jadier nakrájame na malé kocky a podusíme s trochou vody. Prepasírujeme.

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 2.8 z 5. Celkom 26 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

daniela napísané 10.03.2012 11:26 answer email

Mám 5 mesačnú dcéru a prikrmujeme už vyše mesiaca. Papa rada a zatial bol problém len s kúpenou kašou, inak všetko, čo doma uvarím zje. Varím jej mrkva, zemiak, brokolica, karfiol, petržlen, kareláb, jablko , kuracie mäsko a samozrejme má aj banán. Toto rôzne kombinujem a na obed sa krásne napapá a nepotrebuje už mlieko. Teraz začneme skúšať pridávať ryžu, žltok, hovädzie... Inak jej dám žužlať aj rožok alebo mrkvu a pomáha to na zúbky... S bruškom, kakaním problém nebol vôbec. Myslím, že čím dlhžie sa príkrm odkladá, tým má dieťa väčší problém so žutím a prehľtaním, samozrejme pokiaľ je v poriadku, bez alergií a pod.

Martina napísané 22.05.2010 14:54 answer email

Ja žijem v taliansku tu sa dáva deťom ako prvé jedlo hruška potom jabĺčko (ráno a večer jedna lyžička pre začiatok).Potom keď si dieťa zvykne na lyžičku (od 5-6 mesiaca) sa deti kŕmia kašou takto: v litri vody uvaríme 1 zemiak 1 mrkvu 1 cukinu , necháme variť hodinu. Do 150 ml vývaru pridáme 3 lyžice ryžovej kaše (inštantnej - tu ju kupujem v lekárni) vždy po 3 dňoch začneme pridávať do kaše ďalšie potraviny: 3 lyžičky prepasírovanej zeleniny - (tej z vývaru), 1 lyž. olivového oleja, 1 lyžičku parmezánu, 1 lyžičku pomletého mäsa... No ja som malému mäso ešte nedala, to ostatné áno a napriek tomu že tá kaša sa mi zdá dosť bez chuti jemu chutí.

katarina napísané 15.04.2010 10:59 answer email

mam 13 tyzdnovu dceru emmu a chcela by som vediet ci mozem davat polievky pyre a uz aj brokolicu smile

dabkle napísané 31.07.2009 14:18 answer email

Tiez sa pripojim, mam pat mesacneho syna a hladam pre neho vhodne recepty. Kedze o dva tyzdne sa vraciam do prace, rozhodla som sa postupne prechadzat na tuhu stravu. Kojit ho neprestanem ale obmedzim na raz dva krat denne. Neviete mi niekto poradit? Zacali sme mrkvickou, ktora sa mu pacila, potom sme dali jablcko cim nebol velmi nadseny a teraz sme skusili karfiol. Mam pocit ze ani ten mu velmi nechutil. A co sa tyka oleja. Do vsetkeho som po rozmrazeni pridala par kvapiek suroveho olivoveho oleja. Nespracovaneho. Citala som ze je to dobre na travenie. Tak ak mozem, poradi niekto viac receptou? Mam taku malu knizku vola sa ze Varime pre dojcata. No hned ako prvy recept tam bolo pyre z mrkvicky, hydiny a nakoniec zriedene pomarancovou stavou. Tak uz len to ma zarazilo. Vsade totiz prehlasuju ze exoticke ovocie do jedneho roka vobec a tu ho mas. Dakujem a prajem pekny vykend

Andrea napísané 01.10.2008 10:07 answer email

mango? olej? len zíram Big Grins

špenát a ovocie? načo prisládzať špenát??? Eek

feniklový koreň??? Eek z neho často vzniká plynatosť

ewuska napísané 04.06.2008 14:38 answer email

Moj synček má už 6 mesiacov a prikrmujem ho kašami,presnedávkami už od polky piateho mesiaca.Poradí mi niekto dobré recepty na nejaké tie polievočky a take jedlá ktoré už môže papať?Budem rada ak mi niektorá z vás pomôže.Dakujem

Jana napísané 05.02.2008 12:07 answer email

ahojte. mam 5 mesacnu dcerku a uz od 4 mesiaca ju prikrmujem. Mlieko cez den mi odmieta pit. Pije ho len v noci ked sa dvakrat zobudi.

kika napísané 29.12.2007 22:12 answer email

ahojte som mamina 2 deti a moje mladšie ma 18 mes. a 7 vrchných zúbkov. mam problémy s jeho papaním pretože mi chce papať len mixovanú stravu a nie kusy napriek tomu že má zúbky.už neviem čo mám variť. neviem ako ho mám naučiť papať normálnu nemixovanú stravu alebo mam tomu nechať volný priebeh...?

hena napísané 28.02.2007 22:53 answer email

akojte mamini ja mam 6mesačnú alicku a mi sa kojime ale pomaličky jej začínam davať ryžovú kašu značky sunarka ktorá sa da riedy materským mliečkom a detské vyživy značky hipp som ve+my spokojna a aj naša alica čo sa týka kakania tak je to dobre ta kaša nam ktomu dopomohla ahojte mamini

Eva napísané 28.01.2007 18:41 answer email

chcela som sa spýtať, či niekto nevie ako by som naučila nášho synčeka(6mes) pravidelnému kakaniu.Do 5,5mes. bol iba kojený, a to kakal 1x za 10 az 17 dní.Mám podozrenie že kakať ani nevie ani nechce. Skoro vždy to bolo s rurkou. Pediatrička tvrdila, že kojené dieťa nemusí kakať. Teraz dávam aj varenú mrkvu, aj kamilkový čaj, aj vločkový odvar, a nič nepomáha. Aj teraz ked je prikrmovaný, kaká iba s rúrkou a 1x za 3-4 dni. A s hrozným krikom. Poraďte nám prosím.Dakujem

ivana napísané 06.11.2006 13:55 answer email

ahojte ja mám 5 mesačného syna , zatial len kojím, pretože mi odmieta iné dobrôtky,dávala som výživy, banánik s piškétkou, mrkvičku ale všetko beznádejné, tak len kojím, zatial mi priberá máme 9 kg. Možno robím zle ked ho neučím na niečo iné ale naozaj mi všetko vyplúva.

Peta napísané 02.02.2012 19:21 answer email

Podla mna sa nemusis bat, ze 5mesacne babo nechce papat nic ine okrem materskeho mliecka..je to skor prirodzene.. Podla jna 9kg je az az.. prikrmovat uplne staci od ukonceneho 6.mesiaca.. a zacat je najvhodnejsie Mrkvickou ked je reakcia dobra, pridat po 3-4 dnoch zemiacik a dalsie druhy zeleniny..neskor ovocie..masko

Lesia napísané 11.05.2006 23:06 answer email

ahoj.mam 6mesacnu dceru ktoru uz dokrmujem asi dva mesiace,a popritom aj kojim.mala si zvikla na zeleninove vyzivi znacka hami alebo hipp.nema problem s

kakanim a prdenim.a postupne jej chcem zaviest normalnu stravu ako su zemicky alebo nejaka polievocka.a preto sa chcem poradit.a ako mozem ju naucit aby v noci uz nepitala krmenie este zvikne vstat 2krat.dakujem

sabi napísané 14.04.2006 08:56 answer email

Ahoj, mam 4 a pol mesac.synceka a stale ho kojim.Vedel by mi niekto poradit vhodnu literaturu o receptoch, chcela by som pomalicky zacat prikrmovat a v knihkupectvach ich je niekolko, no neviem,ktorou zacat. dakujem.Este sa chcem spitat, co si myslite o pouzivani rektalenej rurky pre dojcata.dakujem

silvinkaz napísané 11.02.2006 22:29 answer email

este som zabudla k tomu kakaniu, pan doktor nam poradil pit kamilkovy cajik ako prehanadlo (mala vsak odmieta flasu a z hrnceka nema vzdy naladu, lyzickou dostat do nej deci je usmevne), to malo vypite mnozstvo vsak nezabera.

druha rada bola stava zo slivkoveho kompotu, a ako treti stupen glycerinovy cipok....

cipok napokon po 2 hodinach ako jediny zabral ale islo to s placom. poradili nam davat cipok kazde 3 dni, aby si malinka zvykla na vyprazdnovanie a potom davku znizovat... co vy na to? je nutne zacat s papanim jablcka uz od toho avizovaneho 4mesiaca?

silvinkaz napísané 11.02.2006 22:23 answer email

budeme mat 4mesiace, malinka kaka tak raz za 7-8dni, niekedy s velkymi problemami , doktor nam poradil od 4m zacat papat jablcko kvoli tymto problemom... ja som chcela do 6mesiaca vylucne kojit, tak neviem, co je spravne.... mam zacat s tou stavickou z jablcka a duzinkou, alebo este mozem pockat.... inac prdkame odusu, len to kakanie je utrapene.... povodne som dokonca chcela zacat zeleninkou, tak som uplne pomotanasmile siska

Erika napísané 24.01.2006 18:57 answer email

Mám 5 mesačné babetko.Poradte mi recept na polievku zeleninovú alebo inú, ktorá je pre vhodna.Ďakujem!

marika napísané 06.01.2006 20:37 answer email

Ahojte mamičky. Chcem Vás poprosiť o radu.Moja dcerka ma 5 mesiacov, je od narodenia na umelom mlieku ale od 4 mesiaca mlieko uplne odmieta a to mame už treti druh, pretože stale grckala. Od 4 mesiaca je prikrmovana zeleninovými polievkami a ovocim a teraz už papa aj rôzne ochutene kašičky, najviac jej však chuti nestle kaša ryžova a tak isto aj s kuracim mäsom. Chcela som sa ale spytať kedy je vhodne začať variť do flašky klasicku krupicovu kašu. Ak mi niektora z Vás poradi budem veľmi rada. ďakujem

Tina napísané 05.01.2006 21:41 answer email

ahoj LUCY,nemas MSN,ja nemam ICO smile

lucy napísané 05.01.2006 13:00 answer email

Ahoj Tina, ja mám tiež 5 mesačné bábetko, nemáš náhodou ICQ,ozvi sa 301947616, podebatíme, my už pekne papkáme tuhú stravu

Tina napísané 01.01.2006 18:53 answer email

Ako ste zacinali s prikrmovanim babetka?Stravu iba varievate alebo pouzivate aj kupovane vyrobky?Ako by mal asi tak vyzerat jedalnicek pre 5.mesacne babetko,kt.nie je kojene?

marika napísané 30.12.2005 20:33 answer email

čo sa týka prikrmovanie, ja moju malinku prikrmujem už asi od štvrteho mesiaca pretože mi odmieta papať mlieko.Ledva ledva mi v noci vypije 100ml aj to na dva krat. Robim jej rôzne kašičky a polievočky ale ak jej robim nejake pyre nikdy nepridavam olej, myslim, že nie je potrebny.

Evina napísané 29.12.2005 21:51 answer email

Ahoj,vie mi niekto povedat ci je lepsi panensky olivovy olej alebo slnecnicovy na pripravu prikrmov pre moju malu,bude mat sest mesiacov.dakujem

marta napísané 09.12.2005 14:19 answer email

Keď sa tlačia bábetku zúbky,je dobré na to kúpiť v lekárni vodičku,baby dent,stojí 90sk a tri krát denne potierať ˇdasná

andrea napísané 02.12.2005 15:29 answer email

este maly dotaz k receptikom, nemyslim, ze v kazdej ovocnej kasi, ci pyre musi byt mliecko, ak este malicke papa dost mliecka okrem obedneho prikrmu, mohlo bx sa naucit spoznavat aj ine chute a nie vsetko miesat s mliekom. inak ja si uz tolko ani neodstriekam a nebudem zbytocne navykat malu na formulu.

andrea napísané 02.12.2005 15:24 answer email

ahojte mamulky, mam doma 6mesacnu dcerku a dokrmujem ju zeleninkou a vecer kasou bez lepku, inak dojcim. Vdaka za info o olivovom oleji, ja ho pouzivam len za studena ale aj tak som nevedela, ze po tepelnej uprave sa jeho zlozenie podoba stolovemu oleju. myslim, ze ste zlate ako sa zaujimate o vase babatka a ich spokojne bruska. niektore receptiky su fajn, ale mango neodporucam detom do 1 roku. mam este 4rocneho syna a ten jedol huby az ako 3 rocny a velmi mu chutia, myslim, ze o nic neprisiel ked si na ne pockal. majte sa pekne.

silvia napísané 27.11.2005 20:44 answer email

recepty od vymyslu sveta neodporucam, mango je cudzokrajne ovocie a deticky minimalne do jedneho roka ho nesmu papat. deti alergikov by nemali papat taketo ovocie aj dlhsiu dobu. maminky pozor, a dobre citajte vsetky receptiky.....

Aťa napísané 18.11.2005 22:11 answer email

Máme štyri a pol mesačného Filipka od jeden a pol mesiaca ho krmim už len nutrilonom. Teraz mu už dávame aj detské výživy, rižové kaššičky, a už sme mu robili aj polievočku a aj zemiakové pyré. Je radosť pozerať sa ako mu chutí. Začináju samu zubky tlačiť, čo by ste nám poradili na upokojenie ?? Dakujem za radu, rada si vymením skúsenosti s inou mamičkou s podobnými problemikami ako máme mi....

Katarína napísané 11.11.2005 18:18 answer email

Ahojte,mam 6 mesačnú dcérku a od 5 mesiaca jej pomaly dávam zeleninové polievočky.Aj v receptoch,aj na tejto diskusii čítam o pridávaní oleja do zeleninky.Chcem sa opýtať,či nestačí tuk v materskom mlieku,ktorým ju dokŕmim hneď po podaní polievočky.Ďakujem.

marta napísané 28.10.2005 13:36 answer email

na akom oleji je najlepšie pripravovať stravu?

Dada napísané 09.10.2005 21:56 answer email

Môj synček bude mať 5 mesiacov, dojčím ho iba v noci a ráno, inak dokrmujem Nutrilonom. Má už jeden zúbok a druhý sa mu práve prerezáva. Keď mal 4 mesiace a týždeň začala som mu dávať kašičky, zeleninové polievky, výživu. Pár krát zjedol i prináčika, dávam mu občas i keksík s roztlačeným banánom alebo jabĺčkom. Tuhú stravu má 1x za deň, inak iba mlieko. Poraďte mi prosím, či to nie je veľmi ťažké na jeho bruško. Inak je spokojný, nemá problémy s bruškom ani stolicou.

Dada napísané 09.10.2005 21:55 answer email

Môj synček bude mať 5 mesiacov, dojčím ho iba v noci a ráno, inak dokrmujem Nutrilonom. Má už jeden zúbok a druhý sa mu práve prerezáva. Keď mal 4 mesiace a týždeň začala som mu dávať kašičky, zeleninové polievky, výživu. Pár krát zjedol i prináčika, dávam mu občas i keksík s roztlačeným banánom alebo jabĺčkom. Tuhú stravu má 1x za deň, inak iba mlieko. Poraďte mi prosím, či to nie je veľmi ťažké na jeho bruško. Inak je spokojný, nemá problémy s bruško ani stolicou.

lenka napísané 27.06.2005 13:25 answer email

kaše ktore su urcene pre deti od 4. mesiaca neobsahuju lepok, su ryzove, ja svojmu 5 mesacnemu babu davam tieto kaše,ale nie huste, riedim ich umelou formulou

Majka napísané 06.06.2005 22:17 answer email

mozte mi niekto povedat ci je spravne davat detom mladsim ako 7 mesiacov obilninove kase?vsade citam ze lepok ktory obsahuju moze sposobit vazne ochorenia dietata.no na kasach je pisane ze su urcene pred deti od 4 mesiacov???

lada napísané 17.03.2005 21:47 answer email

Ja mam jeden dotaz mohli by ste mi niekdo poradit,moje babenko ma uz styri mesiace mam uz prejst na inu stravu a doplnat ju mliekom?je na umelej strave.

evicka napísané 29.01.2005 00:19 answer email

ja mam momentalne doma knizku pozicanu Varime pre dojcata a tam je presne spominane zmrazovanie sposobom uvarit, natlacit do sacku al. cohokolvek a zmrazit.cca na 1mesiac. netreba sterilizovat.ale zasterilizovane vydrzi dlhsie ako zmrazene. len neviem kt. sposob je setrnejsi na vitaminy.

Jarka napísané 26.01.2005 11:05 answer email

Ja to bezne robim tak, ze uvarim, rozmixujem, dam do nadobky na lad, ked to zamrzne, tak to zabalim po jednom kusku do potravinovej folie a potom vyberam a kombinujem podla potreby (mrazim totiz druhy zeleniny zvlast). Niekde som citala, ze sa to tak moze robit a moze to byt v mrazaku max. 1 mesiac.

Henrieta napísané 03.01.2005 18:41 answer email

Vie mi niekto poradit ako mozem uskladnit taketo pyre, ked si chcem navarit viacej a potom podla potreby len vytahovat? Staci dat do mrazaku, alebo treba

zavarit/sterilizovat? Dakujem

pre ivanu napísané 09.09.2004 10:58 answer email

ak kojis, tak materske, pridas na zaver. ak nekojis, tak adaptovane pre alergikov.

ivana napísané 28.05.2004 22:38 answer email

Ja mam jeden dotaz ohladom toho mlieka,kedze kravske mlieko nie kazde dieta znasa.Ake mlieko do tychto receptov pouzit?

Petra napísané 15.12.2003 20:17 answer email

Ahoj, mozes uz zacat, ale mne doktori doporucili pockat az do pol roka, aby sa zbytocne nealergizoval zaludok dietatka. Ale uvarenou a rozmixovanou mrkvou nemozes nic pokazit. Aspon zistis ako Ti mala/y reaguje na tuhu stravu a na jedenie lyzickou.

stanka napísané 08.12.2003 11:12 answer email

Mozete mi prosim niektora poradit?Moja babatko vcera dovrsilo 4 mesiace mozem uz prejst na inu stravu doplnanu mlieckom?

justina napísané 11.10.2003 20:36 answer email

Je pravda, že existuje aj panenský olivový olej za studena listovaný aj pre teplú a aj pre studenú úpravu. Ide o dva rôzne výrobky. Stačí si pozrieť internetové stránky špecializované na potraviny. U nás sa na olejoch tuším neuvádza či je vhodný na teplú alebo studenú kuchyňu.

Klara napísané 02.07.2003 22:14 answer email

Nuz neviem, ale co mam talianske recepty od profesionalnych kucharov tak bezne sa tam teplne pripravuju jedla na extra virgin olive oil. Ja to tak robim tiez ako Svetlana, pouzivam za studena lisovany olivovy olej aj na dusenie zeleniny alebo meska.

Silvia napísané 06.06.2003 22:05 answer email

Materske alebo umele, podla toho kolko materskeho bolo po ruke.

Ľuba napísané 17.05.2003 21:26 answer email

Ahoj Silvia,

ake mlieko pouzivas pri priprave receptov? Pocula som, ze normalne kravske mlieko deti do 1. roka nemozu.

Silvia napísané 13.01.2003 00:01 answer email

Ahojte, tak s tymi hubami sorry, som si myslela, ze sa mozu. Viem ze surove sampiony by ani dospelaci nemali, lebo skodia (udajne narusaju DNA?) a viem ze sa musia dlho varit. Kazdopadne vdaka za reakcie. :o)

Martina napísané 11.01.2003 02:29 answer email

Svetlana, moja svokra je talianka a teda kvalitna kucharka a vie co to o olivovom oleji. zasadne ho pouziva len za studena. jeho tepelne spracovanie znici vsetko co je v nom dobre a zdrave. pri vareni pouziva teda stolovy olej. rozhodne si neuskodis, ak ho budes aj nadalej pouzivat ako doteraz, akurat si mozes svoje kucharske vytvory nazvat luxusom (kedze taky olej nie je najlacnejsi):-)) sylvia. dik za receptiky, o taky mesiac sa mi zidu.

Svetlana napísané 08.01.2003 14:44 answer email

Tento olej nie je vhodny na tepelny upravu ? Nikdy som to nepocula .. bezne ho doma pouzivam, na vsetko. (vyprazane jedla nerobime, ale cibulu na nom bezne prazim)

miha napísané 07.01.2003 19:53 answer email

bora, podla mna mas pravdu. olej pridany do podusenej mrkvy vo vode je rozgodne viac ok ako olej tepelne upravovany a princip vstrebavania vitaminu to nemeni. akurat by som ten olej pridala este za tepla, a nechala vychladnut alebo chvilu postat.

Bora napísané 06.01.2003 15:17 answer email

Mam to chapat tak, ze olej, dodany az do hotoveho zeleninoveho jedla, vareneho vo vode, je zbytocny?

Tatiana napísané 04.01.2003 16:15 answer email

Vitaminy A, E, D a niektoré iné menej známe sú rozpustné v tukoch, iba tak ich vie organizmus človeka spracovať. Takže s tou mrkvou (a provitamínom A) fakt musíš do tela pridať tuky. Keďže tieto malé deti majú rýchly metabolizmus, je lepšie mrkvičku na oleji podusiť, aby do tela prišiel vitamín A už naviazaný na tuk. Za ten krátky čas, čo je potrava v tráviacej sústave dieťatka, ho stihne telo prijať viac a nevychádza potom z tela nespotrebovaný. To je hlavný dôvod na dusenie.

Silvia napísané 03.01.2003 22:37 answer email

Ahoj Bora, nikdy som nemala ten olej tak horuci ze by sa mi na nom nieco vyprazalo. Pouzivam bio-slnecnicovy olej, ked varim a ked nevarim, tak olivovy. Ide o to, ze mrkvicka sa ma trochu podusit a vitaminy su rozpustne v olejoch. To mam od sesternice biologicky...Takze ak sa ti uvedena forma nepaci, kludne uvar alebo priprav na pare, potom roztlac a az potom pridaj olej. Aj tak som to robievala. Vela radosti pri vareni. :o)

Bora napísané 03.01.2003 21:45 answer email

Neda mi nereagovat. Olej zohrejeme v hrnci a mrkvicku podusime? Nie je to ta menej zdrava forma pripravy? Vzdy som olej pridavala na konci do hotoveho jedla. Je to olej specialny, olivovy, nevhodny na tepelnu upravu. Ak chcem zvolit olej vhodny na tepelnu upravu a pouzit postup tu spominany, nie je to vlastne vyprazanie na menej kvalitnom oleji?

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia