Raňajky
Mrkvové mlieko a sendviče so salámou
Potrebujeme
Na mlieko: 60 g mrkvy, 1 liter mlieka, 1 pol. lyžica medu.
Na chlieb: 8 sendvičových viek, maslo, 16 krúžkov inoveckej salámy.Postup
Mrkvu nakrájame na menšie kúsky a spolu s mliekom a medom vymixujeme. Chlieb pripravíme klasicky.
Obed
Zahustená zeleninová polievka a fašírky zo smotany
Potrebujeme
Na polievku: 40 g masla, 30 g hl. múky, 30 g vegety, 400 g mrkvy, 2 cibule, 200 g točenej salámy, 1 dl kyslej smotany, 1 dl mlieka, 1 žĺtok, soľ, 2 pol. lyžice petržlenovej vňate.
Na fašírky: 7dl kyslej kapusty, 2 vajcia, 200g mäkkej salámy alebo údeného mäsa, nasekaná petržlenová vňať, trocha polohrubej múky na zahustenie, mletá rasca, soľ, celá rasca, olej na vyprážanie.Postup
Polievka: Na masle opečieme cibuľku do sklovita. Pridáme na drobno nakrájanú mrkvu, premiešame. Zalejeme vodou a dusíme asi 20 minút. Pridáme na kolieska nakríjanú točenú salámu. Dolejeme vodu asi do 1,5 litra. Múku a žĺtok vymiešame so smotanou a mliekom. Vlejeme za stáleho miešania do vriacej polievky a necháme asi 5 minút prevrieť.
Fašírky: Kyslú kapustu pokrájame a zahustíme múkou. Pridáme mletú rascu, vajcia, soľ, salámu pokrájanú na pásiky, petržlenovú vňať a spolu premiešame. Vyformujeme karbonátky. vyprážame ich z oboch strán na horúcom oleji dozlatista. Pri vyprážaní ešte posypeme fašírky celou rascou. Podávame s varenými zemiakmi.
Večera
Tvarohovo syrové mafiny
Potrebujeme
250 g tvarohu, 250 g strúhaného Eidamu, 2 pol. lyžice detskej krupice, 2 čaj. lyžičky soli, 2 čaj. lyžičky sezamových semienok, 400 g polohrubej múky, 20 g drožia, 2,5 dl vlažného mliekaPostup
Z droždia a mlieka urobíme kvások, ktorý necháme kysnúť asi 10 minút. Medzitým si ostatné suroviny dobre premiešame. Po tých asi 10 minútách pomaly zmiesime cesto. Možo budete musieť prysypať múku, lebo tvaroch je vlhký. Necháme asi pol hodiny vykysnúť. Vytrieme si olejom formu na mafiny a pomaly nadávkujeme do nej cesto asi do 2/3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C približne 30 minút.