Raňajky
Kôprové maslo
Potrebujeme
2 pol. lyžice sušeného kôpru, 100 g masla,1 pol. lyžica bieleho jogurtu, štipka soli.Postup
Všetko vymiešame do penista a podávame natreté na celozrnnom chlebe spolu s mliekom alebo bielou kávou.
Obed
Perkelt
Potrebujeme
6 horných kuracích stehien, 3 paradajky, 1 paprika, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky, soľ, 400 g cestovín (kolienka), 4 pol. lyžice olejaPostup
Stehná prudko opečieme na oleji z každej strany, Vyberieme a dáme dole kožu. Do výpeku vmiešame mletú papriku, nakrájané paradajky a nakrájanú papriku. Stehná si osolíme a vrátime do hrnca. Prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť asi hodinu. Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu. Kuracie stehná položíme na tanier. Všetku zmes rozmixujeme na kašu.Vmiešame do nej biely jogurt a vrátime do hrnca, aby zmes prešla varom. Podávame na tanieri kuracie stehno a kolienka poliate rozmixovanou zmesou.
Večera
Celozrnné žemle
Potrebujeme
2 stredne veľké zemiaky, 3 dl vody, 2 čaj. lyžičky soli, 2 čaj. lyžičky oleja, 40 g droždia, 500 g celozrnnej pšeničnej múky, 2 čaj. lyžičky rasce, 2 čaj. lyžičky morskej hrubozrnnej múky.Postup
Vo vode rozmiešame droždie, soľ, rascu. Necháme asi pol hodiny podkysnúť. Potom primiešame na jemno nastrúhané zemiaky a nakoniec múku. Vypracujeme husté cesto. Necháme vykysnúť asi pol hodiny. Potom vymastíme maslom plech. Z cesta urobíme 6 veľkých gulí, ktoré položíme na pekáč a necháme ešte asi pol hodinu nakysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 20 – 25 minút. Vychladnúť necháme na mriežke.