Raňajky
Pažítková nátierka
Potrebujeme
5 pol. lyžíc masla, 1 pol. lyžica pažítka, soľ, 3 pol. lyžice smotany, 2 pol. lyžice nastrúhaného syra, soľPostup
Všetko premiešame a necháme postáť. Natierame na hrianky a podávame s mliekom.
Obed
Hovädzia polievka a perky
Potrebujeme
Na polievku: 250 g hovädzieho predného, 500 g zemiakov, 500 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 2 pol. lyžice masla, 2 pol. lyžice detskej krupice, rasca, soľ, 2 pol. lyžice petržlenovej vňate.
Na perky: 300 g hrubej múky, 1 vajce, 2 dl vody, štipka soli, hustý lekvár na plnkuPostup
Polievka: Mäso zalejeme asi 3 litrami vody a necháme variť asi 1,5 hodiny. Potom mäso vyberieme, pokrájame na kúsky, vložíme späť do vývaru a pridáme nakrájanú zeleninu. Varíme asi pol hodiny. Potom na masle urobíme zápražku, ktorú za stáleho miešania vlejeme do polievky. Necháme prevrieť asi 5 minút.
Perky: Múku, vajce, vodu a štipku soli zmiešame. Necháme chvíľu (asi 15 minút) postáť. Potom vyvaľkáme a vykrojíme štvorčeky, ktoré plníme lekvárom. Vyvárame vo vode Podávame posypané kakaom, alebo tvarohom.
Večera
Brokolica s tvarohovou zálievkou
Potrebujeme
1 veľká brokolica, 250 g tvarohu, 150 g kyslej smotany, 1 pol. lyžica pažítky, 1 pol. lyžica nasekaných orechov, 1 mokka kávová lyžička octu.Postup
Tvaroh spolu s ostatnými surovinami vymiešame do hladka. Brokolicu vložíme do vriacej vody a povaríme asi 8 minút. Potom necháme odkvapkať. Rozkrájame ju na kúsky, rozdelíme na taniere a polejeme zálievkou. Podávame s varenými zemiakmi alebo rožkom.