Raňajky
Hrnčekový koláč
Potrebujeme
1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček hrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček studeného mlieka, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, ½ hrnčeka oleja, štipka soliPostup
Všetko dobre premiešame. Vlejeme na vymastený múkou vysypaný plech a vložíme do studenej rúry. Pečieme pri 180°C asi 35 minút.
Obed
Boršč a smotanové trhance
Potrebujeme
Na boršč: 600g červenej repy, 150g mrkvy, 50g petržlenu, 120g cibule, 600g hlávkovej kapusty, 90g rajčinového pretlaku, 100g masla, 30ml octu, 30g cukru, 40g svetlej zápražky, 6 zrniek čierneho korenia, bobkový list, soľ, 150 g bieleho jogurtu, 50 g masla.
Na trhance: 300 g polohrubej múky, 2 dl vody, 1 mokka kávová lyžička soliPostup
Boršč: Všetku zeleninu očistíme a nastrúhame alebo pokrájame na rezance. Vo väčšej nádobe rozohrejeme maslo, pridáme nakrájanú červenú repu, zalejeme vodou, pridáme pretlak a ocot, zakryjeme pokrievkou a dusíme za občasného miešania asi 30 minút. Prisypeme cukor, vložíme nastrúhanú kapustu a povaríme asi 15 minút. Zápražku rozmiešame vo vode alebo vývare, korenie, bobkový list a soľ povaríme spolu asi 20 minút. Vmiešame jogurt.
Trhance: Všetko zmiešame. Z cesta natrháme približne rovnaké kúsky, ktoré potom vyvaríme v slanej vode. Podávame poliate bielym jogurtom. Pri dospelých môžeme pridať aj opraženú slaninku.
Večera
Syrová saláma
Potrebujeme
350 g Eidamu, 250 g šunky, 120 g masla, 1 bambíno, pažítka, 2 vajíčka.Postup
Syr vcelku zabalíme do mikroténového vrecka, ponoríme do vriacej vody a 20 min. varíme. Bambíno rozmiešame s maslom, pridáme nadrobno nakrájanú šunku, vajcia natvrdo. Uvarený zmäknutý syr rozvaľkáme, potrieme plnkou a zvinieme. Zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky na 2-3 hodiny. Nakrájame na kolieska a podávame s paradajkou a chlebom.