Raňajky
Šunková nátierka
Potrebujeme
100 g šunky, 50 g masla, soľ, 1 polievková lyžica prevareného mlieka, 2 na tvrdo uvarené vajíčka, 1 malá zaváraná uhorka, muškátový kvet, 1 polievková lyžica bieleho jogurtuPostup
Nakrájanú na jemno šunku a vajíčko zmiešame s ostatnými surovinami. Dochutíme soľou a muškátovým kvetom. Môžeme použiť aj strúhaný muškátový oriešok. Necháme stuhnúť asi 15 minút.
Podávame ma tmavom chlebe s ríbezľovým džúsom.
Obed
Mrkvičková polievka a zemiakový závin
Potrebujeme
Na polievku: 2 mrkvy, 1 vajíčko, 7 polievkových lyžíc detskej krupice, soľ, 1 liter vývaru.
Na závin: 500 g uvarených pretlačených zemiakov, 180 g hrubej múky, 1 čajová lyžička soli, 1 vajíčko, 30 g rozpusteného masla
Na plnku: 300 g uvareného údeného mäsa zo včera, 20 g masti, 50 g cibule, 1 vajíčko, soľPostup
Polievka: Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Zalejeme vývarom a necháme prejsť varom asi 5 minút. Medzitým si vymiešame vajíčko s detskou krupicou a nahádžeme do vývaru drobné halušky, ktoré necháme prevrieť asi 3 minúty. Dochutíme soľou. Potom odstavíme polievku a prikryjeme.
Závin: Suroviny na cesto vymiešame a na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 0,5 cm hrubé cesto. Potrieme plnkou (mäso sme pomleli spolu s cibuľou a premiešali s vajíčkom a soľou). Stočíme do závinu. Závin preložíme na vlhkú utierku a konce zviažeme niťou. Vyvárame vo vriecej vode asi 10 minút. Potom vyberieme a nakrájame.
Podávať môžeme aj poliate paradajkovou omáčkou alebo syrovou.
Večera
Zimný šalát
Potrebujeme
200 g mrkvy, 200 g čínskej kapusty, 100 g cibule, 100g Eidamu, 1 polievková lyžica nakrájaných čiernych olív, soľ, mleté biele korenie, 2 čajové lyžičky sójovej omáčkyPostup
Mrkvu nastrúhame na hhrubom strúhadle a zmiešame s na krúžky nakrájanou cibuľou a na rezance nakrájanou kapustou. Prisypeme olivy. Premiešame so soľou, korením a sójovou omáčkou. Necháme postáť v chlade asi pol hodinu a potom premiešame so syrom.
Podávame s tmavým chlebom.