Denné menu č.261

0

Raňajky

 

Tvarohová nátierka

Potrebujeme
400 g tvarohu, 80 g masla, 100 g kapie, 50 g cibule, soľ, 0,5 dl mlieka

Postup
Pretretý tvaroh, maslo, nadrobno pokrájanú kapiu, kúsok postrúhanej cibule a soľ dobre premiešame. Krém podľa potreby zriedime mliekom. Podávame s celozrnným pečivom.

 

Obed

 

Zeleninová polievka a ražniči

Potrebujeme
Na polievku: 3 paradajky, 100 g zeleru, 1 veľká mrkva, 1 menšia cibuľa, 1 zelená paprika, 1 pol. lyžica oleja, 1 lyžička mletej rasce, soľ, 3 väčšie zemiaky, 2 pol. lyžice nasekanej pažítky.
Na ražniči: 400 g bravčového karé, soľ, olej, 200 g klobásy, 80 g údenej slaniny, 80 g cibule

Postup
Polievka: Na oleji opečieme na jemno nakrájanú cibuľku, Za stáleho miešania pridávame na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu a zeler, na drobno nakrájanu papriku a paradajku. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme nakrájane zemiaky, posolíme a pažítkou. Necháme pod pokrievkou dusiť asi 20 minút.
Ražniči: Mäso nakrájame na malé plátky. Cibuľu a klobásku nakrájame na tenké kolieska a slaninu na tenké plátky. Potom jednotlivé kúsky striedavo napichujeme na špajlu. Takto pripravené ražniči osolíme a okoreníme. Hotové ražniči poukladáme do panvice a opekáme z každej strany asi 5 minút. Podávame s varenými zemiakmi.

 

Večera

 

Syrové bosniaky

Potrebujeme
250 g hrudkovitého tvarohu, 250 g strúhaného Eidamu, 2 čaj. lyžičky soli, 2 čaj. lyžičky sezamových semiačok, 400 g gramov polohrubej múky, 20 g drožia, 2,5 dl vlažného mlieka

Postup
Z droždia a mlieka urobíme kvások, ktorý necháme kysnúť asi 10 minút. Medzitým si ostatné suroviny dobre premiešame. Po tých asi 10 minútách pomaly zmiesime cesto. Možo budete musieť prysypať múku, lebo tvaroch je vlhký. Necháme asi pol hodiny vykysnúť. Vytrieme si olejom formu na mafiny a pomaly nadávkujeme do nej cesto asi do 2/3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C približne 30 minút.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár