Raňajky
Syrová nátierka
Potrebujeme
4 trojuholníky taveného ementálu, 200 ml smotany, 1/2 banánu, 2 plátky šunkyPostup
Smotanu nalejeme do panvice, pridáme k nej syr a pomaly varíme, kým sa nerozpustí, potom pridáme na jemno nakrájanú šunku a babán. Už len prehrejeme. Banán nie je dobré variť. Podávame teplé na sendviči spolu s pomarančovým džúsom.
Obed
Vývar s haluškami a živánska
Potrebujeme
Na polievku: 2 litre vývaru z mrazničky (spred dvoch dní) alebo bujónu, 150 g kuracej pečene, asi 5 polievkových lyžíc detskej krupice, 2 polievkové lyžice pažítky
Na mäso: 600 g zemiakov, 150 g prerastenej slaniny, 250 g klobásy, 3 cibule, soľ, mletá červená paprika, rascaPostup
Polievka: Pečienku rozmixujeme a zmiešame s detskou kupicou (niekedy treba pridať detskej krupice). Necháme postáť asi 10 – 15 minúť, aby krupica nabobtnala. Potom malou lyžičkou nahádžeme halušky do vriaceho vývaru. Necháme ich prevrieť asi 5 minút. Vývar môžeme dochutiť a do odstaveného pridáme pažítku.
Živánska: Zemiaky nakrájame na kolieska spolu s klobásou a cibuľou. Slaninu na štvorčeky. Všetko premiešame s koreninami. Na štvorce alobalu položíme kôpky. Alobal dobre zatvoríme. Malo by nám výjsť 6 balíčkov. Všetky položíme na pekáč a pri 180°C pečieme 30 minút. Potom alobal otvoríme a necháme zapiecť asi 10 minút.
Večera
Sladké vankúšiky
Potrebujeme
3/8 litra mlieka, 4 polievkové lyžice detskej krupice, 1 vajce, 250 g polohrubej múky, štipka soli, lekvár na plnku a škoricový cukor na posypaniePostup
Do vriaceho mlieka za stáleho miešania vsypeme krupicu. Miešame, kým nezhustne. Necháme vychladnúť. Vychladnutú krupicu zmiešame so soľou, vajíčkom a pomaly pridávame múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré nakrájame na štvorčeky. Na polovicu štvorčekov dáme lekvár. Prázdnymi štvorčekami prikryjeme a kraje pozatláčame prstami alebo vidličkou. Vyvaríme asi 5 minút v osolenej vode. Podávame posypané škoricovým cukrom. Prípadne môžeme omastiť roztopeným maslom.