
Raňajky
Hrianky s brokolicou
Potrebujeme
500 g mrazenej brokolice, 8 plátkov šunky, 8 plátkov syra, 8 krajcov hriankového chleba, 40 g tuku, zeleninu na ozdobeniePostup
Brokolicu vložíme na osem minút do vriacej vody, vyberieme a necháme dobre odkvapkať. Chlieb z oboch strán tenko potrieme maslom, položíme na plech vyložený alobalom a pokryjeme plátkom šunky. Na hrianky rozdelíme brokolicu, na ňu dáme syr a jedlo zapečieme v dobre vyhriatej rúre. Ozdobíme čerstvou alebo streilizovanou zeleninou a ihneď podávame

Obed
Zemiaková polievka a zapekané rezne
Potrebujeme
Na polievku: jednu lyžicu bravčovej masti, jednu cibuľu, jednu lyžicu mletej červenej papriky, 500 g zemiakov, soľ, rascu, mleté čierne korenie, majorán, 100 g krupice, jednu lyžicu masla, jedno vajce, pažítku
Na rezne: Potrebujeme 8 – 10 rezňov z bravčového mäsa, olej, soľ, čierne mleté korenie, mletú sladkú papriku, 1 väčšiu konzervu krájaných šampiňónov, 2 – 10 plátkov šunky a údeného syra, cibuľu, 1 kyslú smotanuPostup
Polievka: Na masti opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Odstavíme, vmiešame mletú papriku, očistené zemiaky nakrájané na kolieska, soľ, rascu, korenie, majorán, zalejeme 1 200 ml vody a uvaríme do mäkka. Z krupice, masla a vajca vymiešame cesto a necháme postáť. Z cesta pomocou lyžice sádžeme do polievky halušky a ešte krátko povaríme. Polievku dochutíme posekanou pažítkou.
Rezne: Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme, posypeme mletou paprikou a vyprážame na oleji v panvici. Vypražené rezne ukladáme vedľa seba do pekáča. Vo výpeku usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a šampiňóny. Zmes rozdelíme na rezne. Potom na každý rezeň kladieme kladieme plátok šunky a navrch údený syr. Zalejeme posolenou kyslou smotanou a dáme do rúry zapiecť.
Podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.

Večera
Dolky
Potrebujeme
400 g polohrubej múky, 20 g droždia, štipku soli, mlieko
Plnka: 200 g tvarohu, slivkový lekvár, 150 g pomletého maku zmiešaného s 50 g práškového cukru, 150 g pomletých orechov zmiešaných s 50 g práškového cukru, 100 g rozpusteného masla, práškový cukorPostup
Do preosiatej múky zamiešame rozdrobené droždie, štipku soli a vlažné mlieko. Vypracujeme nie príliš husté cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrajujeme dolky, ktoré necháme na doske znovu kysnúť. Nakysnuté ich opečieme na rozpálenej platni z obidvoch strán. Opečené ich obaríme vriacou vodou a položíme na tanier. Dolky potrieme slivkovým lekvárom, pokvapkáme rozpusteným maslom a obalíme v makovej a orechovej plnke alebo posypeme tvarohom s práškovým cukrom. Na záver môžeme dolky opäť pokvapkať rozpusteným maslom.
