Poznáte to. Sú veci, ktoré vás proste od detstva desia.
Niekto sa bojí vykloniť z okna na 13.tom poschodí, niekto má panický strach zo zelených lentiliek, iný fóbiu z uzavretých priestorov.
Ja mám zoznam strašidelností celkom košatý. Ale prekonávať fóbie je pre mňa výzva.
Pod heslom, ak ma to nezabije, nutrične to posilní moju rodinu – rozhodla som sa vytvoriť si vzťah bez strachu, stresu a predpojatosti – k tlakovému hrncu.
Deň prvý
17:00 Na mojom kuchynskom stole stojí nový Tefal Clipso+ a smeje sa mi do očí. Nie. Nie som mäkká. Návody na použitie nečítam!
17:02 Napúšťam do neho vodu a pokladám na varnú dosku k prvému „ dezinfekčnému“ vareniu.
17: 03 Prichádza synátor po tréningu a len tak spak ruky chce otvoriť dekel hrnca s básnickou otázkou „ čo máme na večeru“?
Keby samu to podarilo, jeho hlad by nás stál aj náš zánovný digestor a iste by stropom prerazil do postele mladšieho dieťaťa, nedajbože vyletel komínom a ….. (nie, prečo, veď nie som predposr…).
Dekel bol ale silnejší ako on a jeho hlad. Do hrnca ho nevpustil.
17:03 Nasledujúcu minútu vrieskam na syna, že nás mohol zabiť.
17:04 Golem ožíva. Najprv trošku, ale postupne viac a viac sičí , tak mi príde vhodné pootočiť ventilom na značku „ para“, aby sa ukludnil. Tento úkon bol golemom pochopený presne naopak a ja začínam nepríčetne vrieskať na celý dom o pomoc.
17:05 Prichádza moje najstaršie dieťa, ktoré pri pohľade na mňa vyvráti oči, vypne sporák, paru nechá pokojne dosyčať a chytí do ruky návod na použitie.
17:10 Tvárim sa pred rodinou opäť na chvíľu konštuktívne, vyťahujem mäso z chladničky.
Hladkým ťahom noža rozrezávam fóliu, zo zvyku prikldám bližšie k nosu. Hovädzie mäso na polievku, čo som kúpila dnes v BILLA – s dátumom expirácie pozajtra – hádžem šmahom ruky do koša. Je pokazené. Hnusne smrdí. Br. BILLA HEUTE dnes neplatí. Resp. My sme zaplatili.
17:12 Z mrazáku vyťahujem 2 krabičky so špenátom, a dám variť vajíčka na tvrdo. Golema dnes už necháme napokoji.
Ráno múdrejšie večera
Ráno múdrejšie večera, ako hovorievala moja babka Margita z Kaplne. Po listovaní príručkou k použitiu som zahodila svoje paranoje, a zvolila menežérsky prístup. Od toho rána už v inom hrnci nevarím. Veď načo .Toto je ponaučenie:
K šťastnému vareniu v parnom hrnci potrebujete:
- 1 dieťa, ktoré vie čítať návody
- Iné dieťa, ktoré skočí do obchodu po čerstvé suroviny
- 6 minút na varenie kuracej, 20 minút na varenie hovädzej polievky, a vlastne len pár minút na uvarenie čohokoľvek
- Stravníkov, ktorí si všimnú, že vám varenie čohokoľvek zaberá už iba pár minút času a budú vás za to nahlas obdivovať.
- V prípade, že si to nevšimnú, môžete si ušetrenú hodinu – dve, čo by ste inak stepovali pri klasických hrncoch, prečítať moje články 🙂 , alebo uštrikovať ponožky.
A viete , čo na mňa pri voľbe môjho golema zabralo najviac? Týchto 5 bodov od Tefal Caplso+ :
5 poistiek pre panikárov
- Bezpečné otváranie– hneď ako stúpne tlak vo vnútri hrnca, už ho nie je možné otvoriť.
- Bezpečné zatváranie zabezpečí , že ak nie je pokrievka správne nasadená, hrniec sa nenatlakuje.
- Prevádzkový ventil reguluje nízky a vysoký tlak a odpúšťa prebytočnú paru
- Bezpečnostný ventil v prípade, ak by zlyhal pracovný ventil, bezpečnostný odpustí prebytočnú paru.
- Tesnenie – ak by zlyhali oba ventily, čo je vysoko nepravdepodobné, tlak v hrnci vytlačí tesnenie pokrievky a prebytočná para unikne otvorom medzi pokrievkou a hrncom.
Tak čo dáme nabudúce do testu ? Lano na bungee jumping?
Uz mi k tomu chyba len cena.