Príspevok pri narodení dieťaťa, rodičovský príspevok. Zmeny od 1.1.2014

Kristína Kováčiková 2

Koniec plošných dávok pre bohatých rodičov, rodičovský príspevok iba pre matky, ktoré nepracujú, rôzne výšky rodičovského príspevku…

– v priebehu roka 2013 sa uvažovalo aj o týchto zmenách, avšak nakoniec z nich vzišlo.

Pozrime sa spolu, ktoré novinky v oblasti „rodičovskej“ legislatívy nakoniec platia od januára 2014.

O koľko si prilepšíme?

  • 0,42 eur mesačne – prídavok na dieťa – od 1.1.2014 vo výške 23,52 eur
  • 0,19 eur mesačne – príplatok k prídavku na dieťa – od 1.1.2014 vo výške 11,02 eur
  • 3,60 eur mesačne – rodičovský príspevok – od 1.1.2014 vo výške 203,20 eur, rodič dvojičiek dostane 254 eur mesačne, rodič trojičiek 304,80 eur mesačne

Výška týchto dávok zostáva bez prilepšenia:

  • príspevok pri narodení dieťaťa (ktorý sa zlúčil s príplatkom k príspevku pri narodení dieťaťa)
  • príspevok na starostlivosť o dieťa

Rovnaká ostáva aj percentuálna sadzba pri výpočte materského (65 %), ako aj podporná doba poberania tejto dávky nemocenského poistenia (cca 34 týždňov, matky dvojičiek 43 týždňov, osamelé matky 37 týždňov).

Príspevok pri narodení dieťaťa

Najväčšou korekciou prešiel príspevok pri narodení dieťaťa.

Príspevok pri narodení dieťaťa je jednorazová štátna sociálna dávka, vypláca ju príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

S účinnosťou od 1. januára 2014 dochádza k zlúčeniu príspevku pri narodení dieťaťa (v sume 151,37 eur) a príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa (v sume 678,49 eur) do jednej štátnej sociálnej dávky – príspevku pri narodení dieťaťa.

Účel dávky ostáva rovnaký – pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca.

Výška príspevku je odstupňovaná podľa poradia pôrodu, z ktorej sa dieťa narodilo. Suma príspevku pri narodení dieťaťa je k 1.1.2014 upravená nasledovne:

  • 829,86 eur, ak ide o dieťa narodené z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní
  • 151,37 eur, ak ide o dieťa narodené zo štvrtého pôrodu a ďalšieho pôrodu alebo ak ide o dieťa z prvého pôrodu až tretieho pôrodu, ktoré sa nedožilo 28 dní

Suma príspevku pri narodení pre dvojičky a viac súčasne narodených detí:

  • suma príspevku (829,86 eur, resp. 151,37 eur) sa zvyšuje o 75,69 eura na každé dieťa, ktoré sa dožilo najmenej 28 dní

Zmenila sa aj definícia oprávnenej osoby. Po novom si môžu požiadať o príspevok pri narodení iba iba biologickí rodičia dieťaťa, prednostne matka dieťaťa. Medzi oprávnené osoby už zákon neráta osobu, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia súdu alebo príslušného orgánu.

Pribudla nová podmienka nároku na príspevok pri narodení dieťaťa. Po novom je jednou z podmienok nároku nielen trvalý pobyt, ale aj bydlisko oprávnenej osoby na území SR: bydlisko na účely príspevku je miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivost, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.

Sprísnili sa podmienky nároku na príspevok pri narodení dieťaťa. Tu sú dve nové okolnosti vylučujúce vznik nároku na príspevok: 

  • nárok na príspevok nevznikne, ak oprávnená osoba neuzatvorila pre dieťa dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti.
  • nárok na príspevok nevznikne, ak najmenej jedno z detí oprávnenej osoby narodených pred narodením dieťaťa, na ktoré si uplatňuje nárok na príspevok, je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov.

Deti narodené mimo SR: Ak sa dieťa narodilo mimo územia SR a príslušná inšitúcia štátu, v ktorom sa dieťa narodilo, vyplatila oprávnenej osobe príspevok alebo inú dávku toho istého druhu, nárok na príspevok nevznikne.

Menej administratívnej záťaže pre rodiča. Tá ubudne už len z titulu zlúčenia príspevku a príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa do jednej dávky. V praxi miesto dvoch tlačív budú rodičia vypĺňať už len jedno. Rodič tiež po novom nie je povinný preukazovať úradu skutočnosti, ktoré sú úradu známe z výkonu inej činnosti úradu, alebo ktoré môže úrad získať z dostupného informačného systému verejnej správy, napr. Sociálnej poisťovne.

Rodičovský príspevok

Sprísnili sa tiež podmienky nároku na rodičovský príspevok. Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorú vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Účel dávky: štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa

Dokedy trvá nárok: najdlhšie do troch rokov veku dieťaťa, resp. šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav

Výška dávky: 203,20 eur mesačne (od 1.1.2014), rodič dvojičiek dostane 254 eur mesačne, rodič trojičiek 304,80 eur mesačne.

Nárok na rodičovský príspevok počnúc 1.1.2014 nevzniká, ak oprávnená osoba je rodič ďalšieho dieťaťa, ktoré je zverené do osobnej starostlivosti druhého rodiča, do náhradnej osobnej starostlivosti, do pestúnskej starostlivosti alebo do starostlivosti fyzickej osoby, ktorú určil súd nariadením predbežného opatrenia, alebo do starostlivosti budúcich osvojiteľov alebo je v osobnej starostlivosti poručníka, a na zabezpečenie riadnej starostlivosti o toto dieťa sa poskytuje rodičovský príspevok.

Novela zákona o rodičovskom príspevku priniesla zníženie administratívnej náročnosti pre rodiča, ktorý už nemá povinnosť preukazovať úradu skutočnosti, ktoré sú úradu známe z dostupných informačných systémov štátnej správy alebo verejnej správy.

Menej byrokracie platí aj pre príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý je alternatívou k rodičovskému príspevku. Ak rodič pracuje a dieťa je zatiaľ v jasliach alebo škôlke, v tomto prípade môže zvážiť, či sa mu viac ako rodičovský príspevok neoplatí príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť v tomto zariadení, najviac však vo výške 230 eur. Sumy príspevku na starostlivosť sa k 1.januáru nezmenili.

Príspevok rodičom viac súčasne narodených detí

Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá, je štátna sociálna dávka, ktorú raz za rok vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Účel dávky: štát prispieva rodičom na zvýšené výdavky, ktoré vznikajú v súvislosti so starostlivosťou o viac súčasne narodených detí.

Výška dávky: od 1.1.2014 je jednotná: 110,36 eur.

Prídavok na dieťa – od februára 2014

1.februára 2014 nadobudne účinnosť novela, ktorá prináša rodičom detí starších ako 3 roky novú oznamovaciu povinnosť. Po dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa bude musieť oprávnená osoba hlásiť úradu, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o dieťa do začiatku plnenia školskej dochádzky. Nešikanujeme, tvrdí ministerstvo.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Dobry den, potrebovala, by som zistit ohladom Prispevku pri narodeni dietata.Viem, ze nastali zmeny po 1. januari 2014.Zijem a pracujem v Irsku od roku 2006,trvaly pobyt na SVk.Avsak Irsko tuto davku nevyplaca.Mam na nu narok na SVK,aj ked nesplnam kriterium o bydlisku,resp.zdrziavam sa vacsinu roka v Irsku.Dakujem

  2. Dobry den, potrebovala by som poradit ohladom prispevku pri narodeni dietatka. Ak mam trvaly pobyt na Slovensku, platim si tam zdravotne poistenie, chodila som na slovensku k lekarovi. Od piateho mesiaca sa nachadzam pri manzelovi v Irsku a zacala som chodit k lekarovi tu a rozhodla som sa ze tu aj budem rodit a po porode by som sa chcela vratit spat na slovensko. Mam narok na prispevok alebo nie? Dakujem za odpoved…

Pridaj komentár