Letné ovocné kaše pre bábätká od 6 mesiacov (recepty)

redakcia 0

Ak vaše bábätko dovŕšilo vek, aby už mohlo začať ochutnávať aj niečo iné ako mliečko, leto je ideálne obdobie pre prvé príkrmy. Toľko chutného čerstvého a šťavnatého ovocia a zeleniny, z tých sa kašičky vyrábajú jedna radosť.

Shutterstock

Broskyňové/nektarinkové pyré (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • broskyňa alebo nektarinka
  • voda alebo jablková šťava
  • banán alebo čučoriedky

Broskyňu nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, podlejeme trochou vody alebo jablkovej šťavy a dusíme 2-3 minúty. Rozmixujeme na jemné pyré. Vmiešame banán roztlačený vidličkou.

Nevarená verzia: kúsky broskyne zmixujeme so ¼ šálkou umytých čučoriedok.

Slivkové/marhuľové pyré (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • slivky alebo marhule
  • banán

Slivky/marhule zbavíme šupiek, narežeme na kúsky a dusíme vo vode domäkka. Uvarené zmixujeme na jemné pyré. Môžeme skombinovať aj s banánom.

Shutterstock

 

Melónovo-jablkové pyré (od 10 mesiacov)

Potrebujeme:

  • melón
  • jablko/banán/jahody

Kúsky melónu bez jadierok a polovičku jablka (zbavíme šupky, narežeme na kúsky) zmixujeme ponorným mixérom na hladké pyré. Melón aspoň hodinu pred podávaním vyberieme z chladničky, aby kaša nebola príliš chladná.

Obmenou môže byť kombinácia melón a banán alebo melón s jahodami (pre dieťa staršie ako rok).

 

Mangové pyré (od 10 mesiacov)

Potrebujeme:

  • mango
  • banán/karotka

Dužinu manga nakrájame na malé kúsky a zmixujeme na jemné pyré. Môžeme skombinovať s banánom (popučíme vidličkou) alebo s karotkou (predtým udusíme na vode, zmixujeme).

Shutterstock

Ryžová kaša z letného ovocia (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 1 marhuľu,
  • 1 menšiu hrušku,
  • 1 väčšiu slivku a 
  • 60 g uvarenej ryže (integrálnej)

Postup: Uvaríme ryžu. Ovocie zbavíme šupiek a krátko podusíme vo vode. Zmixujeme s ryžou na hladkú kašu.

Slivková kaša s kukuričnou krupicou (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 90 g uvarenej kukuričnej krupice,
  • 60 ml materského mlieka (alebo formula),
  • 50 g sliviek

Postup: Kukuričnú krupicu uvaríme v pomere 1:4 (20 g krupice na 90 ml vody). Zvlášť udusíme slivky (bez šupiek, pokrájané na malé kúsky). Keď krupica aj slivky trochu vychladnú, zmiešame ich, pridáme mlieko a vymixujeme na hladkú kašu.

Slivková kaša s amarantom (od 6 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 1 väčšiu slivku,
  • 1 menšiu hrušku,
  • 60 g uvareného amarantu.

Postup: Amarant uvaríme podľa návodu. Hrušku a slivku zbavíme šupiek, nakrájame na menšie kúsky, podlejeme v hrnci trochou vody a podusíme 2-3 minúty. Uvarené zmixujeme s amarantom na hladkú kašu.

Ingimage

Pšenová kaša z letného ovocia (od 10 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 60 g uvareného pšena,
  • ¼ šálky čučoriedok,
  • ¼ šálky černíc,
  • 2 slivky

Postup: Uvaríme pšeno. Čučoriedky, černice, umyjeme (môžeme ich preliať vriacou vodou, tak znížime mikrobiologické riziká, ale uchováme vitamíny). Slivky zbavíme šupiek. Ovocie a pšeno zmixujeme na hladkú kašu.

Broskyňová kaša s pšenom (od 10 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 30 g broskyne,
  • 20 g čučoriedok,
  • 30 g dyne,
  • 80 g vareného pšena,
  • štipka škorice

Postup: Broskyne bez šupiek a dyňu pokrájame na malé kúsky. Čučoriedky dobre umyjeme. Ovocie popučíme vidličkou na požadovanú konzistenciu. Podľa návodu uvaríme pšeno, precedíme a vmiešame doň ovocnú kašu. Môžeme pridať štipku škorice pre ešte lepšiu vôňu.

Ovocná kaša s amarantom (od 12 mesiacov)

Potrebujeme:

  • 1 biely jogurt,
  • 80 g uvareného amarantu,
  • 50 g brusníc a čučoriedok,
  • 1 čajová lyžička medu

Postup: Uvaríme amarant. Osladíme medom, pridáme jogurt, zamiešame. Do kaše vmiešame umyté brusnice a čučoriedky.

»»»»»»»»» Prečítajte si aj: 7-dňové obedové menu pre bábätká.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 4,60 z 5)
Loading...

Pridaj komentár