ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
Prvé receptypríkrmy

Základné obilninové kaše pre bábätká od 6 mesiacov (recepty)

 Anna Veselá   09.11.2018   0

Po ukončení 6. mesiaca by už každé zdravé bábätko malo ochutnať aj nejaké iné potraviny okrem maminho mliečka.

Možno ste začali skôr a vaše bábätko už pozná mrkvu, či ryžu. Ak sa ešte len rozbiehate a rozmýšľate, aké kaše sú teraz vhodné, či s lepkom alebo bez lepku, máme pre vás zopár tipov.

Shutterstock

 

Aké obilniny sú odporúčané pre deti podľa veku?

Na začiatok sú vhodné kaše ryžová, kukuričná, pšenová, či pohánková. Neskôr môžete pridať kašu z ovsených alebo pšeničných vločiek, prípadne krupičnú - veľmi riedku kašu. Postupne by sme mali deťom do jedálnička zaradiť obilniny aj vo forme chleba, pečiva a cestovín.

Dnes už neplatí, že sa do 8. mesiaca veku dieťaťa treba vyhýbať akejkoľvek potravine, ktorá obsahuje lepok (z obavy pred celiakiou), práveže je vhodné, aby sa dieťa zoznámilo s lepkom najneskôr v 7. mesiaci.

Ambulancia klinickej výživy pod taktovkou Dr. Bukovského odporúča pre deti v 7. – 9. mesiaci z obilnín ryžu (prednostne naturálnu, nie bielu), jačmenné krúpy, ovsené vločky, kukuričnú krupicu, pšeno, pohánku, amarant a raž. Pre deti v 10. – 12. mesiaci pridáva aj pšenicu, špaldu, tritikal, bulgur a kamut.

Shutterstock

 

Základné obilninové kaše - recepty

Ryžová kaša

Ryžu varte vo väčšom množstve vody (napríklad 2 polievkové lyžice ryže/ 3 dcl vody) do rozvarenia. Ak chcete hladkú konzistenciu, ryžu dohladka rozmixujte ponorným mixérom. Tip: dajú sa kúpiť aj jemné ryžové vločky, z ktorých sa pripraví kaša ešte rýchlejšie.

Ovsená kaša

Polovicu šálky ovsených vločiek zalejeme horúcou vodou a za stáleho miešania varíme na miernom ohni cca 5 minút. Tip: môžeme kúpiť jemnejšie vločky, prípadne ich pred varením rozmixovať na prášok.

Kukuričná

Do vriacej vody za stáleho miešania vsypeme kukuričnú krupicu (2 polievkové lyžice kukuričnej krupice/2 dcl vriacej vody) a varíme cca 10 minút.

Shutterstock

 

Špaldová

Postup je rovnaký ako pri kukuričnej kaši, iba použijeme špaldovú krupicu.

Pšenová

Pred varením by sme mali pšeno prepláchnuť vriacou vodou. Postup varenia: Jednu šálku pšena zalejeme dvomi šálkami vody, prikryjeme a varíme cca 10 minút. Rozmixujeme na hladký krém.

Prečítajte si aj: Pšeno. Recepty nielen pre detičky

 

Pohánková

Pohánku (dve polievkové lyžice) najprv prepláchneme. Potom zalejeme vodou (3 dcl) a uvaríme domäkka (asi 20 minút). Po uvarení zlejte prebytočnú vodu, rozmixujte ponorným mixérom – môžete pridať vodu, v ktorej ste pohánku varili, aby kaša nebola príliš hustá.

Pohánková kaša sa dá pripraviť aj z pohánkových vločiek, ktoré zalejeme vriacou vodou. Necháme 10 minút odstáť, aby napučali, potom polovicu vody zlejeme a pohánkové vločky rozpučíme na kašu.

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 1 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Anna Veselá

Vyštudovala som Pedagogickú fakultu UK, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)
Najčítanejšie
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





Náš TIP
Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised