Darujte Vianoce

Táňa Malá 0

Vianočný charitatívny projekt Darujte Vianoce zrealizovala Nadácia Orange tento rok už  desiaty krát.

Program dáva aj tento rok šancu prežiť šťastnejšie a radostnejšie sviatky tým menej šťastným – ľuďom, ktorým chýba rodina, domov, zdravie, alebo sa nachádzajú v hmotnej núdzi. Dobrou správou je, že Slováci chcú pomáhať druhým.

Rekordný rok 2011

Tento rok bol v desaťročnej histórii projektu rekordný – zaregistrovalo sa až 569 žiadostí o vianočnú podporu. Odborná komisia vybrala 177 projektov v celkovej hodnote 40 tisíc €. Obdarovaní sa budú môcť tešiť z vecí pre mnoho ľudí bežných: suroviny na prípravu vianočnej kapustnice či sladké prekvapenia pre deti. Dvaja telesne postihnutí chlapci dostanú nové postele, mladý študent z detského domova s veľkým talentom sa poteší flaute a novému počítaču.

10 rokov

Vďaka Nadácii Orange a ľuďom s otvoreným srdcom sa za 10 rokov podarilo urobiť radosť vianočným darčekom tisícom ľuďom v 1200 podporených projektoch (z celkového počtu 2963 žiadostí) v  sume 440 tisíc €. Počas 7 rokov mobilnej finančnej zbierky  sa vďaka individuálnym darcom vyzbieralo viac ako 27 tisíc €, ktoré putovali na podporu ďalších 84 vianočných projektov. Dlhodobo najaktívnejšími zasielateľmi projektov sú obyvatelia Košického, Banskobystrického a Prešovského kraja. Najmenej žiadostí prichádza z Bratislavského, Nitrianského a Trnavského kraja.

Srdce na správnom mieste

Ocenenie Srdce na správnom mieste je udeľované každoročne autorovi vianočného projektu, ktorý pomáha najlepšie napĺňať poslanie programu Darujte Vianoce. Ocenenie udeľuje Nadácia Orange ako aj jej predchodca Konto Orange už od roku 2005.

Za rok 2010 získala umelecky stvárnené sklenené srdce pani Anne Smitkovej z Trstenej, ktorá sa venuje sociálne slabým rodinám a ich osudy spoznáva najmä prostredníctvom svojej práce  ako vychovávateľka v cirkevnej škole. Anna Smitková patrí medzi dlhoročne aktívne predkladateľky projektov do programu Darujte Vianoce. V roku 2010, za ktorý získala ocenenie Srdce na správnom mieste, sa do charitatívneho programu zapojila už po piatykrát a hoci má svoju veľkú rodinu (má 5 detí) , vo voľnom čase sa venuje sociálne slabším rodinám.

Počas Vianoc minulého roka sa rozhodla pomôcť otcovi s dvoma dcérami, ktorým pred dvoma rokmi zomrela mama. Staršia dcéra je mentálne aj telesne postihnutá a vyžaduje si špeciálnu starostlivosť. Otec bol v tom čase nezamestnaný, ale o svoje dcéry sa príkladne stará. Pani Smitková sa im na Vianoce rozhodla zakúpiť paplóny, vankúše a posteľnú bielizeň, lebo už dlhší čas dievčatá spali len pod dekami a na kúpu nových paplónov nemala rodina finančné prostriedky. 

Počas uplynulých ročníkov programu sa laureátkami ocenenia stali: Silvia Rosenbergerová zo Zvolena (za Vianoce roku 2004), Monika Najvirtová z Gelnice (2005), Anna Škopíková z obce Závada (2006), Anna Urbanovská z Bánoviec nad Bebravou (2007), Petra Sekeráková z Liptovského Mikuláša (2008) a Jana Čunderlíková z obce Brehy v okrese Nová Baňa (2009).

Verejná SMS zbierka a vianočné trhy

Šancu darovať  krajšie Vianoce má aj široká verejnosť. V rámci verejnej finančnej SMS zbierky môže do 31. decembra ktokoľvek v sieti Orange Slovensko zaslať zo svojho mobilného telefónu SMS správu v hodnote 1 euro na číslo 828.

Podporiť program Darujte Vianoce je možné aj kúpou vianočných suvenírov na vianočných trhoch v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. V Bratislave tak mali možnosť návštevníci vianočných trhov prispieť v stánku Nadácie Orange v Bratislave 3. –  9. decembra, v Košiciach 5. – 11. decembra a v Banskej Bystrici  tak ešte môžu urobiť od 12. do 22. decembra. Dodatočne tak budú podporené aj ďalšie projekty.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár