Frankovka asi naozaj podporuje plodnosť

ts 0

V bratislavskej Rači ste včera večer mohli ochutnať najlepšie vína zo strednej Európy a Balkánu z odrody Frankovka modrá. Túto príležitosť si nenechala ujsť ani slávna operná speváčka Jolana Fogašová, ktorá nechýbala na slávnostnom vyhodnotení VII. ročníka Medzinárodného festivalu Frankovky modrej a ružových vín. Jolana Fogašová mimoriadne úspešne reprezentuje Slovensko na svetových operných scénach, veľa cestuje, no ako vraví – domov – do Rače sa vždy veľmi teší.

 „V Rači žijem už 27 rokov a nedám na ňu dopustiť. Milujem všetko, čo túto mestskú časť robí špecifickou a k tomu patria aj dobré vínka. Viem, že Račianska frankovka má slávnu tradíciu a obľubovala ju aj cisárovná Mária Terézia, ktorá ju donačnou listinou uznala za vhodnú na cisársky stôl. Kdesi som čítala, že aj za povestnou plodnosťou Márie Terézie treba hľadať práve Frankovku. Najprv ma to pobavilo, ale dnes uvažujem, že na tom asi niečo bude. Sama som toho dôkazom. Možno aj vďaka Frankovke čakám svoje druhé dieťatko“, dodala s úsmevom operná diva Jolana Fogašová, ktorá je v súčasnosti v 4. mesiaci tehotenstva. Účastníkom slávnostného vyhodnotenia festivalu potom zaspievala áriu z opery Carmen Georgesa Bizeta, ktorú najskôr prirovnala k Frankovke. Vraví, že červené vína sa jej zdajú rovnako ohnivé ako táto slávna opera.

Na Medzinárodnom festivale Frankovky modrej a ružových vín, ktorého organizátorom je spoločnosť Villa Vino Rača,  súťažili vinári z 5 krajín – zo Slovenska, Česka, Rakúska, Maďarska a Chorvátska. Odborná 20-členná porota pod vedením enológa prof. Fedora Malíka ochutnala 123 vzoriek a 25. 04. večer vyhlásila výsledky. 

 

Zvíťazili slovenské vína

“ Dôkazom kvality slovenského vinárstva je, že vo všetkých 4 kategóriách zvíťazili slovenské vína. Ja osobne mám Frankovku modrú dvojnásobne rád, pretože jej iniciály sa zhodujú s iniciálami môjho mena“, uviedol enológ prof. Fedor Malík. Vo 4. kategórii  „ostatné vína s obsahom zvyškových cukrov nad 20 gramov na liter“ porota ocenila Ružovú Frankovku z vinárskeho družstva Topoľčianky. V 3. kategórii  „ružové vína ostatných odrôd“ si zlato odniesla spoločnosť Janoušek z Pezinka za Cabernet sauvignon. V 2. kategórii  „Frankovka modrá ružová“ si medailu odnieslo Víno Mrva & Stanko z Trnavy. A napokon v 1. kategórii „Frankovka modrá suchá“ porota uznala za najlepšiu Frankovku modrú ročník 2009 z domáceho družstva Villa Vino Rača a.s.. „Sme veľmi radi, že naše víno zvíťazilo v tej najdôležitejšej kategórii. Aj to je dôkazom, že račianske vína patria naozaj k svetovej špičke“, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Villa Vino Rača a.s. Ján Krampl a dodal: „Medzinárodný festival Frankovky modrej a ružových vín je nominačnou súťažou do Národného salónu vín Slovenskej republiky. Všetci ocenení vinári majú preto z medailí veľkú radosť.  Každej spoločnosti, ktorá na našom festivale súťaží, teda dvojnásobne záleží na tom, aby jej vína získali niektoré z ocenení“.

Frankovka modrá nebude chýbať ani na Račianskych hodoch (5. – 6. mája). Starosta Rače Peter Pilinský na včerajšom podujatí uviedol: „Račianska frankovka robí našu mestskú časť jedinečnou a ako hrdý Račan som veľmi rád, že v najdôležitejšej kategórii festivalu tentoraz vyhralo práve víno z našej mestskej časti. Chceme, aby ho ochutnalo čo najviac ľudí  a aj preto sme toho roku pripravili počas hodov novinku – Račiansky chotár. Verím, že návštevníci sa radi zastavia v tomto reprezentačnom stánku mestskej časti, ktorý im ponúkne okrem ľudovej hudby a pohodovej atmosféry aj miesto pre degustáciu pravých račianskych vín z pivníc miestnych vinárov a vinohradníkov a špeciality domácej kuchyne a kuchyne našich partnerských miest.“

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár