Matka s kočíkom, alebo cyklista. Kto má prednosť v MHD?

Saša Húsková 3

V septembri prináša Bratislavská MHD  viacero zmien. Zavádza sa nový vizuál blokových pokutových lístkov, menia sa zastávky na znamenie a prednosť dostávajú cestujúci pred cyklistami.

foto: iStock

Dopravný podnik upozorňuje cestujúcu verejnosť, že od 12. septembra 2015 vstupuje do platnosti nový Prepravný poriadok. Zároveň nastali aj ďalšie zmeny, ktoré platia od 15. septembra 2015.

Preprava bicyklov v MHD

Prvá zmena sa týka prepravy bicyklov v dopravných prostriedkoch a to konkrétne v bode, ktorý hovorí o preprave bicyklov na všetkých linkách MHD v dňoch pracovného voľna a pracovného pokoja, pokiaľ to obsadenie vozidla umožňuje. Prednosť tu dostávajú cestujúci pred cyklistami, týka sa to najmä cestujúcich matiek s kočíkmi.

Dopravný podnik Bratislava k tomuto kroku pristúpil z viacerých dôvodov: v prípade prepravy bicyklov, ktorá bola najmä v letných mesiacoch frekventovaná, sa často stávalo, že z dôvodu prepravy bicykla sa do autobusu, či električky nedostala mamička s malým dieťaťom a kočíkom, ktorá musela čakať na ďalší spoj.

Prečítajte si aj: Viete ako nastupovať s detským kočíkom do MHD?

Dopravný podnik eviduje množstvo takýchto prípadov a považuje z humánneho aj etického hľadiska za dôležitejšiu prepravu mamičiek s kočíkmi ako bicykle. „Veríme, že cyklisti budú k tejto zmene ústretoví a pochopia dôvody, ktoré viedli DPB k tejto zmene,“ vyjadrila sa Adriana Volfová, hovorkyňa DPB.

Pokuty a zastávky na znamenie

Druhou novinkou je zmena vzhľadu pokutového lístku. „Od 12. septembra 2015 sa mení aj vizuál blokovej pokuty. Nový vizuál blokovej pokuty sa mení z dôvodu lepšej evidencie úhrady pokút,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Ďalšia zmena sa týka zastávok na znamenie, nakoľko Dopravný podnik zaviedol ďalšie zastávky na znamenie. 

Od 1. septembra pribudnú zastávky na znamenie. Pozrite sa, či sa nezmenila práve tá vaša

zdroj: bratislava.dnes24.sk  

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

    1. A ked má niekto dieťa, nech ani necestuje kočíkom v mhd
      Ada, ten útok na cyklistov je aj utokom na kočíky , hoci sa prave nimi dopravný podnik teraz zaštituje. Lebo je to práve dopravný podnik, ktorý zužuje možnosti prepravy kočíkov a aj bicyklov nevhodnými nakupmi a úpravami vozidiel , hoci keby sa chcelo..
      Skvelý je v tomto príspevok, ktorý bol v SME od nicku b.pityo |
      11.09.2015 18:28
      bratislava.sme.sk/diskusie/2497454/1/Bicykle-bude-mozne-v-MHD-vozit-len-cez-vikendy-a-sviatky.html

  1. Už som to písal aj inde

    Zakaz prevozu bicyklov počas pracovných dní kvoli kočíkom je nezmysel a priamo protirečí zo snahou dostať ekologickú dopravu do mesta a snahou o podporu cyklotrás. Ano, dochadzalo / a cez víkendy nutne bude dochadzať aj teraz / k tomu, že prevážaný bicykel ktorý sa dostal do vozidla skôr kolidoval s kočíkom ale to sa dá ošetriť tak, že v prípade nastupu kočíka aj je tam už bicykel a zavadzia by bol bicyklista povinný vystúpiť, tak by bolo jasné, že z etických dôvodou ma prednosť kočík ale súčasne by nemusel byť celoplošný zákaz…

Pridaj komentár