Medzinárodný týždeň nosenia bude trhať rekordy

TS 0

Od 2. do 8. októbra nosiaci rodičia z celého Slovenska už štvrtý rok po sebe vstúpia do ulíc, aby spoločne oslávili radosť z nosenia svojich detičiek na počesť Medzinárodného týždňa nosenia detí (MTND).

Tento rok sa očakávajú rekordy v účasti a zmeny v prospech nosiacich rodičov vyplývajúce zo spolupráce s poslankyňou Simonou Petrík, ktorá sa zároveň oficiálne stáva aj ambasádorkou pochodu v Bratislave.

Týždeň nosenia 2016

Do tohto ročníka MTND sa zapojilo doposiaľ rekordných 48 miest z celého Slovenska a dokonca aj maminy žijúce v Írsku. Spoločne pripravili nabitý program workshopov, ktoré budú okrem témy nosenia zahŕňať aj celý koncept kontaktného rodičovstva – od dojčenia na požiadanie, cez rešpektujúci prístup k deťom, bezplienkovanie, látkovanie, barefoot až po zdravý životný štýl.

„„Tento ročník je pre nás, organizátorov, veľkou výzvou. Našou snahou je docieliť spoluprácu nielen v rámci lokálnych komunít nosiacich rodičov, ale aj na medzinárodnej úrovni. Veríme, že spoločne dokážeme verejnosti sprostredkovať odkaz o význame nosenia detí.“,“ hovorí koordinátorka MTND a predsedníčka OZ Nosma, Gabriela Cabanová.

 

V Bratislave pod záštitou Simony Petrík

Nezávislá poslankyňa NR SR a súčasne matka, Simona Petrík, ktorá sa venuje podpore žien a rodinnej politike a je spoluzakladateľkou Platformy žien Slovenska, prijala ponuku robiť záštitu sprievodu nosiacich rodičov v hlavnom meste. Jej cieľom nie je zostať „len“ tvárou hlavného sprievodu v Bratislave, či podporiť celú akciu MTND a aktivity organizátoriek, no spolupracovať s nimi v osvete nosenia aj po týchto oslavách.

„Je nám veľkou cťou spolupracovať s človekom ako je pani Petrík. Veríme, že aj vďaka jej práci dokážeme posunúť nosenie zas o niekoľko krôčikov ďalej v očiach širokej verejnosti či právach pre nosiacich rodičov. MTND 2016 je pre nás len prvým krokom k veľkým zmenám,“ hovorí Jana Felcanová, PR manažérka pre OZ Nosma a zakladateľka OZ Chcem nosiť.

Program tohtoročného týždňa nosenia

Novinkou tohto ročníka je aj imidžový a informáciami nabitý magazín Svet nosenia. Nahrádza jednoduché letáky, ktoré sa doposiaľ rozdávali okoloidúcim na pochode či záujemcom v materských centrách.

Akcia slávnostne odštartuje v nedeľu 2.10.2016 v Bratislave sprievodom nosiacich rodičov Starým mestom a v Košiciach zapojením sa do Medzinárodného maratónu mieru.

Ukončí sa v sobotu 8.10.2016 túrou nosiacich rodičov vo Vysokých Tatrách s profesionálnym sprievodcom, ktorá bude ukončená prednáškou vysokohorského nosiča.

V rámci tejto túry Šatkománie – Tatranské nosenie 2016 si na svoje prídu aj deti. Navštívia múzeum bábik či dostanú zdravú maškrtu a po úspešnom prekonaní túry aj malé prekvapenie. Po záujme o túru v uplynulých rokoch tentokrát organizátorky zabezpečujú aj ubytovanie.

Medzi týmito termínmi budú zároveň prebiehať aj sprievody v ďalších mestách. Vyvrcholením bude celoslovenská súťaž o množstvo zaujímavých cien. Detailné programy budú uverejnené na www.nosma.sk.

Občianske združenie Nosma vzniklo v roku 2014 s cieľom propagovať nosenie detí a poskytovať rodičom pomoc a podporu pri nosení detí prostredníctvom siete poradkýň nosenia. Je registrované ako oficiálny partner IBW (International Babywearing Week) na Slovensku. Viac na www.nosma.sk.

MTND uskutočnila prvýkrát v roku 2008 nezisková organizácia Babywearing International, Inc. (BWI),

ktorá datuje svoj vznik do toho istého obdobia. MTND sa odvtedy koná vždy začiatkom októbra a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o nosení detičiek širokej verejnosti aj za pomoci médií, prostredníctvom workshopov a rôznych akcií edukovať ľudí v tomto smere, a v neposlednom rade spoločne osláviť radosť z nosenia.

Viac na www.babywearinginternational.org.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 1,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár