Na Filipínach prišlo o domov 300 000 detí

Tomáš Turčan 0
© UNICEF/NYHQ2013-0991/Maitem

„S každým dňom, ktorý ubieha, tisíce detí slabnú a sú viac a viac ohrozené chorobami,“ hovorí Tomoo Hozumi, zástupca UNICEF Filipíny. „Zničený prístup k pitnej vode, kolaps sanitačných systémov, zdevastované domy a školy; to všetko dostáva deti do obrovského rizika. Potreba pomoci je naliehavá.“ 

Bez pitnej vody

Systémy zabezpečujúce vodu a prístup k hygiene boli takmer úplne ochromené, vodovodné potrubia boli pretrhané či zaplavené a kvôli výpadku elektriny je nemožné doručiť vodu k obyvateľom. Bezpečná pitná voda je pritom absolútny základ, ako deti ochrániť pred infekčnými ochoreniami, najmä keď im zároveň hrozí podvýživa.

Zmizli zdravotnícke zariadenia

V postihnutých oblastiach boli so zemou zrovnané mnohé zdravotnícke a pôrodnícke zariadenia. To má za následok, že kvôli nedostatočnej starostlivosti v krajine zo dňa na deň rastie riziko zvýšenej úmrtnosti novorodencov a matiek po pôrode. Predpokladá sa, že tajfún Haiyan vyhnal zo svojich domovov približne 100 000 detí mladších ako 5 rokov a takmer 60 000 žien, ktoré sú tehotné alebo v štádiu dojčenia. 

UNICEF odhaduje, že v dôsledku tajfúnu bolo z domovov vyhnaných 673 000 ľudí, medzi ktorými sa nachádza približne 300 000 detí. V najťažšie postihnutom regióne, východnej časti ostrovov Visayas, tajfún zasiahol viac ako 3 000 škôl. Zničené domovy a školy môžu mať veľmi rýchlo za následok, že sa z detí, ktoré boli vytrhnuté z bežného kolobehu života, stanú obete rôznych foriem zneužívania.    

Detský fond UNICEF zasahuje už od piatku

Na následky ničivého tajfúnu, ktorý zasiahol Filipíny 8. novembra, okamžite zareagoval aj Detský fond UNICEF a zabezpečil pomoc pre 13 000 rodín. V utorok 12. novembra pristálo na letisku v Manile lietadlo naložené 60 tonami zásob nevyhnutnej humanitárnej pomoci. UNICEF v súčasnosti realizuje v teréne nasledovnú prácu:

  • Do oblasti mesta Tacloban bolo doručených 100 prenosných toaliet a plný kamión hygienických potrieb. UNICEF tu bude taktiež podporovať výstavbu alternatívnych latrín a tiež pomáha v bezpečnom odstraňovať odpadu s cieľom zabrániť šíreniu infekčných ochorení. 
  • Detský fond OSN posiela taktiež 20 generátorov na opätovné spustenie čističiek vôd v postihnutých regiónoch. Distribuuje tablety na vyčistenie viac ako 6 miliónov litrov vody. Prístup k pitnej vode by tak malo získať približne 10 000 rodín. 
  • Zabezpečuje balíky zdravotníckej pomoci pre 30 000 ľudí, ktoré by mali vydržať najbližšie 3 mesiace. Do postihnutých častí posiela aj základné lieky pre deti aj dospelých.
  • Stavia terapeutické výživové centrá, kde bude možné liečiť deti trpiace akútnou podvýživou. Centrá vybavuje terapeutickou stravou ako aj výživovými doplnkami.
  • UNICEF doručil 1 860 plachiet z celtoviny na stavbu dočasných prístreškov ako aj 72 stanov, ktoré budú využité na stavbu dočasných škôl a centier pre deti, aby mohli deti čím skôr získať pocit bezpečia
  • Pomôže taktiež rozbehnúť programy psychologickej pomoci, ktoré pomôžu deťom vysporiadať sa s traumou. Program zahŕňa aj tréning tisícov učiteľov a pracovníkov s deťmi, ktorí budú s deťmi dlhodobo pracovať.  
  • UNICEF pomáha v spolupráci s lokálnymi autoritami identifikovať deti, ktoré boli v dôsledku katastrofy odlúčené od svojich rodín. 
© UNICEF/NYHQ2013-0992/Maitem

Pomoc môžu poslať aj Slováci

Do programu bezprostrednej humanitárnej pomoci UNICEF sa zapája aj Slovensko. Slovenský výbor pre UNICEF vyzýva ochotných darcov, aby sa zapojili do verejnej zbierky a pomohli tak zmierniť ťažkú situáciu rodín, ktorým zo dňa na deň prírodný živel zbúral ich svet. Svoj finančný príspevok môžu darcovia poukázať nasledovne:

  • prostredníctvom online formuláru na stránke www.unicef.sk/filipiny
  • zaslaním prázdnej SMS v hodnote 3 eurá na číslo 844 v sieti Telekom (zbierka je aktívna len v sieti Telekom, Slovak Telekom odvedie celú sumu na zbierku a samotné zaslanie SMS zákazníkovi nespoplatňuje)
  • poukázaním príspevku priamo na číslo účtu 20219886/6500 (Poštová banka), variabilný symbol 0913 

„Veľmi si vážime, že Slováci preukazujú spolupatričnosť obyvateľom Filipín, ktorým tajfún do slova zo dňa na deň zbúral ich svet. Od momentu spustenia našej zbierky v pondelok zaznamenávame záujem stoviek darcov. Vyzbierané prostriedky budú v plnej výške poukázané na program bezprostrednej humanitárnej pomoci na Filipínach, ktorú realizuje Detský fond UNICEF. Veríme, že sa nám podarí v krátkom čase vyzbierať dostatok prostriedkov a prvú splátku budeme môcť poslať už v najbližších týždňoch, vyjadril sa Miroslav Kaňa, výkonný riaditeľ UNICEF Slovensko. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

články autora...

Pridaj komentár